Anacığımla
arada yürüyüş yapıp, bir yerlerde oturmak hoşumuza gidiyor. Bu zamanlardan
birinde 56lardaki (çocukluğumun 56 Evler’i
kesintiye uğradı, 56 lar oluverdi, garip geliyor işte) Sarı Zeybek’e
uğramış ve çok hoşumuza gitmişti. Sonraki gidişimizde de el değiştirmiş ve
menüde değişiklik olmuş ama fena gelmemişti gene de. Dün öğlen sevgili
arkadaşımla gittiğimde çok kalabalık, değişmiş ve hoş bir menü, üstelik nefis
salatalarla karşılaştık. Kalabalıktan ötürü servis biraz yavaştı ama ne gam. Arada
sırada gidilecek yerlere eklendi bile Sarı Zeybek.
Ve geçen cuma günkü davetin son
tarifine geldi sıra. Yalancı tandır böreğini Şefika’nın günlüğünde gördüğümde
aaa ne kadar kolay üstelik kıymalı yani tadı garantili diye düşündüm ve davet
menüme aldım. Anneciğime biraz yağlı gelse de biz beğendik.
Yalancı Tandır Böreği
(Tarif; chefikaileçaysaati)
3 adet yufka
8 adet milföy hamuru
1 bardak erimiş tereyağı
2 dolu yemek kaşığı tahin
içi için
300 gr kıyma
1adet kuru soğan
1 kaşık sıvıyağ
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Üzeri için
1 yumurta
Susam, çörekotu
Erimiş tereyağı tahinle karıştırılıp
bir kenara alınır. Kıyma soğan ve yağla kavrulur.Tuz karabiber eklenir. Elma sirkeli suda yıkanmış maydanoz ufak
doğranarak ilave edilir.
Dört adet milföy birleştirilerek
dikdörtgen fırın kabına uyacak şekilde açılır, kaba yerleştirilir. Üzerine
yufka buruşturularak konur. Üzerine hazırlanan yağlı karışımın yarısı ve
kıymanın yarısı yayılır. Diğer yufka da buruşturulup üzerlerine konur.
Harçların kalanları üzerlerine dökülür. Son yufkada aynı şekilde konur. En son
olarak kalan 4 adet milföy birleştirilir. Kaba uygun şekilde açılarak en üste
yayılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu, susam serpilir. Kızarana
kadar pişirilir. 10 dakika dinlendirilip servis edilir. Sıcak yenmesi önemli.
okurken deneme isteğiyle yanıp tutuştum. kesinlikle nefis bişeye benziyor. eline sağlık
YanıtlaSilşimdiden afiyet olsun o zaman : )
SilAaaa avcı böreği gibimi sanki.
YanıtlaSilDur milföy alayımdır ben.
Ellerine sağlık, fikir süper.
Aç anne
yapımı çok kolay valla : )
SilSu böreği zannettim resmi görünce. Malzeme zaten muhteşem. Yanlız anneniz yağlı olmak konusunda haklı olabilir çünkü tahin zaten neredeyse sırf yağ bir de tereyağı olunca. Nredeyse kalkıp yapacağım öyle canım çekti . :)) Ama siz de haklısınız. Ben Ankara'da çok ünlü sırf börek satan bir yerin sahibiyle konuşmuştum. " Böreği ısırdığın zaman yağı çıkacak, öyle börek makbuldür" demişti. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilyok yok o kadar yağlı olmuyor bu yani bize normal geldi akan yağlıyı ben de yiyemem yoksa
Silbir de böyle araları kabarık oluyor ya ondan da tam not alıyor hani su böreği gibi :)
tandırı çok severim :))
YanıtlaSilböreğini hiç yemedim ama emnim çok güzel oluyordur...
lokum gibi :))
ellerine sağlık canım...
tandır gibisi var mı yalancı böreği de fena değil derim : )
SilHARIKA OLMUS CANIM...ELLERİNE EMEKLERİNE SAGLIK:)ZEYNEP
YanıtlaSilteşekkür ederim
SilBende börek istiyorummmm.... Simdi yufkayi nereden bulacagim...::((( Iste buralarda da böyle bir sorun var... Ben sizden bir dilim alsammm...:)
YanıtlaSilaşkolsun tepsi de yaparım : )
Silcanımcım kıuyırkıyır ellerine sağlık .
YanıtlaSilaldı kasen mmmm mis:)))
afiyet olsun diyeyim o zaman : ) teşekkürler
Silaa annem bu hafta gününde yapmıştı Tandır böreğini.TV de Derya nın programında yapmışlar,bende tahinden dolayı tatlımsı mı olur diye düşünmüştüm ama güzeldi tadı,eline sağlık.
YanıtlaSil