20 Şubat 2013 Çarşamba

Kılasik Sebze Pişirme Yöntemim



Hemen her gün sebze pişer bizim evde. Sebze yedirmenin, sindirim sisteminin nasıl daha iyi çalışacağının denemeleri yapılır, yine de yemek seçme olayının tam önüne geçilmiş değildir doğrusu. Beş yaşında maydanoz ya da havuç ya da biber dolması ayıklayanların yeni huyları olmuştur elli yaşına doğru! Yapılacak en doğru şey vazgeçmeden, deneyerek yedirmektir sebzeleri ya da ben öyle düşünüyorum. Ve bağırsak tembelliğinden bahsedenleri de anlayamıyorum. Bağırsağının kocaman bir kısmı alınan anacığımla bunca yıldır düzenli beslenerek bağırsaklarımızı düzenli çalıştırıyoruz işte ya da çalıştırmaya çalışıyor her zaman her şey mükemmel olmuyor çünkü. Dediğim gibi deneyerek, öğrenerek bazen de kayıt tutarak. Bizim listede bamya, pırasa gibi sebzeler çok etkili örneğin.




Pırasa demişken geçenlerde anacığım “hiç pırasa yapmıyorsun son zamanlarda” deyip zeytinyağlısını sipariş vermişti. Çok şaşırmıştım. Çünkü hemen hemen tüm sebzelere birkaç sap pırasa da ekliyorum soğanla birlikte. Zeytinyağlısı çok fazla tüketilmiyor ama bu şekilde iyi oluyor, tabii bu benim yöntemim. Örneğin sevgili sarkaç tavuklukarnabahar böreği yapar, karnabaharın da tavuk olduğunu söylermiş kızına. Hepimizin böyle şeker buluşları vardır değil mi ? Ya da çorbaları envai çeşit sebzeyle doldurup robotla birlikte dümdüz etmeye bayılıyorum. Hem sağlıklı hem lezzetli çorbalar sofralarımızdan eksik olmuyor bu sayede.

Evet, sebzelerde kış için kılasik yöntemim; soğan ve sarımsakla birlikte birkaç sap pırasa, ne kadar tatlı olmasını isteyeceğime bağlı olarak bir iki adet havucun sotelenmesi,  gerekiyorsa salça eklenmesi ya da kurutulmuş domates. İlle de sıvıyağla birlikte ama. Daha lezzetli olması için sebze de eklendikten sonra susuz 5 -10 dakika çevrilir. Hatta kapak kapatılıp pişirilir. Daha sonra ılık su eklenerek pişirilir. Bir ara soteleme işi çok yararlı olmadığı için çiğden pişirmeyi deniyordum ama bizim evin lezzet avcılarınca kabul görmedi bu olay. Hepimiz biraz ödün vereceğiz değil mi? Bir de baharatlar çok önemli. Biraz karabiber, biraz pul biber ya da zevke göre diğer baharatlar her yemeği ziyafet haline getirebiliyor. Daha ne olsun! (Bakliyatlar başka yazıya kalsın : ) ) 

4 yorum:

  1. Lahanaları görünce aklıma kapuska geldi ve yarın acılı olarak yapılmasına karar verildi. Ben de sebzeciyim. Aylarca et olmasın aramam. Dediğiniz pırasa ekleme yöntemi de çok mantıklı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bakliyat ve sebzeyle sağlıklı beslenmek mümkün ama etsiz de olmuyor galiba yani en azından bizde istenir : )

      Sil
  2. Allahtan bizde çiğden pişme kabul görüyor, benim gibi tembel ne yapardı sonra.

    Çiğdenci anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki yavaş yavaş alışırız en sağlıklısı o çünkü

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...