Hemen her gün sebze pişer bizim
evde. Sebze yedirmenin, sindirim sisteminin nasıl daha iyi çalışacağının
denemeleri yapılır, yine de yemek seçme olayının tam önüne geçilmiş değildir
doğrusu. Beş yaşında maydanoz ya da havuç ya da biber dolması ayıklayanların yeni
huyları olmuştur elli yaşına doğru! Yapılacak en doğru şey vazgeçmeden,
deneyerek yedirmektir sebzeleri ya da ben öyle düşünüyorum. Ve bağırsak
tembelliğinden bahsedenleri de anlayamıyorum. Bağırsağının kocaman bir kısmı
alınan anacığımla bunca yıldır düzenli beslenerek bağırsaklarımızı düzenli çalıştırıyoruz
işte ya da çalıştırmaya çalışıyor her zaman her şey mükemmel olmuyor çünkü.
Dediğim gibi deneyerek, öğrenerek bazen de kayıt tutarak. Bizim listede bamya, pırasa
gibi sebzeler çok etkili örneğin.
Pırasa demişken geçenlerde
anacığım “hiç pırasa yapmıyorsun son zamanlarda” deyip zeytinyağlısını sipariş
vermişti. Çok şaşırmıştım. Çünkü hemen hemen tüm sebzelere birkaç sap pırasa da
ekliyorum soğanla birlikte. Zeytinyağlısı çok fazla tüketilmiyor ama bu
şekilde iyi oluyor, tabii bu benim yöntemim. Örneğin sevgili sarkaç tavuklukarnabahar böreği yapar, karnabaharın da tavuk olduğunu söylermiş kızına.
Hepimizin böyle şeker buluşları vardır değil mi ? Ya da çorbaları envai çeşit
sebzeyle doldurup robotla birlikte dümdüz etmeye bayılıyorum. Hem sağlıklı hem
lezzetli çorbalar sofralarımızdan eksik olmuyor bu sayede.
Evet, sebzelerde kış için kılasik yöntemim; soğan ve
sarımsakla birlikte birkaç sap pırasa, ne kadar tatlı olmasını isteyeceğime bağlı
olarak bir iki adet havucun sotelenmesi,
gerekiyorsa salça eklenmesi ya da kurutulmuş domates. İlle de sıvıyağla
birlikte ama. Daha lezzetli olması için sebze de eklendikten sonra susuz 5 -10
dakika çevrilir. Hatta kapak kapatılıp pişirilir. Daha sonra ılık su eklenerek
pişirilir. Bir ara soteleme işi çok yararlı olmadığı için çiğden pişirmeyi
deniyordum ama bizim evin lezzet avcılarınca kabul görmedi bu olay. Hepimiz
biraz ödün vereceğiz değil mi? Bir de baharatlar çok önemli. Biraz karabiber,
biraz pul biber ya da zevke göre diğer baharatlar her yemeği ziyafet haline
getirebiliyor. Daha ne olsun! (Bakliyatlar başka yazıya kalsın : ) )
Lahanaları görünce aklıma kapuska geldi ve yarın acılı olarak yapılmasına karar verildi. Ben de sebzeciyim. Aylarca et olmasın aramam. Dediğiniz pırasa ekleme yöntemi de çok mantıklı. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilbakliyat ve sebzeyle sağlıklı beslenmek mümkün ama etsiz de olmuyor galiba yani en azından bizde istenir : )
SilAllahtan bizde çiğden pişme kabul görüyor, benim gibi tembel ne yapardı sonra.
YanıtlaSilÇiğdenci anne
belki yavaş yavaş alışırız en sağlıklısı o çünkü
Sil