24 Temmuz 2012 Salı

Fırında Sebze Kebabı


Günün menüsünde kebap, domatesli pilav ve damla sakızlı sütlaç var. Çorbaya henüz karar vermedim belki de yapmam bilemedim şimdi. Hava biraz serinledi şu saatlerde. Balkonda, hafif rüzgar eşliğinde sohbet ederek oturmak hoş oluyor. Güzelliklerle dolu, sağlıklı, bereketin evlerden taştığı ve paylaşıldığı bir iftar, ramazan dileklerimle... 


Fırında Sebze Kebabı
(Dünya Mutfağı)

6 adet orta boy kabak
6 adet orta boy patlıcan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
400 gr dana kıyması
4 adet domates
2 çorba kaşığı domates salçası (ya da biber salçası)
1 su bardağı et ya da normal su (ılık)
1 fincan pirinç
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
1 çay bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
Tuz 
Karabiber

Sos İçin

1 çorba kaşığı tereyağı
1,5 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı hindistan cevizi

Elma sirkeli suda bekletilerek yıkanan kabak ve patlıcanlar uzunlamasına ortadan ikiye bölünür. Bir kaşık yardımıyla içleri alınır, mümkünse ince bir zar kalana kadar. İçler de incecik kıyılır. Soğan yemeklik küp küp doğranır. Sarımsak rendelenir. Yağda iyice çevrilir. Kıyma da eklenerek, kavrulur. Doğranan sebze içleri, ince doğranan ya da rendelenen domatesler, salça ve su da konularak kaynatılır. Yıkanan pirinç de konulduktan sonra 15 dakika civarı, koyulaşıncaya kadar pişirilir. Tuz ve biberle tatlandırılır. 

Tereyağ bir tencereye konur. Un da eklenerek koyulaşıncaya kadar karıştırılır. Ateşten alınır, sostan bir parça alınarak sütün içine konur ve biraz çevrilir. Sütün sıcaktan kesilmemesi için, daha sonra sütün tamamı eklenir tencereye. Ateşin altı açılır ve koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Yumurta ve hindistan cevizi de eklenir. 

İçleri oyulan kabak ve patlıcanlar fırın tepsisine konur. Ben biraz kalınca oyduğum için önceden en alt gözde 15-20 dakika civarı pişirdim. Daha sonra çıkarıp içlerine harcı koydum. Üzerine sos döktüm ve parmesan rendeleyerek 175 derecelik fırında orta gözde üzerleri kahverengi olana kadar yani yarım saat civarı pişirdim. Sebzelere de çatalın rahat batması gerekiyor. Tadına iftarda bakacağız. : )

22 yorum:

  1. ne kadar leziz görünüyor,mutlaka denemeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler biraz yağsız gibi geldi bize ama fena değildi : )

      Sil
  2. Bende bugün çorba yapmadım..sıcak gerçekten.Kebap çok iştah açıcı görünüyor canım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim yarın soğuk çorba yapacağım galiba

      Sil
  3. Canım ellerine sağlık harika olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık, harika görünüyor :)

    Blogumuzda çekilişimiz var şu anda, katılmak isterseniz bekleriz :)

    http://guzelliknehri.blogspot.com/2012/07/cekilisssss.html

    YanıtlaSil
  5. kebapta menüde harika
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Mine'sim gene harikalar diyarındayım.lezzetini hissettim desem :)
    ellerine sağlık.:)
    http://habinos.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. Harika görünüyor, gerçi malzemeler de hepsi haysiyetli şeyler. Permasan da iyice hayatımıza girdi, ben de çok seviyorum ve olur olmaz her yerde kullanıyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sormayın ben de sürekli kullanmak istiyorum evdekiler de biraz sevebilirlerse süper olacak : ) teşekkürler

      Sil
  8. ben oruçluyken yemek blogu gezmeyeceğim dedikçe çıkamıyorum :)
    ellerine sağlık. annem bi daha bana atarsa topu deniyeyim ;)

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağık Mine'cim biz de seni çok özledik.Hayırlı ramazanlar. sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel yazmışssın Mine.
    Valla kendimi kabak oyarken hayal ettim.

    Eline sağlık.

    Hayalperest anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  11. Nefis,sağlık diyarına düşmüş gibiyim.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...