Geçen yaz tatilde canımızın içi annemizin neredeyse her öğün patlıcan yemekleri aldığını hayretle izlemiştik. Oysa ve nedense patlıcana mesafeliyimdir.Yani çok da fazla pişirmem.- aaa ne ayıp : ) - Ama evimizde neredeyse her öğün patlıcan yiyebilecek biri varsa tabii ki bu yaz patlıcana doyulacaktır : ).
Hemen işe en kolaylarla başlanır tabii. 6-7 patlıcan alınarak yıkanır, alacalı soyulur. Ortadan ikiye sonra dörde bölünerek tuzlu suda en az yarım saat bekletilir. Sudan çıkartılarak yıkanan patlıcanlar 1parmak kalığında ya da isteğe göre kesilir. Üzerlerine 1-2 kaşık sızma zeytinyağı dökülür ve karıştırılır. Fırın kabına yerleştirilerek başlangıçta 175 derecede, patlıcanlar yumuşadığında 200 derecede pişirilir, yanmamasına dikkat edilir. Patlıcanlar fırındayken domates ve biberli nefis sos hazırlanır. 4-5 sivri biber ve birkaç diş sarmısakla beraber bir tavaya konur, biraz sıvıyağda çevrilir. Kabukları soyulmuş, ufakça dilimlenmiş domatesler ve tuz eklenir. Pişmeye bırakılır. Gerekirse biraz da kaynar su eklenebilir. Fırında çıkan patlıcanların üstüne sosu dökülür.
Galiba yazması bu nefis yemeği yapmasından daha uzun sürüyor : )
Yağda kızartılmadığı için hafif ve sağlıklı bir yemek...Yaz ayları için ideal.Ellerinize sağlık.Sevgiler.Aida
YanıtlaSilAida; kızartmalardan özellikle kaçınıyoruz, o yüzden fırın çok iyi bir alternatif teşekkür ederim
YanıtlaSilbayilirim ben patlicana,hatta bugün pisecek insallah,hazir esim evde yokken,bu haliyle pisirebilirim,cok seviyorum soslu patlicani,ama ben kizartyordum önce,firinda yapmadim hic,bakalim,hangisi kolayima gelirse artik,elinize saglik...
YanıtlaSilafiyet şeker olsun, sağlık sorunu yoksa tabii ki kızartma süper oluyor oooh mis gibi koktu sanki burnuma ama fırındaki hali de neredeyse kızartmış aratmıyor diyebilirim kolaylıklar...
YanıtlaSilbenim patlıcanlarla başım belada. karnıyarığım hep sert oluyor. ama her defasında biraz daha yumuşak oluyor. birgün tam kıvamında yapıcam eminim :)
YanıtlaSilmerhaba hemşerim, eline sağlık çok severim patlıcanı...mmm demek o güzel kokular sizin evden geliyormuş:)sevgiler...
YanıtlaSilEllerinize sağlık ,nefis gözüküyor..Bende kızartma yerine fırında yapıyorum böylece hafif oluyor. Sevgiler
YanıtlaSilPatlıcana bayılırım. Hele sosla beraber harika olur. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilZennube; azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz, eminim çok güzel olacaktır, kolaylıklar
YanıtlaSilKızhatce; demek tüm Samsun'u sardı ha, teşekkürler : )
Sebi; teşekkür ederim, yaşasın fırınlar :)
Handan, çok teşekkür ederim
Mineciğim ellerine sağlık.bende patlıcanı genelde böyle yaparım.Hatta geçen gün yapmıştım.Kızartmasını çok seviyorum ama yağlı oluyor diye pek yapmıyorum.başka yerde olunca yiyorum ama :):) sevgiler...
YanıtlaSilArzu; o kadar alıştım ki fırın patlıcana kızartma yağlı geliyor fazla yiyemiyorum nedense ama kokusu bile yetiyor doğrusu hele de biberle falan kızartılıyorsa : )
YanıtlaSilArzu; o kadar alıştım ki fırın patlıcana kızartma yağlı geliyor fazla yiyemiyorum nedense ama kokusu bile yetiyor doğrusu hele de biberle falan kızartılıyorsa : )
YanıtlaSilyazın en favori sebzesi patlıcan. bolken değerlendirmek harika. her türlüsünü severek yerim. afiyet olsun size de.
YanıtlaSilMinecim patlıcanın her türlüsünü çok severim ellerine sağlık.
YanıtlaSilBaklava yufkasında böreği dondurucudan çıkar çıkmaz yumurta sarısı sürüp çok kızgın olmayan fırında pişirebilirsin.Beğenmenize çok sevindim.
Anneciğin ve seninde kandilin mübarek olsun sevgilerimle...
Aylin; çok teşekkürler, senin de kandilin mübarek olsun sevgiler...
YanıtlaSil