16 Aralık 2013 Pazartesi

"O" Evdeki Otlu Börek



Bir yaşa geldiğinizde hayatta en önemli şeyin sağlık olduğunu öğreniveriyorsunuz. Ama insanız ya hayal etmeden de duramıyoruz ille de daha iyisi için. Önceleri başımızı sokacak ev, sonra yetmez oluyor. Biraz büyüsün diyoruz, sonra onun da eksiklerini bulup hayal listemize ekleyiveriyoruz. Kendi adıma rüya evim ruh halime göre değişiyor. Ya da daha çok hastanelerin ne kadar büyük sorun olabileceklerini yaşadıktan sonra mı değişir oldu demeliyim? Her ne kadar şehrinizde özel hastaneler yeterince var gibi gözükse de riskli hastaları nasıl da almadıklarını, kapı kapı dolaştırdıklarını çok iyi bildiğim için büyükşehir aklımı çeliyor doğrusu. 


Büyükşehre yakın bir çiftlik mi istediğim o zaman? Kocaman bahçesinde envai çeşit ağaçlar, kocaman bir gül bahçesi, yaseminler, melisalar. Tüm bunları tek başıma yaşatamayacağıma göre yardımcılar. İnekler, keçiler, tavuklar… Hayal bu ya, kim tutar beni J  Ve çok çok çocuklar… Kendimin olmasa da koruyucu ailelikle gelen o cıvıltı ne kadar çok yakışır doğaya… Yakınından şırıl şırıl dere geçen bir çiftlik… Son zamanlarda zihnim o kadar olumsuz işliyor ki geleceğe dair bu tip hayaller kurulamazmış gibi geliyor sıklıkla. Doğa kalacak mı, bunca hoyratlığa rağmen bize nimetlerini sunmaya devam edecek mi, belki şimdiden düşünmenin anlamsız olduğu sorular gidip gidip geliyor aklıma. Gene de hayal etmek güzel şey. Tabii ki bu çiftliğe komşular da lazım. Dinmeyen cıvıltıların eşlik ettiği, kendinize ait bir yer. Fiziksel ve zihinsel üretebileceğiniz, paylaşabileceğiniz, neden olmasın!

“Hep hayalini kurduğunuz evde yaşıyor olsanız nasıl bir şey olurdu onu yazın” diyor 13.gün konusu.


Ve tabii ki böylesine güzel bir çiftlikte her daim börekler pişsin istiyorum. Mesela otlu gül börekleri. Son zamanlarda kolay geldiği için sıklıkla yapar oldum büyük gül börekleri. Sofraya keserek koyuyorum, rahat oluyor benim için. Bu karışımda ısırgan vardı. Saplar kalın geldiği için yıkadıktan sonra yaprakları ayıkladım ve sadece yaprakları kullandım. Karışımdaki diğer ot olan ebegümecinin de saplarını kestim biraz. Pazı ve pırasa zaten hep kullandığımız sebzeler.



Otlu Gül Böreği

100gr civarı kıyma
1 kg civarı karışık ot (ısırgan, ebegümeci, pazı, pırasa)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 adet ufak soğan
1 diş sarımsak
Tuz
Pulbiber
Kimyon
6 adet hazır yufka

½ su bardağı sıvıyağ
½ su bardağı süt
½ su bardağı su
2 yumurta ( akı otlarla içine, sarısı böreklerin üzerine)
Çörekotu


Otlar sirkeli suda iyice yıkanıp, ayıklanır, doğranır. (Isırgan otu ayıklanırken eldiven kullanılması gerekiyor.) Yağda kavrulan kıymaya küp küp doğranan soğan ve ince doğranmış pırasa eklenip çevrilir. Diğer otlar ve baharatlar da eklendikten sonra biraz daha çevrilir. Ocağın altı kısılır, suyunu çekmişse biraz sıcak su eklenerek pişirilir. Böreğin içi soğumaya bırakılır. İçine yumurta akları karıştırılır.

Yufkalardan biri tezgahın üzerine serilir. ½ su bardağı su, süt, sıvıyağ karışımı ile ıslatılır. Yufka tazeyse çok da sürmeye gerek yok, iyice yumuşayıp sararken yırtılmaması için. Diğer yufka da üzerine serilerek aynı işlem yapılır. Yufkalar ortadan ikiye çapı boyunca kesilir. Bu kısma harçtan konulur. Böreğin harcının fazla olmasını sevsem de fazla koymamalı, bu da yırtılmaması için bir önlem. Harç konulan yerden yuvarlanarak rulo haline getirilir. Bir ucu içe doğru sarılarak gül haline geliyor ve yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilerek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarıncaya dek pişirilir.Evdekileri memnun edecek böreklerden biri nar gibi kızarmış sofraya servis edilir. 

5 yorum:

  1. Ah Mine'cim, kesinlikle hayaller de zamanla yaşadıkların, yaşın getirdiği yorgunluk, yıllarca belki dişini sıkmalar yada zaruretlerle renk değiştiriyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ( evet ya gençken herşey mümkün herşey uzak!

      Sil
  2. Yeterli konu olsun. Yazmak ne güzel.

    Eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. Böreğin nefis olmuş ama hayalindeki ev daha da nefis Minecim.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...