9 Nisan 2022 Cumartesi

Dune - Çöl Gezegeni - Frank Herbert

 

Ve sonra Butleryan Cihadı olur. İnsanlar, neredeyse düşünmeyi devrettikleri bilgisayarlara karşı zafer kazanırlar. Artık bilgisayar yani düşünen makina üretilmesi dinen de yasaklanmıştır. Peki ama uzay seyahatleri nasıl yapılacaktır o zaman? Bu noktada "melanj" isimli baharat devreye girer. Yaşam süresini uzattığı gibi algı düzeyini çok genişleterek bir çok olanak sunar. Doğal olarak paylaşılamayan bir baharattır melanj!

İster istemez karşılaştırmalara yapmaya başlıyor insan. Bir çöl, paha biçilmez bir baharat, mücadeleyle geçen yaşam ve beklenen bir Mesih! Sizin de aklınıza hemen Ortadoğu gelmiyor mu? Hatta ana-oğulla birlikte Hz Meryem, Hz İsa'ya gönderme yapılmış demiyor musunuz? Durun durun kitap yeni başlıyor. Altyapısı o kadar sağlam ki ister istemez büyüleniyorsunuz.

Kitapta kadınların baskın olduğu Bene Gesserit tarikatı  var. Öyle ki hemen her imparatorun eşi bu kadın tarikatı tarafından üstün özellikler kazandırılarak eğitilmiş. Genlerle oynayarak yani birleşmeleri ayarlayarak istedikleri üstün insanı yaratmaya çalışıyorlar. Nazisizm diyeceksiniz tabii ki... Böyle bir erkeğin doğması için çalışırken, çöl gezegeninde de onun geleceği efsanesini yerleştiriyorlar. Yani Dune gezegeninde yaşayan Fremen halkı bir Mesih bekliyor.

Çölde, su yoksunluğuyla yaşayan bu halk yarı göçebe, kumullar altında kendilerine yaşayacak yerler yapmış. Siyeç deniyor buralara. Bir nevi bizim Kapadokya'mız gibi. Güvenlik amacıyla yer altına doğru genişleyen şehirler yapılmamış mıydı orada da ?

Kitapta, gönderme yapılan konular inanılmaz... Ari ırk yaratmaktan tutun, Cihad'a, din ve siyasetin yönetimde birlikte olmasından tutun, yaratılan muhteşem ekolojik sisteme, inançlara kadar her şeyi hayranlıkla nefes almadan okuyuveriyorsunuz. En arkada bu dünyaya ait bir sözlük, ekolojisini ve dini inanışları anlatan kısa bölümlere rastlamaksa gerçekten harika.

Frank Herbert'in yaşamını merak ediyorum... Gazetecilikten, dalgıçlığa, ekolojistliğe kadar bir çok mesleği olmuş para kazanmak için. Yukarıda Ortadoğu'dan bahsetsem de Herbert, Büyük Sahra'da, Libya, Cezayir civarında yaşamış. Hatta Pasifik Okyanusu'ndan gelen kumulların yarattığı çölleşme etkisi ve bunun nasıl önlenebileceğine dair bir projede yer almış. Dolayısıyla kitabın temeli sağlam kurgusunu az çok anlayabiliyorsunuz. Kitaptaki Fremenleri Bedeviler olarak görsek de Tuareqler olabileceği söyleniyor. Onların da kadın baskın yaşamları, yüzlerine sardıkları kumaşın bıraktığı mavi iz, iyi çay demlemeleri arada bağlantı kurulabilecek kısımlar...

Dayanamayıp ikinci cildi de bitirdim. Yani Paul Attreides'in Mesih olarak dini yönetime geçtiği dünyadan bahsedilen Dune Mesihi cildine. Anlatacak ne çok şey var diye düşünüyorum heyecanla ama kendimi tutup bırakmayalım bir yer de değil mi? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...