25 Ekim 2018 Perşembe

MUSTAFA KEMAL - Yılmaz Özdil



Hz. Ebu Bekir ve Hz Ali arasındaki ilişki, halifelik sırası, Hz. Ali ve çocuklarının yaşadıkları, mezhepler, makam ve paraya bakış, hala sıklıkla sorduklarımdan... Sanırım bu kitapta görmeyi beklemediğim konulardandı... Ama Mustafa Kemal'den bahsediyoruz, yalnız İslam Dini'ni değil, Hıristiyanlığı ve Museviliği de okumuş, öğrenmiş bir dünya liderinden... Şaşırmak benim ayıbım demeliyim ....

"Mustafa Kemal'in "para" kavramına bakışı... Hazreti Ebubekir'in para kavramına bakışıyla aynıydı.
....
Henüz 17 yaşındayken Şehbenderzade'nin İslam Tarihi kitabını okumuştu, yıllarca özenle saklamış, Çankaya Köşkü'ndeki özel kütüphanesine koymuştu.

Bu kitapta yer alan Hazreti Ebubekir ile ilgili satırların altını kırmızı kalemle çizmişti, sayfanın kenarına "çok mühim " notunu düşmüştü.

"Çok mühim" olarak işaretlediği bölümde şu yazıyordu: "Hazreti Ebubekir beytülmalden (devlet hazinesinden) kendisine verilen nafaka ile yaşardı, vefatında hiç parası çıkmadı, emval-i miriyeden (devlete ait mallardan) kendine bir deve, bir köle verilmişti, onların iadesini vasiyet etti."

Henüz 17 yaşındayken bu satırların altını çizen Mustafa Kemal, tıpkı o satırlardaki gibi yaşadı, tıpkı o satırlardaki gibi rahmetli oldu. Kendisine tahsis edilen tüm malı mülkü parayı, millete iade etti."

.........

"Artık Asaf masaf yok, sadece Kılıç Ali var, malumundur ki Hazreti Ali'nin diğer ismi Kılıç'tır, hem de Allah'ın keskin kılıcı... Böyle bir birleşme olur da insan başka ismi nasıl taşır?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...