26 Temmuz 2012 Perşembe

İmambayıldı 2 (Fırında kızartılarak)



Mübarek Ramazan başladığından beri bizim evde bir patlıcanlılar durumu var. Patlıcanlı gül böreğinden sebze kebabına, imambayıldıdan  fırında soslu patlıcana uzanan bir durum. Araya bir tek zeytinyağlı bamya  girmiş olsa da çok şükür bizimkiler henüz şikayet etmediler. Hele de bugünkü menüyü görünce neler olacak heyecanla bekliyorum. Çünkü dünkü gibi imambayıldı soframızı süsleyecek. Evdeki patlıcan enfilasyonunun nedeni ise hafta sonu pazar alışverişim.
Annem evden çıkarken "dolaba bak çok patlıcan var" demiş olsa da, bizden biraz uzaklaştığı için sürekli gidemediğim mahalle pazarımızda oradan da alayım buradan da alayım derken ne kadar aldığımı farkedememişim. Eve gelip, sebzeler dolaba yerleştikten sonra nereye elimi uzatsam patlıcan çıkıyordu doğrusu.  Öyle olunca da gelsin patlıcanlı tarifler : )  

Evde imambayıldıyı pek yapmıyorum. Sebzelerin hepsini çiğden yaptığım eski tarife göre yaptım dün de. Tabii ki bizim evin gurmesinin hoşuna gitmedi. Ben de bugün fırına verdim patlıcanları (inatla kızartmadım) ve soğanlarını da soteledim iyice. Dünden olanları da pişmiş halleriyle fırına verdim. Bakalım yorumlar nasıl olacak merak ediyorum doğrusu : ). Ama artık patlıcan tariflerine biraz ara vereceğim, dondurucuya kaldırılıyor kalanları çünkü. 

İmambayıldı

3 adet patlıcan 
2 adet orta boy soğan
3 adet sarımsak
2 adet domates
1 çay bardağı zeytinyağı
1 avuç doğranmış maydanoz
Tuz
İsteğe göre toz şeker
1-2 çorba kaşığı limon 
İsteğe göre sivri biber

Patlıcanları iyice yıkanır, alacalı soyulduktan sonra tepsiye dizilir. Üzelerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürülür. Yıkanmış kahvaltılık biberlerden olduğu için yanlarına epeyce koydum. Biberler de yağlandı. Üzerlerine biraz tuz serpildi. 200 derece fırında kızarana kadar kaldılar. Daha sonra tencerenin dibine zeytinyağı dökülür. Üzerlerine patlıcanlar dizilir.  Bıçak yardımı ile uzunlamasına baş taraflarını kesilmeden çizilir. Ve soğanlı karışımdan konulacak şekilde genişletilir. İnce ince doğranmış sotelenmiş soğan, sarımsak, domates, maydanoz karışımı patlıcanların içlerine yerleştirilir. Üzerlerine isteğe göre limon sıkılır. 



30 yorum:

  1. Ben bu fırında fatlıcan olayını mümkün değil beceremiyorum. En sonunda suçu fırındaa buldum. Kararıyorlar, büzülüyorlar acaip oluyorlar. Sizin resimdekiyle alakası yok. Bu sıcakta kızartma yemek de istemiyorum doğrusu. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimkiler de kararıyor ama daha sağlıklı geldiği için inatla fırında diretiyorum karnıyarık için özellikle

      Sil
  2. Bende de patlıcanlar imambayıldı olmak üzere bekliyor. Fırında kızartmak daha sağlıklı.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık..sevgiler..hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
  4. Fırında oluşu gerçekten çok sağlıklı
    ellerine sağlık canım ben hep kızartarak yapıyorum artık bu şekilde yapmalıyım malum yaş ve hava sıcaklığıda buna eklenince ağır geliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne bileyim işte bu da lezzetli ama kızartınca daha bir fiyakalı mı ne : )

      Sil
  5. Şimdi gidiyorum bu tarifi yapmaya. Patlıcan var çünkü dolapta.
    Ellerine sağlık.

    Kopyacı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amanın inşaAllah beğenirsin heyecanlı arkadaş : )

      Sil
  6. kızartamnın yerini ne yazıkki almıyor canım..belki senin elinden çıkınca farklıdır:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki de ablam gibi bir gurme beğendiğine göre en azından bizim evde devam : )

      Sil
  7. Resmini çekmeyi unuttum, öyle diyim sana.
    Fırın diye de pek övgü aldım.

    Gururlu anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ay çok sevindim içim rahatladı : )evde beğenilse de insanın içinde bir şüphe oluyorgene de

      Sil
  8. kızartmadan fırında hiç denememiştim doğrusu

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Mine,
    patlıcan çığırtma diye duydun mu bilmem.Eşim öğrenmiş o yapıyor :) Ocakta,hiç susuz-patlıcan z.yağ,domates,sarmısak.O da güzel oluyor.Hazır gelmesi daha da hoş tabi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her eve böyle becerikli ikinci birileri lazım : )

      soğanla yapıyorum aynı tarifi domatesin suyu yetiyor arada kabak ya da kıyma ekleyerek

      Sil
  10. Bu halde kızartmakta farklı denemek isterim, ben kızgın yağda kızartıp direk kaynar suyun içine alıyorum böylece bütün yağını suda bırakıyor.

    Nerelerdesin bu arada senide ben gibi Ramazan mı çarptı hım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. : ) kaynar suyun içine bırakmak mı ilk defa duydum çok değişikmiş
      sorma bir bezginlik, iç sıkıntısı durumu vardı neyse bugünlerde biraz daha iyiyim : )

      Sil
  11. ellerinize sağlık sevgiler mine hanım.Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler iyi bayramlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. karşılıklı ziyaretler internet günlüklerinin en güzel yanı galiba: )

      Sil
  12. sevgili mine,
    nerelerdesin?
    merak ettim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya buradayım bu yaz nedense çok sıkıntılıydım ve pek de yazasım gelmedi neyse birkaç güne kadar başlayacağım sanırım : ) öptüm

      Sil
    2. sevgili mine,
      dilerim sıkıntıların geçmiştir ya da en azından azalmıştır.
      merak etmiştim. bekliyorum yazılarını;)

      Sil
    3. canım benim güzel dileklerin için çook teşekkür ederim

      Sil
  13. minecim çok özledim.
    nasılsın?*
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyiyim canım çok teşekkür ederim ben de özledim

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...