4 Mayıs 2019 Cumartesi

Efsaneler - Stefan Zweig




Hz İbrahim'in mezarı, El Halil (Hebron), Batı Şeria'da. Her ne kadar Batı Şeria aklımda Filistin'e ait bir bölge gibi yer etse de öyle değil. Şehirler, hatta yol boyunca her yer bölünmüş. Hz İbrahim'im mezarına girerken de şehrin Yahudi ve Müslüman kısmını bölen barikat dehşete düşürmüştü beni, tıpkı duvar gibi.  Hz. İbrahim, oğlu İshak (Müslümanlarda İsmail) ve torunu Yakup ve eşlerinin kabri de burada. Her din için kutsal mekanlardan birine daha girmek insanı büyülüyorken üzüyor da... Efsanaler'de anlatılan Rahel'in hikayesiyle aklıma geliyor bu camii, kabirler, bölge...

Dinler tarihinde ilerlemeye çalışırken görür görmez ışınlandığım kitaplardan biri Efsanaler... Ne bekliyordum ne buldum ayrı konu ama incecik bir kitapta anlatılanlara kulak vermek hoşuma gitti.
Stefan Zweig bir Yahudi, İkinci Dünya Savaşı'nda yaşadığı umutsuzlukla intihar etmiş, eşiyle birlikte... Kitapta, Kudüs'ü Tanrı'nın gazabından kurtaran Rahel'in hikayesini anlatmış, Nuh'un hiç bilmediğimiz üçüncü güvercinini ve Hint diyarından başka bir efsaneyle insanlığa dair dersler veriyor. Hikayelerin anlatımını her zamanki gibi seviyorum, yaşattığı duyguysa umutsuzluk ... Eylemsizlikle ilgili yazılanlar, güzeller güzeli iki kardeşe ait kitabın son hikayesi gelip geçiciliği vurgularken bildiğimiz, hep hatırlamak zorunda olduğumuz insana dairi anlatıyor. Onca hata, hatayı doğururken doğru olanı bulmak çok zor, güzellik kurtarır mı gerçekten dünyayı? Sizce ?



Arka Kapak

Stefan Zweig, Efsaneler'inde üç ibret verici hikaye ile insanlık arayışını ele alıyor; hikaye edilen kişilerin gerek Tanrıya yakın olma ihtiyacını, gerekse kimlik arayışını ve hayatın anlamını konu ediyor. Eski Ahit ve Bhagavad Gita gibi kutsal kitaplardan esinlenerek kişilerin imtihanlarını eşsiz kurgusuyla okurlara sunuyor.

Zweig, şiddete karşı uyarırken, merhamet etmeyi unutmamamız gerektiğini bizlere hatırlatıyor ve hem bireysel hem toplumsal özgürlüğün altını çizerek insanlığa önemli dersler veriyor. Bu kitabın her hikayesiyle farklı dünyaları keşfedecek, savaş, din ve ahlak konuları hakkında düşünmeye başlayacaksınız. Zweig'ın kendi değişiyle efsanaler "(...) inanmamakla (...) inanmanın karışım olan, yeni ve daha yüce bir okuma zevki."

Efsanelerin orjinal ilk baskısında kitabın amacı şu şekilde açıklanıyor; korkulu karanlıkta kaybolmuş yetişkinlere masal anlatmak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...