Erzincan bizim aile tarihimizde
yeri olan, memuriyet hayatında durakladığımız şehirlerden biri. Son
zamanlarda ablamın gitsek görsek şimdiki halini dediği yerlerden… 56 Evler’deki
evimizde doğduktan sonra gitmişim Erzincan’a, babam genelde tatbikatta olduğu
için anacığım o kar kıyamette taşırmış doktorlara mini mini, kıvır kıvır beni. İncecik, nefis bir kadın, pek bir şık ve
topuklu ayakkabılı. Biraz çekseymişiz ya ona diyoruz hala…
Son zamanlarda Erzincan’ın içine
olmasa da hayran kaldığım iki ilçesine gitme fırsatı buldum hamdolsun. Kemah ve
Kemaliye… Bir başlangıç olsun bu gezi, bir de çorbasını yapayım dedim tarifi
görünce. Her ne kadar Kemaliye’den kör dolma aklımda kalmışsa da iftar için hoş
bir alternatif olacak. Hayırlı cumalar, nefis bir haftasonu dileklerimle…
Erzincan Çorbası
(Tarif; Sofra Dergisi – Temmuz 2013)
100 gr kıyma
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1 diş sarımsak
3 su bardağı su – isteğe göre
erişteyle birlikte 1-2 bardak fazladan eklenebilir-
1 çay bardağı haşlanmış nohut
2 çorba kaşığı kesme erişte
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Üzerine;
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
Kıyma, tuz ve karabiber
eklendikten sonra iyice yoğrularak küçük köfteler haline getirilir. Tereyağı
kızdırılarak salça ve sarımsakla çevrilir. Üzerine eklenen su kaynamaya
başladıktan sonra köfteler ve nohut eklenir. 10 dakika kaynadıktan sonra erişte
de tencereye ilave edilir. Tuz ve karabiberi ayarlanır. Bizim evde çok koyu
kıvamlı çorba tercih edilmediği için erişte pişerken 2 bardak civarı sıcak su
ekledim. Daha sonra yumurta, yoğurt, un ayrı bir kapta karıştırılır. Pişen çorbadan
birkaç kaşık yoğurtlu karışıma eklenir. Karıştırılır. Daha sonra azar azar
çorbaya eklenerek sürekli karıştırılır. Bir iki taşım kaynadıktan sonra
tereyağı kızdırılarak nane eklenir ve çorbanın üzerine dökülür. Ben biraz da
pul biber döktüm. Nefis bir çorba afiyet olsun.
Mükemmel olmaması için hiç bir sebep yok. O malzemeleri bana koysan bne de idare ederim. :)) Eline sağlık tam iftarlık gerçekten.
YanıtlaSilTereyağından eriştesine kıymasına nohutuna daha ne olsundeğil mi)))
SilDoyurucu ve bsleyici bir çorba aş gibi benim damak zevkime uygun :) hadi olsa hayır demem :)
YanıtlaSilEllerine sağlık Minecim...
Anneciğine de Rabbim uzun ömür ve sıhhat versin hayırlı Ramazanlar...
Âmin canım sağolasın
SilMine Hanım çok leziz olmuş...Blogda yeniyim.Sizide beklerim:-)))))
YanıtlaSilhttp://lezzettaneleri.blogspot.com/
Teşekkürler
Silçok iştah açıcı gözüküyor inşallah denicem.ellerine sağlık
YanıtlaSilBeğendik biz de çok ))
SilEllerinize sağlık hemen hemen pişti olmuşuz:))Çok lezzetli bir çorba gerçekten..Sevgiler..
YanıtlaSil)))teşekkürler
SilUzak ellerden memleketim Erzincan'in Corbasini görünce cok mutlu oldum. Eline saglik
YanıtlaSilteşekkür ederim, insanın hoşuna gidiyor değil mi ...
SilErzincan corbasini ilk duyuyorum,ne güzel adinada corba yapilmasi,elinize saglik diyorum sizinde,iyi pazarlar ,anneciginize sevgiler saygilar bizden...
YanıtlaSilBen de ilk kez duydum tarifi çok sevdim tavsiye ederim
YanıtlaSil