19 Aralık 2011 Pazartesi

Tuzlu Kıtır ( Temel Biskoti Tarifim)

Farklı yağlar ve unlar deneyebileceğim bir tarif ararken bulduğum ve çok memnun kaldığım bir tarif. Aşağıda dergideki tarifini verdim ama ak darı, sarı darı ve soya unlarıyla da denedim ayçiçek ve zeytinyağıyla birlikte. Ablam ekmek yerine rahatlıkla yiyor.

Farklı malzemeleri rahatlıkla denemek çok işime yarıyor özellikle bu aralar. Ah şu soya da genetiği değiştirilmiş olmasa ne kadar rahat edecektim, unuyla, sütüyle, sosuyla, filiziyle. Hadi soyayla daha sonra tanıştık. Peki ya mısıra ne demeli. Karadeniz'in temel direklerinden mısır unsuz kızartıldığında hamsi hamsi gibi oluyor mu ya da mısır ekmeği olmazsa tadı olmuyor sofraların. Bunca zaman yenmiş, hala da yenmeye devam ediliyor deyip kullanmalı yoksa? Öte yandan patateslerin yeşillerinin zehirli olduğu onlarca yıl sonra açıklanmıştı. Kafam gerçekten çok karışık bu konuda. Belki de kader kısmet deyip hepsini yemeli, kola içip, bol mısır şuruplu çikolata yediğim gibi!

Darı unu kullanıldığında malzemeye azar azar eklemek en iyisi, temel amaç ele yapışmayan bir hamur elde etmek. Biraz az ya da fazla konulması gerekebiliyor. Bu arada darı unu oklavayla açmaya uygun bir un değil unutmadan ekleyeyim dedim :)

Tuzlu Kıtır
(tarif; Lezzet Dergisi Tuzlu Tarifler Eki)

1+3/4 su bardağı un
1/2 tatlı kaşığı un
1/4 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı anason (la hiç denemedim )
2 yumurta
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

üzeri için ;
1 yumurta sarısı
tane karabiber
deniz tuzu

Tüm malzemeler yoğrularak iki parçaya ayrılır ve rulo yapılır. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yarım saat pişirilir. Ilıdıktan sonra ince dilimleyerek fırın ızgarasına konur. Izgara yoksa tekrar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 125 derecelik fırında 20-25 dakika, kuruyuncaya kadar pişirilir.

11 yorum:

  1. ımmm.. mis.. hele kahvaltı da :)

    YanıtlaSil
  2. valla Mine Hanım herşey olacağına varırmış, çok düşünmemek lazım bazı şeyleri ağız tadımıza uyan şeyleri yiyelim :))) 3 günlük dünyada dimi? ne kadar ömrümüzü uzatacak ki bazı şeylerden sakınmak... Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık.Nefis ve çok pratik.

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık sunumda hari
    ka sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. DeliAnne;ablam kahvaltı, öğle akşam yiyor bu aralar aman maşallah diyeyim de : )

    Yelda;galiba öyle : ) ama evde hastalık vs bolca olunca böyle pimpirikli mi oluyor insan bilemedim : )

    PembeKekik;teşekkürler : )

    Derya;sağol canım ...

    YanıtlaSil
  6. BallıLokmam; teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  7. BallıLokmam; teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  8. Çayla ıhmmmm.
    Karatay yemeyin diyor ya banane.

    Muzır anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  9. OğlakKızları; : ) yeme yeme : )

    YanıtlaSil
  10. çok kötüsün ya ne zaman ac ve rejımde olsam sahane seyler yayınlıyosun :)
    emınıkm cok guzel olmsutur ellerıne saglık

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...