2 Nisan 2012 Pazartesi

Pırasa Böyle Yedirilir : ) -Üstelik Çorba ve Sebze Yemeğiyle-



Canımın içi annem dün dolaptan çıkardığım pırasaları görünce bugün yapma istersen demez mi! O bile böyle söyleyince acaba  çok mu yaptım bu aralar diye düşündüm ister istemez. Napalım başka yemek yaptım ben de. Öte yandan anneme de danışıp araya sıkıştırıverdim güzelim pırasalarımı : ) Sonuç mu bayıla bayıla yedik.
Pırasalı Beyaz Lahana

1/2 kg pırasa
300 - 400 gr beyaz lahana
200 gr kıyma
2 -3 kaşık sıvıyağ
1 adet havuç
2 çorba kaşığı domates salçası
1/2 çorba kaşığı biber salçası
2 adet ufak sarımsak
2 çimdik toz zencefil
2 çimdik kimyon
Tuz

Kıyma yağda iyice çevrilir. İyice yıkanan  pırasalar incecik halkalar halinde doğranır. Kıymaların yanına eklendikten çevrilmeye devam edilir. Salçalar da eklenir. Sarımsak ve ufak küpler halinde doğranan havuçlar da konulduktan sonra gene küçük küçük doğranan lahanalar da konur. İyice çevrildikten sonra bir bardak civarı ılık su eklenir. Zencefil, kimyon, tuz da eklendikten sonra pişmeye bırakılır. 



Pırasalı Mercimek Çorbası 

2-3 adet pırasa
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet havuç ( varsa) 
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 çorba kaşığı beluga mercimeği
2 çimdik toz zencefil
2 çimdik kimyon
Tuz
5-6 su bardağı tavuk suyu

İnce halkalar halinde doğranan pırasalar ve havuç sıvıyağda iyice çevrilir. Mercimekler yıkandıktan sonra tencereye konur. Üzerlerine tavuk suyu ve baharatlar eklendikten sonra pişmeye bırakılır. 

27 yorum:

  1. benimkilerin arası da yok pırasayla. Ailede bir ben seviyorum. Pırasanın kaderi olsa gerek bu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. : ) araya soğan gibi sıkıştırmalı hiç anlaşılmıyor : )

      Sil
  2. pırasaları 5 gündür suyun içinde kök salan hatuna cici bir tarif bu::)
    ellerine sağlık canım..
    aldım ki reçetesini.;)
    mutlu haftalar minecim::)

    YanıtlaSil
  3. İkisi de nefis görünüyor canım. Pırasa için farklı alternatifler sunman çok iyi oldu. Zira yemeğini ben hariç kimse sevmiyor bizde. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. walla bizim evde hiç şansı yok keza ikiside yenmiyor yapsam sadece ben yerim oda sıkıcı oluyor:) ama yine dayanamıyorum görünce alıyorum dolabımda da var 4 gündür onlar bana ben onlara bakıyorum neyapsam diye düşünüyorum.. yemeğe gelince gerçektende nefis olmuş sevgilerimle seval

    YanıtlaSil
  5. yemek bir aşk;teşekkürler, çorbada deneyebilirsin belki kolaylıklar ...

    YanıtlaSil
  6. Ben de senen gibi soğan niyetine kışın diğer sebze ve otlarla kullanıyorum.Özellikle lahanalı tarifini deneyeceğim.Ellerine sağlık.Mine'cim.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. CANCAZIM SEN YAPARSIN YENMEZMİ?
    ELLERİNE SAĞLIK BEN ÇOK SEVERİM ALDIM TABAĞI:)

    YanıtlaSil
  8. aaa kesinlikle denemeliyim, çok güzel görünüyor:)) ben kerevizle ve nohutla yaptım pırasaya onu da çok sevdim, ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nohutla da çok yakışyor herşeye yakışıyor galiba : )

      Sil
  9. Mine bizde ben hariç herkes çok seviyor :) ablam haftada iki gün yapar, hatta şu an mutfakta pırasa pişiyor :( bende kendime farklı bişeyler yapmalıyım.

    Ablam hep aynı şekilde yaptığı için, şimdi ona göstericem tarifini, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki biraz değiştirir çaktırmadan sana da yedirir kimbilir : )

      Sil
  10. süpersin cnm
    ellerine sağlık çok güzeller

    YanıtlaSil
  11. Benim annem pırasayı hep soğuk ve zeytinyağlı yapar ama ben onun o tatlımsı tadına alışamadım :) Birde böyle denemek lazım :)

    Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle pırasa olduğunu anlamıyorsun bile : )

      Sil
  12. Dur bende bu şekilde deneyeyim
    Süper fikir
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Ben bayıulırım prasaya
    her gün yiyebilirim şöyle sık limonu üstüne hmmmmmmmmmmmmm...
    Ama böyle lahana ile karışık hiç denemedim
    lahana pırasa arkadaştır ama böyle kanka olmuşlar :))

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...