26 Aralık 2011 Pazartesi

“Ne gayet tatlu ve ne ekşi ola”


Hafta sonu yılbaşı akşamı ne yapmalı diye bakınırken bu yemeği denedim, evde kuzu eti olmasa da dana etiyle de nefis oldu. Tatlılığını alan sirke çok yakışıyor, eskiler ağız tadını biliyor dedirtiyor doğrusu.

Bu hafta çok yoğun, aklımda bir dolu şey var yapılacak. Ne komik çalışırken her şeyi teker teker yazar, böylece bir şeyleri atlamadan yapardım. Şimdilerse belki yaş almışlıktan, belki yapılacakların can sıkıcılığından erteliyorum. Ha gayret deyip girişsem ya… Bazı şeylerle ya da bazı insanlarla uğraşmak istemediğim için belki de ne bileyim. İnsan zamanını daha iyi şeylere harcamak istiyor, hayat her zaman öyle davranmasa da. Tamaaam uzatmayayım, besmele çekerek başlayayım haftaya, güzelliklerle gelsin günler, sağlıkla, mutlulukla …

Mutancene
(Tarif; 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı)

1 kg kemikli dilimlenmiş koyun eti(tercihen koldan) – dana eti kullandım -
2 kaşık bal
3 kaşık sirke
200 gr tane siyah üzüm ya da 150 gr kuru üzüm
200 gr kuru siyah erik
200 gr kuru kayısı
150 gr tatlı badem
4 orta boy soğan
Taze çekilmiş karabiber
Tuz

Et yıkanır, üstünü örtecek kadar su konularak yumuşacık oluncaya kadar orta ateşte 1-1,5 saat kadar pişilir. Su üstünde biriken köpük temizlenir, suyu biterse sıcak su eklenir. Erikler ve kayısılar 1 saat kadar sıcak suda bekletilir varsa çekirdekleri ayıklanır, ikiye bölünür. Bademler sıcak suda 15 dakika kadar bekletilerek kabukları soyulur ve ikiye bölünür. Soğanlar küp küp doğranır ya da tercihe göre robotta çekilir. Pişen etler tencereden alınır, suyun 1-1,5 bardağı ayrılır. Daha fazla su varsa etler çıkarılmadan çektirilir. Ayrılan su temiz bir tencereye alınır. Kaynatılır, soğanlar atılır. 1-2 çevrildikten sonra etler, bal, tuz, karabiber de konur. Et yağsız da bu aşamada 2 kaşık tereyağı da eklenir. Kapak kapatılır ve arada bir karıştırılarak suyunu çekmeye başlayıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişirilir. Yemek ateşten alınmadan önce kayısı, erik, üzüm, bademler eklenir. 10 dakika kadar hafif ateşte pişirilir. Yemeğin fazla olmaması için sirke de eklendikten sonra ocak kapatılır. Yemek 10-15 dakika demlendirilir. Sonra önce etler servis tabağına da alınır. Çevrelerine de badem ve meyveler konurak servis edilir.

11 yorum:

  1. Değişik bir tat olduğunu sanıyorum ,denenebilir.Mutlu yıllar dilerim...

    YanıtlaSil
  2. Güzel değişik üstelikte 500 yılllık bir osmanlı tarifi ama gel gör ki türk erkeklerine böyle bir yemeği yedirmek çok zor be şekerim tabi (istisnalar hariç ) özene bözene yapsam şimdi ben bunu yemez benim gıcık şeyler bunu :)) ama ben bayıldım sunum ve tarif harika ellerine sağlık canım.
    sana da iyi haftalar olsun.

    YanıtlaSil
  3. Çiğdem; ben sıklıkla deneyeceğim gibi gözüküyor : )

    Yıldız;ya sorma evde bir tek abim burun kıvırdı ah bu adamlar : ) teşekkürler bu arada : )

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Mineciğim,Yaşamınca güzel yıllar, mutlu yarınlar, dostça dostluklar hep senin olsun. MUTLU YILLAR

    YanıtlaSil
  6. aylin; teşekkürler : )

    Güloannemutfakta; ne güzel dilekler, çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar :) Çok değişik bir tarif bu. Ellerinize sağlık. Deneyeceğim ben de.,

    YanıtlaSil
  8. merhaba hemşehrim :)
    eline sağlık gece gece ekmeği banasım geldi :) samsundan bildiğim blogcu sadece lavanta limon,oda arkadaşım olduğu için biliyorum..aslında bende merak ediyorum:) sevgiler....

    YanıtlaSil
  9. Ahu; teşekkürler : )

    KızHatce; : ) teşekkürler ...

    YanıtlaSil
  10. Eline sağlık,güzel bir tat gibi görünüyor,denenmeli;)

    YanıtlaSil
  11. Followupfashion; öyle öyle : )teşekkürler...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...