Farklı yağlar ve unlar deneyebileceğim bir tarif ararken bulduğum ve çok memnun kaldığım bir tarif. Aşağıda dergideki tarifini verdim ama ak darı, sarı darı ve soya unlarıyla da denedim ayçiçek ve zeytinyağıyla birlikte. Ablam ekmek yerine rahatlıkla yiyor.
Farklı malzemeleri rahatlıkla denemek çok işime yarıyor özellikle bu aralar. Ah şu soya da genetiği değiştirilmiş olmasa ne kadar rahat edecektim, unuyla, sütüyle, sosuyla, filiziyle. Hadi soyayla daha sonra tanıştık. Peki ya mısıra ne demeli. Karadeniz'in temel direklerinden mısır unsuz kızartıldığında hamsi hamsi gibi oluyor mu ya da mısır ekmeği olmazsa tadı olmuyor sofraların. Bunca zaman yenmiş, hala da yenmeye devam ediliyor deyip kullanmalı yoksa? Öte yandan patateslerin yeşillerinin zehirli olduğu onlarca yıl sonra açıklanmıştı. Kafam gerçekten çok karışık bu konuda. Belki de kader kısmet deyip hepsini yemeli, kola içip, bol mısır şuruplu çikolata yediğim gibi!
Darı unu kullanıldığında malzemeye azar azar eklemek en iyisi, temel amaç ele yapışmayan bir hamur elde etmek. Biraz az ya da fazla konulması gerekebiliyor. Bu arada darı unu oklavayla açmaya uygun bir un değil unutmadan ekleyeyim dedim :)
Tuzlu Kıtır
(tarif; Lezzet Dergisi Tuzlu Tarifler Eki)
1+3/4 su bardağı un
1/2 tatlı kaşığı un1/4 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı anason (la hiç denemedim )
2 yumurta
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
üzeri için ;
1 yumurta sarısı
tane karabiber
deniz tuzu
Tüm malzemeler yoğrularak iki parçaya ayrılır ve rulo yapılır. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yarım saat pişirilir. Ilıdıktan sonra ince dilimleyerek fırın ızgarasına konur. Izgara yoksa tekrar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 125 derecelik fırında 20-25 dakika, kuruyuncaya kadar pişirilir.
ımmm.. mis.. hele kahvaltı da :)
YanıtlaSilvalla Mine Hanım herşey olacağına varırmış, çok düşünmemek lazım bazı şeyleri ağız tadımıza uyan şeyleri yiyelim :))) 3 günlük dünyada dimi? ne kadar ömrümüzü uzatacak ki bazı şeylerden sakınmak... Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilEllerine sağlık.Nefis ve çok pratik.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık sunumda hari
YanıtlaSilka sevgiler.
DeliAnne;ablam kahvaltı, öğle akşam yiyor bu aralar aman maşallah diyeyim de : )
YanıtlaSilYelda;galiba öyle : ) ama evde hastalık vs bolca olunca böyle pimpirikli mi oluyor insan bilemedim : )
PembeKekik;teşekkürler : )
Derya;sağol canım ...
Ellerine sağlık...
YanıtlaSilBallıLokmam; teşekkürler canım
YanıtlaSilBallıLokmam; teşekkürler canım
YanıtlaSilÇayla ıhmmmm.
YanıtlaSilKaratay yemeyin diyor ya banane.
Muzır anne Çiğdem
OğlakKızları; : ) yeme yeme : )
YanıtlaSilçok kötüsün ya ne zaman ac ve rejımde olsam sahane seyler yayınlıyosun :)
YanıtlaSilemınıkm cok guzel olmsutur ellerıne saglık