6 Aralık 2012 Perşembe

Samsun'dan ve Yalancı Tandır Böreği


Anacığımla arada yürüyüş yapıp, bir yerlerde oturmak hoşumuza gidiyor. Bu zamanlardan birinde 56lardaki (çocukluğumun 56 Evler’i  kesintiye uğradı, 56 lar oluverdi, garip geliyor işte) Sarı Zeybek’e uğramış ve çok hoşumuza gitmişti. Sonraki gidişimizde de el değiştirmiş ve menüde değişiklik olmuş ama fena gelmemişti gene de. Dün öğlen sevgili arkadaşımla gittiğimde çok kalabalık, değişmiş ve hoş bir menü, üstelik nefis salatalarla karşılaştık. Kalabalıktan ötürü servis biraz yavaştı ama ne gam. Arada sırada gidilecek yerlere eklendi bile Sarı Zeybek. 



Ve geçen cuma günkü davetin son tarifine geldi sıra. Yalancı tandır böreğini Şefika’nın günlüğünde gördüğümde aaa ne kadar kolay üstelik kıymalı yani tadı garantili diye düşündüm ve davet menüme aldım. Anneciğime biraz yağlı gelse de biz beğendik. 



Yalancı Tandır Böreği 

3 adet yufka
8 adet milföy hamuru
1 bardak erimiş tereyağı
2 dolu yemek kaşığı tahin
içi için
300 gr kıyma
1adet kuru soğan
1 kaşık sıvıyağ
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Üzeri için
1 yumurta
Susam, çörekotu
Erimiş tereyağı tahinle karıştırılıp bir kenara alınır. Kıyma soğan ve yağla kavrulur.Tuz karabiber eklenir.  Elma sirkeli suda yıkanmış maydanoz ufak doğranarak ilave edilir.
Dört adet milföy birleştirilerek dikdörtgen fırın kabına uyacak şekilde açılır, kaba yerleştirilir. Üzerine yufka buruşturularak konur. Üzerine hazırlanan yağlı karışımın yarısı ve kıymanın yarısı yayılır. Diğer yufka da buruşturulup üzerlerine konur. Harçların kalanları üzerlerine dökülür. Son yufkada aynı şekilde konur. En son olarak kalan 4 adet milföy birleştirilir. Kaba uygun şekilde açılarak en üste yayılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu, susam serpilir. Kızarana kadar pişirilir. 10 dakika dinlendirilip servis edilir. Sıcak yenmesi önemli. 


15 yorum:

  1. okurken deneme isteğiyle yanıp tutuştum. kesinlikle nefis bişeye benziyor. eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Aaaa avcı böreği gibimi sanki.
    Dur milföy alayımdır ben.

    Ellerine sağlık, fikir süper.

    Aç anne

    YanıtlaSil
  3. Su böreği zannettim resmi görünce. Malzeme zaten muhteşem. Yanlız anneniz yağlı olmak konusunda haklı olabilir çünkü tahin zaten neredeyse sırf yağ bir de tereyağı olunca. Nredeyse kalkıp yapacağım öyle canım çekti . :)) Ama siz de haklısınız. Ben Ankara'da çok ünlü sırf börek satan bir yerin sahibiyle konuşmuştum. " Böreği ısırdığın zaman yağı çıkacak, öyle börek makbuldür" demişti. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok o kadar yağlı olmuyor bu yani bize normal geldi akan yağlıyı ben de yiyemem yoksa
      bir de böyle araları kabarık oluyor ya ondan da tam not alıyor hani su böreği gibi :)

      Sil
  4. tandırı çok severim :))
    böreğini hiç yemedim ama emnim çok güzel oluyordur...
    lokum gibi :))
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tandır gibisi var mı yalancı böreği de fena değil derim : )

      Sil
  5. HARIKA OLMUS CANIM...ELLERİNE EMEKLERİNE SAGLIK:)ZEYNEP

    YanıtlaSil
  6. Bende börek istiyorummmm.... Simdi yufkayi nereden bulacagim...::((( Iste buralarda da böyle bir sorun var... Ben sizden bir dilim alsammm...:)

    YanıtlaSil
  7. canımcım kıuyırkıyır ellerine sağlık .
    aldı kasen mmmm mis:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun diyeyim o zaman : ) teşekkürler

      Sil
  8. aa annem bu hafta gününde yapmıştı Tandır böreğini.TV de Derya nın programında yapmışlar,bende tahinden dolayı tatlımsı mı olur diye düşünmüştüm ama güzeldi tadı,eline sağlık.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...