Bugüne kadar olan algım Türklerin 1071 Malazgirt Savaşı’yla Anadolu’ya girdiklerinden ibaretti. Sanki Anadolu’ya varılmak için yola çıkılmış, savaşılmış ve sonunda yerleşilmişti. Oysa bu savaştan sonra bir yüzyıl sürmüş Anadolu’ya yerleşmeleri. Yola çıktıkları Orta Asya’dan, geçtikleri, yerleştikleri Hindistan, Afganistan, İran yerleşim yerleri olmuş, karşılıklı gelenekler, bilgiler harmanlanmış. Geçilen yollardaki sanat eserlerini çok merak ediyorum açıkçası. Bu konuda Divriği gezim bir milat benim için. Divriği Mucizesi kitabı ise son zamanlarda sıklıkla açıp okuduğum nefis bir kaynak.
Divriği Ulu Cami'den geziyazımda bahsetmiştim. Hayranlık, hüzün, mutluluk karışımı duygularla saatlerce oturup seyretmek istediğim bir yer. Özellikle Kuzey taçkapısı büyülüyor insanı. Hal böyle olunca bezemelerin anlamlarını da merak ediyor insan. Henüz tam olarak yerleşilmeyen Anadolu’ya Hindistan’a kadar uzanan etkilerin bir armağanı, savaş döneminde bile olsa Divriği’nin yaşadığı refahın bir göstergesi. Ve bir eşinin daha olmaması … Evet bu aralar sıklıkla elime alıp okuduğum, dönem tarihi, benzersiz yapı hakkında öğrenmek istediklerimi fazlasıyla doyuran nefis bir kitap.
Canım Kadir gecemiz mübarek olsun...
YanıtlaSilMinecim Sivas çook özel bir şehirdir ben çok gittim ama fotolamak kısmet olmadı. Senin çektiğin fotolara baktım nefis kendimi orada sandım bir an ahhh bide o yaramaz kuşlar ceza kesmek lazım dimi:)))
Sivas tarihi, türküleri, yemekleri,dostları yaşamak görmek bakmak lazım... Minecim nerelisin...
Samsunluyum , Anadolu'yu karış karış gezip öğrenmek isteğindeyim ))
SilMerhaba, hocamız bugün Selçuklu Sanatı dersinde bu kitaptan bahsetti de ben de fiyatını falan araştırırken rastladım blogunuza. Bir selam vereyim dedim. :) Kitap çok pahalı benim için ama okumayı da çok istiyorum. İnşallah edinip okuyacağım. :)
YanıtlaSiltavsiye ederim elimdeki ufak notlar konusunda yardımcı olabilirim belki ama önce bulmalıyım
Silkeyifli okumalar