10 Temmuz 2011 Pazar

Yalancı İskender


Yalancı mı yalancı, lezzetli mi lezzetli, kolay mı kolay iskender. Ağızlara layık, karın doyurup, güzelce ağırlayan... Ne zamandır denemek için bekleyen tariflerden biri bu yalancı iskender. Evde bayat ekmek, artan kıyma olunca yaptım çok da hoşumuza gitti. Bereketli misafir sofraları için hoş bir seçenek olabilir.

Yalancı İskender
(Refika'nın Mutfağı - Refika Birgül)

1/2 kg kıyma
3 adet soğan
1/2 demet maydanoz
Tuz
Yoğurt 
3 diş sarımsak

Alt kısmı ve sos için;

1 adet büyük pide ya da bayat ekmekler
1 çorba kaşığı biber salçası
2 adet domates
1 kutu domates püresi (200 gr ) 
1 tutam nane
1 tutam kekik
1 tatlı kaşığı kimyon
40-50 çekimlik karabiber
4 diş sarımsak
3 çorba kaşığı zeytinyağı 
1 çay bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı 

Kıymalar tavaya alınır. Çevrilerek yanmadan kavrulması sağlanırken 3 soğan küp küp doğranır. Kıymalara eklenir. Sürekli çevrilerek en son tuz sonra da ufakça doğranmış maydanozlar eklenir. Bu arada rendelenmiş 3 diş sarımsakla karıştırılan yoğurt oda sıcaklığına bırakılır. 
Pideler küp küp kesilir. Pide bulunamıyorsa benim yaptığım gibi bayat ekmekler kesilir. Ya da ekmek hamurundan kısa bir sürede pide hazırlanabilir. Kesilen ekmekler fırın kabına konularak biraz kızartılır. 
Tavaya 2 kaşık tereyağı konur. Sarımsaklar ince doğranıp yağa atılır. Ufak ufak kesilen domatesler ve biber salçası sarımsaklar biraz çevrildikten sonra konur. Bir çay bardağı suyla malzemeler püre kıvamına getirilir. Domates püresi de eklendikten sonra, bu sosun üçte ikisi ekmekler üzerinde gezdilir. Kalan sosa baharatlar, zeytinyağı eklenir. Soğumaması için fırında bekletilir. Önce ekmekler, sonra yoğurt, sonra kıyma servis tabağına konur. Fırında bekletilen domates sos da üzerinde gezdirilir. Hıımmmm nefis nefis...

15 yorum:

  1. İskendere bayılırım ama evde hiç denemedim bu tarif ile hemen yapacağım hem lezzetli olmuş hem de evdeki malzemeler değerlenmiş. Ellerine sağlık Mineciğim. Güzel bir hafta dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık,iskenderle aram pek iyi değil ama,seninki çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  3. canım hıcte yalancıya benzemıyor..ellerıne saglık.
    bız ınsallah haftaya rızeye gıdıcez ya .
    valızı nasıl hazırlasam...rıze ve samsunun havası yakın..
    nasıl havalar
    yagıs oluyormu
    ıncecıklerımı alayım
    kalınlarıdamı ayy mıne yardım et:)))))))))bana yoruma yazarmısın..tesekkurler canım

    YanıtlaSil
  4. bayat ekmekleri degerlendirmenin en lezzetli yolu...cok sevdim bu tarifi ben...
    Tesekkürler:)

    YanıtlaSil
  5. çeşniciHandan;kesinlikle tavsiye ederim hele altkısma bolca ekmek ve sos ve yoğurt gerçekten nefis oluyor :)

    reyhane;tavsiye ederim : )

    marifetellerimizde ; havalar sıcak,rize de yağmur her an bastırabilir biz de bu akşam gidiyoruzAllah izin verirse cuma akşamı döneceğiz... yağmur yağacakmış gibi de yağmurluk alıyorum nolur nolmaz öte yandan şimdilik orada da burada da iyi hava

    Sünter;tavsiye ederim : )

    YanıtlaSil
  6. ben bunu yapabilirim gibi geldi hemen deneyeyim tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlıık.
    Acıkan anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  8. Yalancı malancı iskender'e bayılırım. Ellerine sağlık canım. sevgiler

    YanıtlaSil
  9. bende denicem cok lezzetli gorunuyo zaten kiymali olan herseyi cok seviyorum.


    http://modabulmacasi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. Gülçin;umarım beğenirsin : )

    Oğlak Kızları;teşekkür ederim ...

    SağlıklıMutfak; teşekkür ederim : )

    modabulmacası; : ) bolsosla ooh güzel oluyor gerçekten ...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Mine,
    Çok teşekkürler güzel dileklerin için. Bir gün Samsun'da da çekim yaparız inşallah.
    Ablanın besin duyarlılığını soracağım. Çölyak hastalığı mı var? Sadece darı mı yiyebilir tahıl olarak? Darıdan kastın mısır değil değil mi? Kusura bakma çok soru sordum ama doğru anlamak lazım. Eğer glütensiz tahıl yemesi gerekiyorsa sanırım karabuğday veya kavılca denen antik bir buğday türünü de tüketebilir. Bir sorun doktoruna isterseniz. Kavılca yeni yeni tanınmaya başlıyor. Şu anda Kars'ta üretiliyor un olarak (aslında bulguru "siyez" adıyla Kastamonu civarlarında da var). Ambar markası ile ekolojik pazarlarda ve doğal ürün satılan dükkanlarda bulunuyormuş. Bir araştır istersen. Ablana geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  12. Anneciğine geçmiş olsun Mine! Onunki en zoru. Diğerleri de kolay değil ama. Kavılca işine de bir bak derim, onun da glüteni düşüktü. İtalya'da da yetişiyor bu tip buğday, onlar "faro" diyorlar. Darı nereden bulacaksın bilmiyorum. Pirinç yenebiliyordu sanki öyle kalmış aklımda. Pirinç unu da eklenebilir. Karabuğday unu da satılıyordu gibi kalmış aklımda ama nerede bilmiyorum bir araştırmak lazım.

    YanıtlaSil
  13. Hımmmmmmmmm
    nefis görünüyor ellerine sağlık canım.
    Du bakayım evde bayat ekmekler olacaktı akşama yalancı iskender mi yapsam ne :))
    Evet evet akşama yalancı iskender yapmalı...........

    YanıtlaSil
  14. Tarifi beğendim,
    iş çıkışı pide alıp koşa koşa eve gidip yalancı iskenderi yaptım,
    oğluşu çok beğendi afiyetle yedik bundan sonra sık sık yapılmaya karar verdildi ,resmini çektik herkes yapsın diye yayınladık ...
    Teşekkürler Minecimmmmmmmm...........

    YanıtlaSil
  15. Yıldız;bol sosla yemesi çok keyifli oluyor afiyet olsun canım

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...