19 Temmuz 2013 Cuma

Zencefilli Zeytinyağlı Taze Fasulye



Sağlıklı yemek yapmak isterken yani soğanları az kavurayım, yağını az koyayım derken lezzetinden ödün vermek gerekiyordu. E bu da bizim evin kızlarının tepkisine yol açıyordu, özellikle de ablamın. En sonunda zeytinyağlıların nefis olmasına neden olan yağı esirgememeye karar verdim. Ve sonuç her zaman mükemmel böylece her zeytinyağlıya eklediğim şekerden de vazgeçtim. Tek sorun ekmek banmadan yiyebilmek... 
Pazarda bulursam her yemeğe havuç eklemeyi seviyorum. Havuç yanında sarımsak da... Şimdilerde baharat dener oldum. Havuç gibi mideyle dost olanlardan.Mesela toz zencefil ya da kimyon ekliyorum her yemeğe mide şişkinliğini azaltabilmesi için. Bu nefis zeytinyağlıya da zencefil ekledim. Çok beğenildi. Hoşuma gitti. 


1 kg taze fasulye
1 su bardağı sızma zeytinyağı
1 havuç
1 diş sarımsak
2 soğan
Tuz 
1 tatlı kaşığı toz zencefil 
1 çorba kaşığı domates salçası
2-3 domates
1/2 demet maydanoz

İncecik doğranan soğan zeytinyağından çevrilir. İnce doğranan sarımsak, havuç, salça da eklendikten sonra biraz daha çevrilir. Ayıklanmış fasulyeler konularak bir beş dakika pişirilir. Domatesler kabukları soyularak küp küp doğranır ve fasulyelerin üzerine konur. Tuz, zencefil de eklendikten sonra pişmeye bırakılır. Gerekirse 1 su bardağı civarı sıcak su eklenir. Piştikten sonra iyice yıkanıp doğranmış maydanozla süslenerek servis edilir. 

12 yorum:

  1. Doğru söylüyorsun zeytinyağlı yemekeler bol yağlı güzel oluyor ne yazık ki. :( Ben ayrıca çok şekerli seviyorum. Baharat çeşitleriyle yeni haşır neşir olmaya başladık aslında çok da yakışıyorlar yemeklere. Kimyon zaten milyon faydası olan bir baharat. Ben mercimek çorbasına da çok yakıştırıyorum. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimyon da zencefil de yakışıyor kırmızı mercimeğe yeşil de pek denemedim ...1 kesme şeker lezzeti garantiliyordu ama şekerin kanseri arttırıcı etkisi uzaklaştırdı beni biraz havucu yeğler oldum

      Sil
  2. Ellerinize sağlık. Zencefille hiç pişirmedim. Doğrusu merak ettim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zencefil şişkinliği önlüyor diye kullanmaya çalıştıklarımdan...teşekkürler

      Sil
  3. Bu akşam bende de zeytinyağlı taze fasülye var ellerine sağlık canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Taze fasüyeye sarimsak bende koyarim,aslinda hersey sarimsak koyarim ben:))Salataya bile minik minik dograrim.Yenekleri acili yaparim,cocuklar aciya alissin diye,biraz fazla olursa zorlaniyorlar ama kararinda yaparsam yeniyor.Burda zencefili hic denemdim,bizim evdeki baharatlari bir saysam ,yok yoktur herhalde,cünkü burda hic bir seyin tadi yok,onlarida iste bu baharalarla sagliyoruz!

    Yeni evliyken cok sasirmistim,kizken bizim mutfakta standart seyler vardi,ne gerek varki bu kadar baharata demistim,meger gercekten ihtiyacmis!Mesela gecenlerde taze fasülye yaptim,baharati bitmis, nasilsa alip yerine koymamisim,adi "cibrisa" icinde hersey var ve taze faülyeye lezzet veriyor,yani sadece taze fasülye icin,esim o olmadan yemek istemiyor,yaptim onsuz,hic tadi olmadi,sanirim fasülyeninde tadi yoktu hic,sekerdi,toz bulyondu derken bi sürü sey koydum ama istedigim tadi alamadim,halbuki annem taze fasülyeye sarimsak bile koymaz,susuz pisirir,bol domatesle,parmaklarimi yerdim eskiden...:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. : ) taze fasulye bizde de sadece domates ve soğanla pişermiş ooof nefis de nerde eski sebze meyve:)))

      baharatların yemeklere yakışmasını yani sevmemizi sağlıkla alakalı buluyorum ihtiyacımız var ki bu kadar istiyoruz diye düşünüyorum bazen sağlıklı olduktan sonra her şeyden eklemek damak tadını zenginleştirmek güzel.
      ama dediğiniz gibi evdeki lezzet radarlarından geçirebilmek de çok önemli yemediler mi yemiyorlar işte : ) Rabbim hepimize kolaylık versin : ) bu arada cibrisayı merak ettim araştıracağım

      Sil
  5. Zencefille hiç denemedim en kısa zamanda deneyecem.Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. ramazanda yemek blogları gezmeyim dyorum duramıyorum :)
    zencefilli fasulyenin tadını bilmeden canım çekti.
    aslında madem yararı var denemeli bizimkiler çok kapalı yeni tatlara ama.
    ramazandan sonra yarım porsiyonluk falan denemeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. : ) havuç, salça derken eriyor sanki tadı aralarında : )

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...