6 Aralık 2019 Cuma

Son Kız - Nadia Murad


"Büyüleyici"... Kitap için yapılan yorumlardan biriydi arka kapakta. "Büyüleyici" olanı sordum ister istemez kendime. Bir kadın ve insan olarak yaşadığın aşağılanma ve en ağır tecavüzlerin yarattığı ömür boyu sürecek travmanın nesi "büyüleyici"ydi? Tekrar soruyorum. Şansın yardım ettiği için o cehennemden kurtulmuş olmak mı? Büyük kısmı öldürülen ailenin, akrabalarının ardında kalmış olacak kadar şanslı olmak! Bunca acıdan sonra normal bir hayat kurmaya çalışmak...  

Nadia sıklıkla olan bitene seyirci kalanları suçluyor, öfkeleniyor. Kendileri en ağır aşağılamaları yaşarken normal hayatını devam ettiren şehrin ışıklarına bakıyor. Kapılarını çalmasaydı hayatlarını, her şeyi bile bile devam ettirecek olan aileyi düşünüyor. Kendilerinden yardım isteyen kadınları ele verenleri... Mültecileri istemeyen devletlere öfkeleniyor. Yardıma ihtiyacı olanlara kapılarını kapatanlar... Bosna'daki gibi, Ruanda'daki gibi yok olmaya yüz tutmuş Kızılderililer ya da Aborjinler... Kurtuluş Savaşı'na sürüklenen Anadolu'da yaşananlar. Birkaç nesil sonra olaylar unutulmayacak belki ama yaşayanlardan sonraki nesilin başka dertleri olacak. Geçmiş, bazı değerler umurlarında olmayacak kim bilir... Çok güçlü, zengin toplumları olmayanlar bu yaraları bir şekilde kapatmak zorunda kalıyorlar... Çünkü yaşamak zorundalar... Bu konunun böylesine dallanıp budaklanabilmesi nasıl ürkütücü ve tüyler ürpertici değil mi?

Aklımın bir köşesinde The Loudest Voice'daki Roger Alies'ın, İkiz Kuleler'in yıkılışından sonra yaptığı konuşma, "White House"la... Irak'ın adı geçmemişken hatta olayı üstlenen belliyken okların nasıl bu ülkeye döndürüldüğü, işgalin başlatıldığı. Amerikan halkının bunu nasıl desteklediği... Kaynayan ve hep kaynayacak kazan olan Ortadoğu ve Türkiye, doğusunda İran, onun doğusunda Afganistan, Pakistan, Hindistan... İçim sıkılıyor, çıkış yok!


 Her şey çıkarlar üzerine kurulmuş dengelerden ibaret değil mi? Tüm dünya... Nadia kendilerini korumak için kontrol noktalarında olan peşmergelerin bir anda güvenli bölgelere gidişinden bahsediyor... Siz olsanız ne yapardınız peki? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...