9 Temmuz 2010 Cuma

Sanat Uzun, Hayat Kısa - Zülfü Livaneli; Kandil Simidi



En çok sevdiğim müzik albümlerinden biri Livaneli’nin Ada’sıdır. Dingin, alıp götürüverecek bir şeyler dinlemek istediğimde mutlulukla tercih etmişimdir her dönem. Sürekli yeni şeyler deneyip gelişen, geliştiren Livaneli edebiyatta da yalın, akıcı ve çok şey anlatan diliyle çok başarılı. En son okuduğum Son Ada incecik bir roman. Ama benzetmelerle dünyayı nasıl da anlatmış, usta tekrar konuşturmuş hünerlerini...

Son günlerde elimde Sanat Uzun, Hayat Kısa adlı kitabı var. Kalıplarla yetinmeyen, hep gelişmek, yenilere uzanmak isteyen bir sanatçının denemeleri. Bireyden topluma, doğu batı kavramlarına, sanattan geleneklere uzanan geniş bir yelpazede anlatıyor düşüncelerini. Herhangi bir sayfayı açıp okumaya başlanabilinecek, yalın anlatımla insanı besleyecek denemelerle... Sanırım bitirdiğimde kitaplığımda herhangi bir zamanda bir sayfası açılıp okunabilecekler , yani lezzetlilerin arasına gidecek ustamızın bu kitabı da ….



Kandil Simidi

(Tarif;  portakal ağacı)

Kandillerde zamanım varsa yaptığım kandil simitlerini paylaşmayı seviyorum, gelen nefis helvaları yemeyi de : ) Paylaşmak en güzel geleneklerimizden biri, her zaman paylaşabilmek dileğiyle…

Malzemeler

• 1 paket yumuşak margarin
• 2 adet yumurta sarısı
• 1 paket kabartma tozu
• 2 yemek kaşığı sirke
• 3 yemek kaşığı toz şeker
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 cay bardağı sıvıyağ
• 2 cay kaşığı mahlep
• 600 gr civarı un
• 2 yumurta akı + susam ( üzerine )

Tüm malzeme yoğrulur. 2 parmak kalığında rulo yapılır. Her bir rulo 2-3 cm eninde parçalara kesilir. Önce yumurta akına sonra susama batırılır. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine konur. Ya da koparılan minik parçalar istenilen kalıplarla şekillendirilir. Sonra tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta akı sürülüp, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.

13 yorum:

  1. hayırlı kandiller dileriz efenim..
    hayırlı cumalar...
    bu arada fırasatım olursa bu kitabı da bulsam iyi olacak:)

    YanıtlaSil
  2. ben de okuyacak güzel bir kitap arıyordum. Mutluluk'u okumuştum ama diğerlerini okumadım. İki kitabını da kitapçıya gittiğimde alacağım :)

    YanıtlaSil
  3. derin; hayırlı cumalar, hayırlı kandilller olsun
    kitabı tavsiye ediyorum

    Zennube; e işte yağmurdan şikayet yerine kapalı havayı kitapla değerlendirmek de güzel :) yani tavsiye edilir

    YanıtlaSil
  4. Minecim benimde en sevdiğim tariftir, dün akşam bende aynı tarifi kullanıp yaptım.Denemeyen varsa geç kalmadan denesin çok güzel bir kurabiye oluyor.

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Zehra; gerçekten öyle bugüne kadar yenilip de beğenilmediğini görmedim hatta neredeyse her zaman tarifi soruluyor, bu da insana ayrı bir keyif veriyor : ) teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. kandil simidi miii uuufff olsa da yesek şimdiii :(( son ada, çok şeker bi kitaptı bu arada.

    YanıtlaSil
  7. çilekperisi;bir dahaki kandile :)

    YanıtlaSil
  8. Livanaeli 'yi ben de çok severim...Bir gün İzmir Alsancak'da gazete büfesinden dergi alıyorum adamın birisiyle burun buruna geldik ve adam bana bakıp gülümsedi o kadar tanıdık geliyordiki kim olduğunu çıkaramadım her halde bizim şirketin müşterilerinden diye düşündüm o kadar çok tanıdık geliyordu ki kim kim bu adam diye düşünerek yoluma devam ederken birden aklıma geldi ..
    Kim dersin ?
    Zülfi Livane li :))
    Ben işte burnumun dibindeki Livaneli yi tanıyamadım :)) Var mı böyle bi şey ya :(

    YanıtlaSil
  9. :) çok tatlıymış ama alışık böyle şeylere demek ki yüz ifadesine gülümsemiş

    YanıtlaSil
  10. kimse bize yapıp vermiyor kandillerde simit olsunn helva olsunnn :))
    ve ben hiç livaneli okumadım.. ama okumalıyım değil mi ;)

    YanıtlaSil
  11. Syhn; herşeyin bir ilki vardır, yapıp dağıtmanın da :)
    dünya dinliyor ve okuyor, ödüllendiriyor, bilmem okumalı mı :)

    YanıtlaSil
  12. Mineciğim bloğunudaki görselleri görüntülemek için resmen savaştım:)Sanırım telefon hattımdaki sorun net.imi de etkiliyor defalarca koptu...Yemeklerin çok lezzetli görünüyor,fotoğraf çekimlerin de harika...Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. colette; hay Allah bazen olabiliyor, uğraştığınız ve nazik iltifatınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...