İran’da çok sevdiğim havucun reçeli dikkatimi çekmişti, hemen her yerde var çünkü. Hazır pakettekinin
kıvamını sevmediğim için yemedim. Ama İsfahan’da Abbasi Oteli’nde kıvamından
orada yapıldığı belli olan reçeli yedim biraz. Eve geldiğimde içine kakule
dışında ne eklesem diye bakınırken bulduğum tariflerde meyve suyundan tarçına
eklemeler vardı. Akşamdan şekere yatırmalı mı derken havucun yanma ihtimali
olabildiğini okuyunca ilk denememi suyla yapmaya karar verdim. Normalde tarifte
1 kg havuca 1 kg şeker vermiş, çok tatlı reçel sevmediğim için şeker yarım
kiloya indirdim. Daha önce bir demlik çay için iki diş kakule eklemiştim, az
gelmişti. Cesaret edip buna 3 diş koydum. Tarçın ve portakal suyuyla evdekiler “bayıldı”! Havuç çok da güzel kıvam alıyor bu
arada. Piştikten sonra tarçını aldım içinden, kakuleleri de teker teker topladım desem, zaten az olduğu için alınıyor hemen.
Meşhed ve Tahran’da kahvaltı için
gelen çaylar porselen demliklerde “bir” fincan poşetiyle geliyor. Dolayısıyla
çok çay sever bizim gibiler için açık kalıyor çaylar. İsteyince getiriyorlar
aslında. Diğer kentlerde makinadan alınan çay biraz daha iyiydi. İsfahan’da ise
bakır demliklerle getiriyorlardı masaya. Ve bahçedeki çay servisini de çok
beğendim. Aklım bahçede içilen aş çorbasında kalsa da olacak o kadar diyorum.
Komik olan benim gibi simsiyah
çay içen birinin açık çaya alışabiliyor olması. Abianeh’te o nefis kerpiç
evlerin arasında yürüdükten sonra evlerin birinin önündeki kilimin üzerine
oturup içtiğim çayın keyfi hala aklımda. Gene orada yemek için gittiğimiz yerde
içtiğim kakuleli çaydan sonra evde de denemeye karar verdim. Bir üstteki ilk
kakuleli çay denememden, hoşuma gitti.
Şiraz’da nefis bir tatlı yedik.
Hamur kat kat fırınlanmış ve şekerlenmiş, parmaklarınızı yiyorsunuz. Gittiğimiz
Saray-e Mehr’de ikram edilen şekli ile yukarda. Bu arada toz şeker safranla kristalize edilmiş büyük ya da İsfahan’daki
gibi ince tabakalar halinde geliyor. Safranın hoş aromasıyla tabii. (2. ve 3. fotolarda)
Havuç Reçeli
(Tarif; sofra dergisi)
4-5 büyükçe havuç ( 1kg civarı)
500 gr toz şeker
3 su bardağı su
3 diş kakule
1 çubuk tarçın
1 tane portakalın suyu
½ limonun suyu
1 çay kaşığı tereyağı
Havuçlar rendelenir. Su ve şeker
yüksek ateşte kaynatılarak şerbet kıvamına getirilir. Havuçlar eklenir.
Tencerenin kenarlarına tereyağı sürülerek taşması engellenir.Kakulenin iç tohumları ve çubuk tarçın eklenir. Yaklaşık bir saat arada
karıştırılarak kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Portakal ve limon suyu eklenir.
10 dakika daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Soğuduktan sonra kaplara
boşaltılır.
Canım benim öpüyorum....
YanıtlaSilben de : )
SilBen de bayılılırım kakuleli yada karanfilli çaya. Evdekiler sevmezki :-)
YanıtlaSilHavuçlu tatlılarıda ben sevmem.
Ama sunum ne güzel.
Tatlı da pek şık, aslında orada ki tüm sunumlar şık.
Iyiki gitmişssin.
İyiki.
Memnun anne
amanın yanlış anlaşılma olmasın ilk iki sunum benim : ) bence de iyiki gitmişim hatta İsfahan ve yakınlarına tekrar gitsem ama bir zaman sonra hadi hayırlısı evrene yayalım konuyu : )P
Sildenenmeli süper,ellerine sağlık
YanıtlaSilEllerinize sağlık havuç reçeli çok güzel oluyor.Kakuleyi hiç tadmadım o yüzden bilmiyorum rengi ve görüntüsü şahane olmuş afiyetle tüketin selam ve sevgiler..
YanıtlaSilkıvamı ve rengi aynen böyle asıl herşeyi beğenmeyen ev ahalisinin beğenmesi çok hoşuma gitti )) teşşekkürler
SilElinize sağlık denemeye değer bir reçel sevgiler...
YanıtlaSilneden olmasın değil mi))
SilHic kakuleli bisey yemedim havuc recelide;) merak ediyorum ta azicik ucundan tatsam izin verir misiniz;)ellerinize saglik recel guzele benziyor
YanıtlaSilah ne demek buyrun ))
Silhiç havuç reçeli duymamıştım desem:(
YanıtlaSilyalnız yukarıdaki sunum harika ve beni dene diye kışkırtıyor.
çay sunumları çok güzel, gidilen gezilen yerlerin kültürünü paylaşmanın nefis yollarından:)
çok teşekkür ederim bizimkiler beğendi tersini düşünmüştüm bahtiyarım : )
Silreçelin de yazdıkların da çok güzel, senin adına sevindim desem :))))
YanıtlaSilah ne güzel bir yorum çok teşekkür ederim
Silhavuç reçelini ,ilk duyuyorum desem ,cahilliğime ver, ama görüntüsü çok hoş.
YanıtlaSilherşeyin reçeli oluyor ama havuç reçelini ilk defa bu kadar sıklıkla gördüğüm için denedim ben de bir de havucu çok seviyorum iyi oldu çeşitlemek ))
Silçok leziz duruyor havuç reçelini en kısa zamanda denemeliyim :)
YanıtlaSilteşekkür ederim )
SilEvde her daim olan havucun recelini yapmak hic aklima gelmezdi benim,gerci cok recel tüketmiyoruz ama ben bunu yaparim,bu sekildede tükenmis olur,bazen cok oluyor, disleri dökülmekte olan yedi yas civari kizim yiyemiyor dimi ama.))
YanıtlaSil: )) ayş dişlerini severim onun
SilKakuleyi çok severim ancak havuç reçelini hiç duymamıştım.Süper görünüyor ellerinize sağlık muhakkak deneyeceğim.Sevgiler
YanıtlaSilçaktırmadan girdi hayatıma bu kakule : ) umarım beğenirsiniz
Sil