Mübarek Ramazan başladığından beri bizim evde bir patlıcanlılar durumu var. Patlıcanlı gül böreğinden sebze kebabına, imambayıldıdan fırında soslu patlıcana uzanan bir durum. Araya bir tek zeytinyağlı bamya girmiş olsa da çok şükür bizimkiler henüz şikayet etmediler. Hele de bugünkü menüyü görünce neler olacak heyecanla bekliyorum. Çünkü dünkü gibi imambayıldı soframızı süsleyecek. Evdeki patlıcan enfilasyonunun nedeni ise hafta sonu pazar alışverişim.
Annem evden çıkarken "dolaba bak çok patlıcan var" demiş olsa da, bizden biraz uzaklaştığı için sürekli gidemediğim mahalle pazarımızda oradan da alayım buradan da alayım derken ne kadar aldığımı farkedememişim. Eve gelip, sebzeler dolaba yerleştikten sonra nereye elimi uzatsam patlıcan çıkıyordu doğrusu. Öyle olunca da gelsin patlıcanlı tarifler : )
Evde imambayıldıyı pek yapmıyorum. Sebzelerin hepsini çiğden yaptığım eski tarife göre yaptım dün de. Tabii ki bizim evin gurmesinin hoşuna gitmedi. Ben de bugün fırına verdim patlıcanları (inatla kızartmadım) ve soğanlarını da soteledim iyice. Dünden olanları da pişmiş halleriyle fırına verdim. Bakalım yorumlar nasıl olacak merak ediyorum doğrusu : ). Ama artık patlıcan tariflerine biraz ara vereceğim, dondurucuya kaldırılıyor kalanları çünkü.
İmambayıldı
3 adet patlıcan
2 adet orta boy soğan
3 adet sarımsak
2 adet domates
1 çay bardağı zeytinyağı
1 avuç doğranmış maydanoz
Tuz
İsteğe göre toz şeker
1-2 çorba kaşığı limon
İsteğe göre sivri biber
Patlıcanları iyice yıkanır, alacalı soyulduktan sonra tepsiye dizilir. Üzelerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürülür. Yıkanmış kahvaltılık biberlerden olduğu için yanlarına epeyce koydum. Biberler de yağlandı. Üzerlerine biraz tuz serpildi. 200 derece fırında kızarana kadar kaldılar. Daha sonra tencerenin dibine zeytinyağı dökülür. Üzerlerine patlıcanlar dizilir. Bıçak yardımı ile uzunlamasına baş taraflarını kesilmeden çizilir. Ve soğanlı karışımdan konulacak şekilde genişletilir. İnce ince doğranmış sotelenmiş soğan, sarımsak, domates, maydanoz karışımı patlıcanların içlerine yerleştirilir. Üzerlerine isteğe göre limon sıkılır.
Ben bu fırında fatlıcan olayını mümkün değil beceremiyorum. En sonunda suçu fırındaa buldum. Kararıyorlar, büzülüyorlar acaip oluyorlar. Sizin resimdekiyle alakası yok. Bu sıcakta kızartma yemek de istemiyorum doğrusu. Elinize sağlık.
YanıtlaSilbenimkiler de kararıyor ama daha sağlıklı geldiği için inatla fırında diretiyorum karnıyarık için özellikle
SilBende de patlıcanlar imambayıldı olmak üzere bekliyor. Fırında kızartmak daha sağlıklı.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilteşekkürler ...
Silellerine sağlık..sevgiler..hayırlı cumalar
YanıtlaSilteşekkürler
SilELLERİNE SAĞLIK
YanıtlaSilSEVVGİLER
Fırında oluşu gerçekten çok sağlıklı
YanıtlaSilellerine sağlık canım ben hep kızartarak yapıyorum artık bu şekilde yapmalıyım malum yaş ve hava sıcaklığıda buna eklenince ağır geliyor :)
ne bileyim işte bu da lezzetli ama kızartınca daha bir fiyakalı mı ne : )
SilŞimdi gidiyorum bu tarifi yapmaya. Patlıcan var çünkü dolapta.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Kopyacı anne Çiğdem
amanın inşaAllah beğenirsin heyecanlı arkadaş : )
Silkızartamnın yerini ne yazıkki almıyor canım..belki senin elinden çıkınca farklıdır:))
YanıtlaSilbelki de ablam gibi bir gurme beğendiğine göre en azından bizim evde devam : )
SilResmini çekmeyi unuttum, öyle diyim sana.
YanıtlaSilFırın diye de pek övgü aldım.
Gururlu anne Çiğdem
:) ay çok sevindim içim rahatladı : )evde beğenilse de insanın içinde bir şüphe oluyorgene de
Silkızartmadan fırında hiç denememiştim doğrusu
YanıtlaSildaha sağlıklı :)
SilMerhaba Mine,
YanıtlaSilpatlıcan çığırtma diye duydun mu bilmem.Eşim öğrenmiş o yapıyor :) Ocakta,hiç susuz-patlıcan z.yağ,domates,sarmısak.O da güzel oluyor.Hazır gelmesi daha da hoş tabi...
her eve böyle becerikli ikinci birileri lazım : )
Silsoğanla yapıyorum aynı tarifi domatesin suyu yetiyor arada kabak ya da kıyma ekleyerek
Bu halde kızartmakta farklı denemek isterim, ben kızgın yağda kızartıp direk kaynar suyun içine alıyorum böylece bütün yağını suda bırakıyor.
YanıtlaSilNerelerdesin bu arada senide ben gibi Ramazan mı çarptı hım..
: ) kaynar suyun içine bırakmak mı ilk defa duydum çok değişikmiş
Silsorma bir bezginlik, iç sıkıntısı durumu vardı neyse bugünlerde biraz daha iyiyim : )
ellerinize sağlık sevgiler mine hanım.Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler iyi bayramlar
YanıtlaSilkarşılıklı ziyaretler internet günlüklerinin en güzel yanı galiba: )
Silsevgili mine,
YanıtlaSilnerelerdesin?
merak ettim!
ya buradayım bu yaz nedense çok sıkıntılıydım ve pek de yazasım gelmedi neyse birkaç güne kadar başlayacağım sanırım : ) öptüm
Silsevgili mine,
Sildilerim sıkıntıların geçmiştir ya da en azından azalmıştır.
merak etmiştim. bekliyorum yazılarını;)
canım benim güzel dileklerin için çook teşekkür ederim
Silminecim çok özledim.
YanıtlaSilnasılsın?*
ellerine sağlık.
iyiyim canım çok teşekkür ederim ben de özledim
Sil