Anadolu’nun tat haritası keskin
sınırlarla çizilmemiş. Örneğin keşkek Samsun’da yapılıp ikram edilen bir yemek. Bir arkadaşım
keşkek İskenderun’a ait dedi sonradan, olabilir diye düşündüm. Çünkü bizim
evde, halamların evinde keşkek sıklıkla yapılan yemeklerden değildi. Belki biraz
yağlı olabildiği içindir. Kemaliye-Divriği gezimizde yöresel yemek olarak
sunulanlar arasında keşkek de vardı. Birbirlerinden farkları var mı derseniz,
bence yok. Yani bir yemek sadece bir yöreye özgü olmayabiliyor. Çoğu zaman
keskin sınırlar yok diye tekrar etmek gerek.
Samsun her yerde pidesiyle
meşhur. Her Güne Bir Yemek kitabında
Samsun’a özgü olarak da tiridin tarifi verilmiş.Tirit yemek suyu olarak geçiyor
kimi yerde. Yani türküdeki gibi “tiridine tiridine bandım” suyuna bandım demek
oluyor. İnternetten araştırdığımda
farklı yörelere özgü tiritler buldum. Ve kitaptaki yoğurtlusunu denemeye karar
verdim. Daha önce yaptığım yalancı İskender gibi çok lezzetli ve kolay. Hem de
evdeki bayat pide ya da ekmekler ya da bizdeki gibi bayat kepekli ekmekler
değerlendirilmiş oluyor. Ve bir anda bitiveriyor.
Tirit
(Tarif; Her Güne Bir Yemek –
Tijen İnaltog)
½ kg kuşbaşı et
2 su bardağı süzme yoğurt – çok bekletmediğim
için yoğurdun katı kısmını kullandım-
3 diş dövülmüş sarımsak
2 ufak doğranmış soğan
3-4 çorba kaşığı doğranmış
maydanız
1 bayat ekmek ya da pide
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
Etler dondurucudan çıkıyorsa çok
kısık ateşte ve çok az su eklenerek kendi kendine pişmeye bırakılır. Eğer
donmuş et değilse tavada az yağla ile kavrulur. Suyunu bırakır, çektirilir.
Pişmediyse biraz sıcak su ve kimyon eklenerek yumuşayıncaya kadar pişmeye
bırakılır. İncecik doğranmış soğanlar, tuz eklenir. Yağ da konularak tekrar
çevrilir, pişirilir. Sulu olarak kalmalı. Ekmekler küp küp doğranarak 10 dakika
fırına verilir. Çıktıktan sonra fırın kabının dibine yerleştirilir. Et
üzerlerine dökülür. Biraz beklendikten sonra sarımsakla karıştırılmış yoğurt da
üzerinde gezdirilir. Maydanozla süslenerek servis edilir.
Ellerıne sağlık cok güzel olmuş.Aılem Samsunlu olduğu ıcın tırıt bızde çokça yenen bır lezzet.Anneannemler her seyın kıt kanat olduğu zamanlarda ekmeklerin degerlendırılmesi ıcın yapıldığını soylerdı.Bızler kıymadan yaparız ama eskilerde sadece soğan,domates salçası ve baharatlarla karıştırılıp da yapılırmış.Bu degışık paylaşım ıcın teşekkürler.
YanıtlaSilBayat ekmekleri değerlendirmek için bire bir yokluk zamanlarında tapılası analarımızın ninelerimizin çözümlerinde bir harika
SilMinecimmm ellerine sağlık nefisss görünüyor... Dediğin gibi tarifler yöresel diyoruz ama nerdeyse her yörede var Tiriti bizde çok yaparatız Kayseri yöresi biz tavukla yaparız büyük büyük dedemiz çook severdi yokluk döneminin yemeyiymiş.Annem Malatyalı tereyağlı kaysımız vardır cevizle yeriz babannem Kayserili oda aynısını yapardı köy anası Malatyalı ne bilcekmiş kaysı tatlısını kayısı Kayserinin talısı diye kuzini sobanın önünde sinirden saat tiktaği gibi sallanırdı :)))) eskiler işte :)) Nur içinde yatsın...
YanıtlaSilEn kısa zamanda bende Tirit yapayım türküsünü söylereyek sunayım öptüm canım :))
Sanırım en büyük şansızlığım geç doğmuş olmam aile büyüklerini gelenekleri tanımak isterdim hikaye çok tatlı
Silçok haklısın,mesela Balıkesir tiriti çok çok önemlidir bizde düğünlerde ana yemektir ve farklılıktır :) biraz daha değişik yapılır, yemeklerimiz hepsi güzeldir
YanıtlaSilemeğine sağlık
İnternette araştırırken görmüştüm yoğurtsuz sanırım değil mi kazla ya da ördekle, tavukla yapılanı da var çeşit çoğaldıkça her yere gidip tadasım geliyor )))
SilTiriti bende yaparım ara sıra. Tabii evdekilerde yese. Birde KASTAMONU ya özgü bir simit vardır susuamsız olur. O simitlerin bayatı ilede yapılır. Ellerinize sağlık ve afiyetle.
YanıtlaSilhıım Kastamonu'ya gidince yapılacaklar arasında demekki : )
Sil