27 Ağustos 2013 Salı

Cıvırla, Fasulye Çorbası - Kemah, Erzincan


Kemaliye  - Divriği gezisinde değişik nefis yerler gezerken değişik tatlarla da tanışma fırsatım olmuştu. Kör dolma, iç, Divriği pilavını yedikten sonra başka neler yapabilirim diye internette dolaşırken rastladığım Erzincan çorbası tarifini denedim ve çok sevmiştik. Cıvırla – fasulye çorbasını görünce hemen denemek istedim. Araştırdığımda bir tarifte patates eklemiş ve köy ekmeğinin üzerine dökmüş.

Patatesli yemekleri ertesi güne bırakmak tercihimiz olmadığı için kitaptaki tarifi aynen uyguladım. Benim için diğer bir ilk fasulyeyle biberi birlikte kullanmak oldu. Zeytinyağlı fasulyeyi havuç, sarımsak hatta zencefille pişiriyor olsam da biberle birlikte hiç denemiştim.Öte yandan ne olur ne olmaz diye fasulyelerin hepsini olduğu gibi bırakmak yerine çorbadan bir kase ayırarak geri kalanını robottan geçirdim. Annemle tadını çok beğendik. Bakalım ablamın yorumu ne olacak?

Kitapta bu çorbanın olmazsa olmazı Kemah’a ait Şavak peynirinden bahsedilmiş. Orada kuru kaymağa rastlamış olsam da Şavak peynirini ilk kez duydum ve bir dahaki gidişimde mutlaka denemek isterim. Kemah’ın doğal kalesinin altındaki mağara çok soğuk olduğundan bu sert peynir orada muhafaza edilirmiş eskiden.  

Cıvırla (Kemah – Erzincan)
(Her Güne Bir Yemek – Tijen İnaltog)
250 gr ayşekadın fasulyesi
1 orta boy soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1-2 doğranmış çarliston biber
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet domates
1çay bardağı bulgur
4 su bardağı sıcak su
150 gr beyaz peynir 
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber


Yıkanıp ayıklanan fasulyeler verev şekilde ince uzun doğranır. Soğan yemeklik küp küp doğrandıktan sonra yağla birlikte tencereye alınarak çevrilerek kavrulur. Biberler de ufak ufak doğranarak tencereye eklenir. İyice çevrilir. Küp küp doğranmış domatesler eklenir, biraz sulanınca salça da konur. Bulgur eklenerek 10 dakika kaynatılır. Fasulyeler de konur. Piştikten sonra isteğe göre bir kase ayrılır, kalanı robottan geçirilir. Peynir eklendikten sonra bir taşım kaynatılır. 

8 yorum:

  1. ellerine sağlık minecim yöresel tadlar bi başka nefis oluyor...
    Divriğinde çok kalmışsın yazılarından anladım bende madımak çorbasını çook severim içtinmi bimem... canım nerelisin eğer önceden sorduysam kusura bakma unuttum :)) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samsun))) madımak çorbasını araştıracağım ...Divriği 1,5 gün diyebilirim Kemaliye de öyle yeni gittiğim yerlere dair bulduklarımı kendi bilgilerimi de taze tutmak amaçlı paylaşıyorum )

      Sil
  2. böyle emek verilerek yapılan tariflere bayılıyorum
    senin çorban da hem araştırılmış hem de çok emek verilmiş
    eline emeğine sağlık mineciğim
    afiyet bal olsun
    kal sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  3. ne kadar farklı lezzetlerimiz var,yaşatmak için yapıp paylaşmak gerek :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın yavaş yavaş gezdikçe araştırdıkça arşiv olacak inşaAllah

      Sil
  4. Hiç duymamıştık. Paylaşım için çok teşekkür ederiz. Sevgiler.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...