12 Kasım 2013 Salı

İran Günlüğüm - 5 (Kakuleli Havuç Reçeli ve Kakuleli Çay)

İran’da çok sevdiğim havucun reçeli dikkatimi çekmişti, hemen her yerde var çünkü. Hazır pakettekinin kıvamını sevmediğim için yemedim. Ama İsfahan’da Abbasi Oteli’nde kıvamından orada yapıldığı belli olan reçeli yedim biraz. Eve geldiğimde içine kakule dışında ne eklesem diye bakınırken bulduğum tariflerde meyve suyundan tarçına eklemeler vardı. Akşamdan şekere yatırmalı mı derken havucun yanma ihtimali olabildiğini okuyunca ilk denememi suyla yapmaya karar verdim. Normalde tarifte 1 kg havuca 1 kg şeker vermiş, çok tatlı reçel sevmediğim için şeker yarım kiloya indirdim. Daha önce bir demlik çay için iki diş kakule eklemiştim, az gelmişti. Cesaret edip buna 3 diş koydum. Tarçın ve portakal suyuyla evdekiler “bayıldı”! Havuç çok da güzel kıvam alıyor bu arada. Piştikten sonra tarçını aldım içinden, kakuleleri de teker teker topladım desem, zaten az olduğu için alınıyor hemen.


Meşhed ve Tahran’da kahvaltı için gelen çaylar porselen demliklerde “bir” fincan poşetiyle geliyor. Dolayısıyla çok çay sever bizim gibiler için açık kalıyor çaylar. İsteyince getiriyorlar aslında. Diğer kentlerde makinadan alınan çay biraz daha iyiydi. İsfahan’da ise bakır demliklerle getiriyorlardı masaya. Ve bahçedeki çay servisini de çok beğendim. Aklım bahçede içilen aş çorbasında kalsa da olacak o kadar diyorum.


Komik olan benim gibi simsiyah çay içen birinin açık çaya alışabiliyor olması. Abianeh’te o nefis kerpiç evlerin arasında yürüdükten sonra evlerin birinin önündeki kilimin üzerine oturup içtiğim çayın keyfi hala aklımda. Gene orada yemek için gittiğimiz yerde içtiğim kakuleli çaydan sonra evde de denemeye karar verdim. Bir üstteki ilk kakuleli çay denememden, hoşuma gitti.

Şiraz’da nefis bir tatlı yedik. Hamur kat kat fırınlanmış ve şekerlenmiş, parmaklarınızı yiyorsunuz. Gittiğimiz Saray-e Mehr’de ikram edilen şekli ile yukarda. Bu arada toz şeker  safranla kristalize edilmiş büyük ya da İsfahan’daki gibi ince tabakalar halinde geliyor. Safranın hoş aromasıyla tabii. (2. ve 3. fotolarda)

Havuç Reçeli
(Tarif; sofra dergisi)

4-5 büyükçe havuç ( 1kg civarı)
500 gr toz şeker
3 su bardağı su
3 diş kakule
1 çubuk tarçın
1 tane portakalın suyu
½ limonun suyu
1 çay kaşığı tereyağı

Havuçlar rendelenir. Su ve şeker yüksek ateşte kaynatılarak şerbet kıvamına getirilir. Havuçlar eklenir. Tencerenin kenarlarına tereyağı sürülerek taşması engellenir.Kakulenin iç tohumları ve çubuk tarçın eklenir. Yaklaşık bir saat arada karıştırılarak kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Portakal ve limon suyu eklenir. 10 dakika daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Soğuduktan sonra kaplara boşaltılır. 

23 yorum:

  1. Canım benim öpüyorum....

    YanıtlaSil
  2. Ben de bayılılırım kakuleli yada karanfilli çaya. Evdekiler sevmezki :-)
    Havuçlu tatlılarıda ben sevmem.
    Ama sunum ne güzel.

    Tatlı da pek şık, aslında orada ki tüm sunumlar şık.
    Iyiki gitmişssin.
    İyiki.

    Memnun anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amanın yanlış anlaşılma olmasın ilk iki sunum benim : ) bence de iyiki gitmişim hatta İsfahan ve yakınlarına tekrar gitsem ama bir zaman sonra hadi hayırlısı evrene yayalım konuyu : )P

      Sil
  3. denenmeli süper,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık havuç reçeli çok güzel oluyor.Kakuleyi hiç tadmadım o yüzden bilmiyorum rengi ve görüntüsü şahane olmuş afiyetle tüketin selam ve sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kıvamı ve rengi aynen böyle asıl herşeyi beğenmeyen ev ahalisinin beğenmesi çok hoşuma gitti )) teşşekkürler

      Sil
  5. Elinize sağlık denemeye değer bir reçel sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Hic kakuleli bisey yemedim havuc recelide;) merak ediyorum ta azicik ucundan tatsam izin verir misiniz;)ellerinize saglik recel guzele benziyor

    YanıtlaSil
  7. hiç havuç reçeli duymamıştım desem:(
    yalnız yukarıdaki sunum harika ve beni dene diye kışkırtıyor.

    çay sunumları çok güzel, gidilen gezilen yerlerin kültürünü paylaşmanın nefis yollarından:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim bizimkiler beğendi tersini düşünmüştüm bahtiyarım : )

      Sil
  8. reçelin de yazdıkların da çok güzel, senin adına sevindim desem :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah ne güzel bir yorum çok teşekkür ederim

      Sil
  9. havuç reçelini ,ilk duyuyorum desem ,cahilliğime ver, ama görüntüsü çok hoş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herşeyin reçeli oluyor ama havuç reçelini ilk defa bu kadar sıklıkla gördüğüm için denedim ben de bir de havucu çok seviyorum iyi oldu çeşitlemek ))

      Sil
  10. çok leziz duruyor havuç reçelini en kısa zamanda denemeliyim :)

    YanıtlaSil
  11. Evde her daim olan havucun recelini yapmak hic aklima gelmezdi benim,gerci cok recel tüketmiyoruz ama ben bunu yaparim,bu sekildede tükenmis olur,bazen cok oluyor, disleri dökülmekte olan yedi yas civari kizim yiyemiyor dimi ama.))

    YanıtlaSil
  12. Kakuleyi çok severim ancak havuç reçelini hiç duymamıştım.Süper görünüyor ellerinize sağlık muhakkak deneyeceğim.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çaktırmadan girdi hayatıma bu kakule : ) umarım beğenirsiniz

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...