14 Eylül 2013 Cumartesi

Gelinönü


Hüzünlü sonbahara girmek hoşuma gidiyor. Hüzne eşlik eden, dinginliğiyle içime dolan renkleriyle buluşmak da öyle. Bu sonbaharsa hüznüne mutsuzluğunu ekliyor sanki.  Pek güzel haberlere uyanamıyorum ülkemde. Kendi içimdeyse bir girdap sanki bütün pozitif enerjimi çekmekle uğraşıyor. Her şeyin hayırlısı…


Gelinönünü geçen senelerde gittiğim Alaçatı Festivali’nden aldığım bir kitapçıktan buldum. Bu tarifi görünce zeytinyağlı kabak işte dedim. Ama kabakların kesiliş şekli, pişirilirken limon sıkılması tarifi deneme isteği uyandırdı. Kitapta enginar tadında diyordu, gerçekten de bizim evde kimse bilemedi hangi sebze olduğunu. Öğle yemeği için işe götüren ablamın hemşiresi ise hemen bilmiş kabak olduğunu, hep yaparlarmış. Bu değişik sunumuyla, tadı biz çok sevdik. Pozitif enerjiyle güzel haberler getirmesi bugünün dileği olsun…

Gelinönü
(Tarif;Alaçatı Mutfağı –Levent Bozkurt)

1kg kabak
1 fincan pirinç
1 demet dereotu
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Nane
½ limon suyu
1 çay kaşığı şeker
Tuz
1 çay bardağı su


Kabaklar iyice yıkandıktan sonra kabuklarıyla birlikte sebze soyucu ile ince şeritler halinde doğranır. Yarım halkalar halinde kesilen soğan, ince doğranmış dereotu, pirinçle birlikte tencereye alınır. Karıştırılır. Üzerlerine zeytinyağı, limon suyu, şeker ve tuz ilave edildikten sonra bir çay bardağı su da konulur. Çok kısık ateşte pişmeye bırakılır. Serviste üzerine nane serpilir. 

10 yorum:

  1. ellerine sağlık minecim nefis görünüyor tadıda enginara benziyorsa tam benlik bide adı çook güzel yöresel tatlarımıza çook güzel adlar vermiş büyüklerimiz...
    tatlım sonbahara geçişte bu ruh hali hemen hemen hepimizde oluyor uzmanlar bol meyva sebze tüketin diyor daha az etkileniuormuşuz...
    sevgileirmle...

    YanıtlaSil
  2. Renkleri o kadar güzel ki, kendimi şöyle derken buldum, neden benim yaptığımın renkleri bööle diil.

    Kıskanç anne

    YanıtlaSil
  3. bende buna benzer bir kabak tarifi var
    kabak sıyırma diyorlar kabaklar kabuk soyucu ile aynı sizin de dediğiniz gibi soyularak kullanıyor
    sanırım tarif aynı yada çok benzer olmalı
    haklısınız tadı bizim de hoşumuza gitti
    hem hafif hem değişik bir sunum
    elinize sağlık
    mutlu pazarlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler hoşuma gitti bu sunum şekli deneyeceğim hep galiba)

      Sil
  4. Doğrusu yukarda yazdıklarını okumadan sadece tarife baksam ben de zeytinyağlı kabak der çıkardım ama madem farklıymış ve bu kadar da kolaymış, denemeli o zaman. İsmi ben de çok sevdim, şiir gibi :)

    YanıtlaSil
  5. çok güzel olmuş, ellerine sağlık hemşehrim..:)
    yerken uzun uzun zor oluyor mu onu merak ettim ben :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah yazmayı unuttum sanırım )) fırından çıktıktan sonra istenilen büyüklükte kesiliyor... ))

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...