25 Aralık 2013 Çarşamba

Çay ve Bal

Telefonun her çalışında güzel bir haber için içimin cız ettiği günler. Kendimden aileme, yakınlarıma, dostlarıma kadar herkesten güzel haberler alabilsem artık. Hepimizin sağlıklı olduğu bir dünyada yaşasak. Tüm evren mutluluk ve sağlık ve eşitlik için çalışsa yalnızca. Mümkün mü? Mümkün olsun ne olur!


Öte yandan etkinliğin süresi dolmak üzere. Silkinip en azından bir şeyler yazmalıyım diye düşünüyorum dünden beri. Kelimelerle buluşmanın ne kadar iyi geldiğini unutup tembelliğe vuruyorum sıklıkla. Nefis yazı etkinliği de bu yüzden iyi gelmedi mi? Bir zorunluluk… Duygularına fazlasıyla teslim olan birini disipline sokmak için birebir. Ve işte 16. günden; “Son yediğiniz yemek ve detayları”


Doğduğum şehre dair günübirlik gezilere bayılıyorum. Buz gibi havada sisle kaplanmış ağaçların arasından döne döne varıyoruz Vezirköprü’ye. Yok bu sefer gitmiyoruz Şahinkaya Kanyonu’na. Demirciler, semaverciler, bakırcılar arasında dolaşıp fotoğraf çekmeyi merak ediyorum. Guruplara bölünüp dolaşmaya başlıyoruz. Ateşle demire, bakıra söz geçirebilen ustaların arasındayız. Vezirköprü fotoğrafa sıcak bakıyor, fazla turistik olmamasının etkisi var mı bilemiyorum.

Hava soğuk arada giriveriyoruz bir çay ocağına yöre halkıyla sohbet ederken sıcacık çaylara sığınıyoruz. Çayın bendeki etkisi bulunduğum ortama göre de değişiyor, en son İran’da fark ettiğim bir şey bu. Asla içmeyeceğim çook açık çayı, Abyaneh’de keyfine vara vara nasıl içtiğimi hatırlayıp gülümsüyorum. Ki aynı şey sıcacık sobasıyla bir kahvede yaşlı amcaların arasında Vezirköprü’de de oluyor işte. Fazla insan gelince ikinci çaylar demsiz olur ya öyle.  Ah bu arada bu yöreye ait bir böreği de öğreniyorum, daha önce hiç duymamıştım yakında deneyeceğim.

Tekrar biniyoruz sonraki durak Sarıdibek Köyü, halı tezgahlarını göreceğiz. Fotoğraflardan sonra bir eve konuk oluyoruz. Semaver geliyor, çaylar ikram ediliyor içtenlikle. Semaver ikinci kez gelirken tabak tabak ekmek geliyor. Anadolu insanı konuksever, ille de bir şeyler ikram edilecek. Birazdan bakıyorum nefis petek ballar dağıtılıyor, organiğin alası. İnsan sıcaklığına, samimiyete katık oluyor çay ve bal. Ötesi var mı? 

6 yorum:

  1. Ahh Minecim bende ki önceden yazdığın yorumunda Malatya ya gurme gezisi mi yapsam yazmışsın bence yap güzel Malatyam sarma çeşitleri hangi yaprağı bulsalar sarma yapıyorlar :) bulgurlu köfelerimiz üzümlü kayısılı tatlılarımız hele bi Deli Kız Tatlısı var yedikten sonra acayip enerji veriyor :)) Annem Malatya lı en çok sevdiğim yer aslında güzel Ülkemiz karış karış her yeri güzel senin memleketinde nefes kesen manzarası oyyy diyeyim bayıldım imkan olunca görmek isteğim yerlerin içinde :)) İran da gitmek isteğim 1. numara yer...
    Şimdik yazını okudum çok güzel kalemine sağlık. Güzel dileklerine katılıyorum bir gün gerçek olur eşitlik ve diğerleri...
    Çay ve bal son söz tüm yazıyı anlatmış tadını damağımda hissettim:)
    sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim yorumun içn hayattaki sorunları aşıp hayallerimize kavuşmak dileklerimle...

      Sil
  2. Yok, tabii ki yok. O bal ve çay, sadece bal ve çay değil ne de olsa...

    YanıtlaSil
  3. Ben sevmem, bal ı ve içecekleri bir arada. Hoşıma gitmes tadı.
    Fotoğrafta ki amcanın ifadesi çok hoş.
    Nasıl adını yazıyorsun fotoğrafın üzerine.

    Cins anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. picasa3 diye bir program var ücretsiz, renk değişimi de yapıyor

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...