Kemaliye - Divriği gezisinde değişik nefis yerler
gezerken değişik tatlarla da tanışma fırsatım olmuştu. Kör dolma, iç, Divriği
pilavını yedikten sonra başka neler yapabilirim diye internette dolaşırken rastladığım Erzincan çorbası tarifini denedim ve çok
sevmiştik. Cıvırla – fasulye çorbasını görünce hemen denemek istedim. Araştırdığımda bir tarifte patates eklemiş ve köy ekmeğinin üzerine dökmüş.
Patatesli yemekleri ertesi güne
bırakmak tercihimiz olmadığı için kitaptaki tarifi aynen uyguladım. Benim için
diğer bir ilk fasulyeyle biberi birlikte kullanmak oldu. Zeytinyağlı fasulyeyi
havuç, sarımsak hatta zencefille pişiriyor olsam da biberle birlikte hiç
denemiştim.Öte yandan ne olur ne olmaz diye fasulyelerin hepsini olduğu gibi
bırakmak yerine çorbadan bir kase ayırarak geri kalanını robottan geçirdim.
Annemle tadını çok beğendik. Bakalım ablamın yorumu ne olacak?
Kitapta bu çorbanın olmazsa
olmazı Kemah’a ait Şavak peynirinden bahsedilmiş. Orada kuru kaymağa rastlamış
olsam da Şavak peynirini ilk kez duydum ve bir dahaki gidişimde mutlaka denemek
isterim. Kemah’ın doğal kalesinin altındaki mağara çok soğuk olduğundan bu sert
peynir orada muhafaza edilirmiş eskiden.
Cıvırla (Kemah – Erzincan)
(Her Güne Bir Yemek – Tijen İnaltog)
250 gr ayşekadın fasulyesi
1 orta boy soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1-2 doğranmış çarliston biber
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet domates
1çay bardağı bulgur
4 su bardağı sıcak su
150 gr beyaz peynir
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Yıkanıp ayıklanan fasulyeler
verev şekilde ince uzun doğranır. Soğan yemeklik küp küp doğrandıktan sonra
yağla birlikte tencereye alınarak çevrilerek kavrulur. Biberler de ufak ufak
doğranarak tencereye eklenir. İyice çevrilir. Küp küp doğranmış domatesler
eklenir, biraz sulanınca salça da konur. Bulgur eklenerek 10 dakika kaynatılır.
Fasulyeler de konur. Piştikten sonra isteğe göre bir kase ayrılır, kalanı
robottan geçirilir. Peynir eklendikten sonra bir taşım kaynatılır.
ellerine sağlık minecim yöresel tadlar bi başka nefis oluyor...
YanıtlaSilDivriğinde çok kalmışsın yazılarından anladım bende madımak çorbasını çook severim içtinmi bimem... canım nerelisin eğer önceden sorduysam kusura bakma unuttum :)) sevgiler:)
Samsun))) madımak çorbasını araştıracağım ...Divriği 1,5 gün diyebilirim Kemaliye de öyle yeni gittiğim yerlere dair bulduklarımı kendi bilgilerimi de taze tutmak amaçlı paylaşıyorum )
Silböyle emek verilerek yapılan tariflere bayılıyorum
YanıtlaSilsenin çorban da hem araştırılmış hem de çok emek verilmiş
eline emeğine sağlık mineciğim
afiyet bal olsun
kal sağlıcakla...
Çok teşekkür ederim ...
Silne kadar farklı lezzetlerimiz var,yaşatmak için yapıp paylaşmak gerek :) ellerine sağlık
YanıtlaSilÇok haklısın yavaş yavaş gezdikçe araştırdıkça arşiv olacak inşaAllah
SilHiç duymamıştık. Paylaşım için çok teşekkür ederiz. Sevgiler.
YanıtlaSilrica ederim, tavsiye ederim : )
Sil