6 Temmuz 2010 Salı

Fırında Soslu Patlıcan


Geçen yaz tatilde canımızın içi annemizin neredeyse her öğün patlıcan yemekleri aldığını hayretle izlemiştik. Oysa ve nedense patlıcana mesafeliyimdir.Yani çok da fazla pişirmem.- aaa ne ayıp : ) -  Ama evimizde neredeyse her öğün patlıcan yiyebilecek biri varsa tabii ki bu yaz patlıcana doyulacaktır : ).

Hemen işe en kolaylarla başlanır tabii. 6-7 patlıcan alınarak yıkanır, alacalı soyulur. Ortadan ikiye sonra dörde bölünerek tuzlu suda en az yarım saat  bekletilir. Sudan çıkartılarak yıkanan patlıcanlar 1parmak kalığında ya da isteğe göre kesilir. Üzerlerine 1-2 kaşık sızma zeytinyağı dökülür ve karıştırılır. Fırın kabına yerleştirilerek başlangıçta 175 derecede, patlıcanlar yumuşadığında 200 derecede pişirilir, yanmamasına dikkat edilir. Patlıcanlar fırındayken domates ve biberli nefis sos hazırlanır. 4-5 sivri biber ve birkaç diş sarmısakla beraber bir tavaya konur, biraz sıvıyağda çevrilir. Kabukları soyulmuş, ufakça dilimlenmiş domatesler ve tuz eklenir. Pişmeye bırakılır. Gerekirse biraz da kaynar su eklenebilir. Fırında çıkan patlıcanların üstüne sosu dökülür.

Galiba yazması bu nefis yemeği yapmasından daha uzun sürüyor : )

15 yorum:

  1. Yağda kızartılmadığı için hafif ve sağlıklı bir yemek...Yaz ayları için ideal.Ellerinize sağlık.Sevgiler.Aida

    YanıtlaSil
  2. Aida; kızartmalardan özellikle kaçınıyoruz, o yüzden fırın çok iyi bir alternatif teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. bayilirim ben patlicana,hatta bugün pisecek insallah,hazir esim evde yokken,bu haliyle pisirebilirim,cok seviyorum soslu patlicani,ama ben kizartyordum önce,firinda yapmadim hic,bakalim,hangisi kolayima gelirse artik,elinize saglik...

    YanıtlaSil
  4. afiyet şeker olsun, sağlık sorunu yoksa tabii ki kızartma süper oluyor oooh mis gibi koktu sanki burnuma ama fırındaki hali de neredeyse kızartmış aratmıyor diyebilirim kolaylıklar...

    YanıtlaSil
  5. benim patlıcanlarla başım belada. karnıyarığım hep sert oluyor. ama her defasında biraz daha yumuşak oluyor. birgün tam kıvamında yapıcam eminim :)

    YanıtlaSil
  6. merhaba hemşerim, eline sağlık çok severim patlıcanı...mmm demek o güzel kokular sizin evden geliyormuş:)sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık ,nefis gözüküyor..Bende kızartma yerine fırında yapıyorum böylece hafif oluyor. Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Patlıcana bayılırım. Hele sosla beraber harika olur. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  9. Zennube; azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz, eminim çok güzel olacaktır, kolaylıklar

    Kızhatce; demek tüm Samsun'u sardı ha, teşekkürler : )

    Sebi; teşekkür ederim, yaşasın fırınlar :)

    Handan, çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  10. Mineciğim ellerine sağlık.bende patlıcanı genelde böyle yaparım.Hatta geçen gün yapmıştım.Kızartmasını çok seviyorum ama yağlı oluyor diye pek yapmıyorum.başka yerde olunca yiyorum ama :):) sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Arzu; o kadar alıştım ki fırın patlıcana kızartma yağlı geliyor fazla yiyemiyorum nedense ama kokusu bile yetiyor doğrusu hele de biberle falan kızartılıyorsa : )

    YanıtlaSil
  12. Arzu; o kadar alıştım ki fırın patlıcana kızartma yağlı geliyor fazla yiyemiyorum nedense ama kokusu bile yetiyor doğrusu hele de biberle falan kızartılıyorsa : )

    YanıtlaSil
  13. yazın en favori sebzesi patlıcan. bolken değerlendirmek harika. her türlüsünü severek yerim. afiyet olsun size de.

    YanıtlaSil
  14. Minecim patlıcanın her türlüsünü çok severim ellerine sağlık.


    Baklava yufkasında böreği dondurucudan çıkar çıkmaz yumurta sarısı sürüp çok kızgın olmayan fırında pişirebilirsin.Beğenmenize çok sevindim.

    Anneciğin ve seninde kandilin mübarek olsun sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Aylin; çok teşekkürler, senin de kandilin mübarek olsun sevgiler...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...