21 Ağustos 2013 Çarşamba

Tirit


Anadolu’nun tat haritası keskin sınırlarla çizilmemiş. Örneğin keşkek Samsun’da  yapılıp ikram edilen bir yemek. Bir arkadaşım keşkek İskenderun’a ait dedi sonradan, olabilir diye düşündüm. Çünkü bizim evde, halamların evinde keşkek sıklıkla yapılan yemeklerden değildi. Belki biraz yağlı olabildiği içindir. Kemaliye-Divriği gezimizde yöresel yemek olarak sunulanlar arasında keşkek de vardı. Birbirlerinden farkları var mı derseniz, bence yok. Yani bir yemek sadece bir yöreye özgü olmayabiliyor. Çoğu zaman keskin sınırlar yok diye tekrar etmek gerek. 

Samsun her yerde pidesiyle meşhur.  Her Güne Bir Yemek kitabında Samsun’a özgü olarak da tiridin tarifi verilmiş.Tirit yemek suyu olarak geçiyor kimi yerde. Yani türküdeki gibi “tiridine tiridine bandım” suyuna bandım demek oluyor. İnternetten araştırdığımda farklı yörelere özgü tiritler buldum. Ve kitaptaki yoğurtlusunu denemeye karar verdim. Daha önce yaptığım yalancı İskender gibi çok lezzetli ve kolay. Hem de evdeki bayat pide ya da ekmekler ya da bizdeki gibi bayat kepekli ekmekler değerlendirilmiş oluyor. Ve bir anda bitiveriyor.

Tirit
(Tarif; Her Güne Bir Yemek – Tijen İnaltog)

½ kg kuşbaşı et
2 su bardağı süzme yoğurt – çok bekletmediğim için yoğurdun katı kısmını kullandım-
3 diş dövülmüş sarımsak
2 ufak doğranmış soğan
3-4 çorba kaşığı doğranmış maydanız
1 bayat ekmek ya da pide
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon


Etler dondurucudan çıkıyorsa çok kısık ateşte ve çok az su eklenerek kendi kendine pişmeye bırakılır. Eğer donmuş et değilse tavada az yağla ile kavrulur. Suyunu bırakır, çektirilir. Pişmediyse biraz sıcak su ve kimyon eklenerek yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. İncecik doğranmış soğanlar, tuz eklenir. Yağ da konularak tekrar çevrilir, pişirilir. Sulu olarak kalmalı. Ekmekler küp küp doğranarak 10 dakika fırına verilir. Çıktıktan sonra fırın kabının dibine yerleştirilir. Et üzerlerine dökülür. Biraz beklendikten sonra sarımsakla karıştırılmış yoğurt da üzerinde gezdirilir. Maydanozla süslenerek servis edilir. 

8 yorum:

  1. Ellerıne sağlık cok güzel olmuş.Aılem Samsunlu olduğu ıcın tırıt bızde çokça yenen bır lezzet.Anneannemler her seyın kıt kanat olduğu zamanlarda ekmeklerin degerlendırılmesi ıcın yapıldığını soylerdı.Bızler kıymadan yaparız ama eskilerde sadece soğan,domates salçası ve baharatlarla karıştırılıp da yapılırmış.Bu degışık paylaşım ıcın teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayat ekmekleri değerlendirmek için bire bir yokluk zamanlarında tapılası analarımızın ninelerimizin çözümlerinde bir harika

      Sil
  2. Minecimmm ellerine sağlık nefisss görünüyor... Dediğin gibi tarifler yöresel diyoruz ama nerdeyse her yörede var Tiriti bizde çok yaparatız Kayseri yöresi biz tavukla yaparız büyük büyük dedemiz çook severdi yokluk döneminin yemeyiymiş.Annem Malatyalı tereyağlı kaysımız vardır cevizle yeriz babannem Kayserili oda aynısını yapardı köy anası Malatyalı ne bilcekmiş kaysı tatlısını kayısı Kayserinin talısı diye kuzini sobanın önünde sinirden saat tiktaği gibi sallanırdı :)))) eskiler işte :)) Nur içinde yatsın...
    En kısa zamanda bende Tirit yapayım türküsünü söylereyek sunayım öptüm canım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım en büyük şansızlığım geç doğmuş olmam aile büyüklerini gelenekleri tanımak isterdim hikaye çok tatlı

      Sil
  3. çok haklısın,mesela Balıkesir tiriti çok çok önemlidir bizde düğünlerde ana yemektir ve farklılıktır :) biraz daha değişik yapılır, yemeklerimiz hepsi güzeldir
    emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternette araştırırken görmüştüm yoğurtsuz sanırım değil mi kazla ya da ördekle, tavukla yapılanı da var çeşit çoğaldıkça her yere gidip tadasım geliyor )))

      Sil
  4. Tiriti bende yaparım ara sıra. Tabii evdekilerde yese. Birde KASTAMONU ya özgü bir simit vardır susuamsız olur. O simitlerin bayatı ilede yapılır. Ellerinize sağlık ve afiyetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hıım Kastamonu'ya gidince yapılacaklar arasında demekki : )

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...