27 Temmuz 2010 Salı

Kavunlu Kısır


Herkesin değişik yeme alışkanlıkları olabiliyor. Bir ara pirinç pilavı ile karpuz ya da sulu kırmızı elma yemeye bayılırdım mesela. Ya da makarnayla ekmek yiyebiliyor insan arada : ) Refika’nın Mutfağı değişik bir öneri ile kısır ve kavunu birleştirmiş “e neden olmasın?” deyip yaptım soğuk soğuk yedik bir güzel …


Kavunlu Kısır
(Tarif; Refika’nın Mutfağı – Refika Birgül )

Malzemeler

• 2 su bardağı ince bulgur
• 2 çorba kaşığı biber salçası
• 2 çorba kaşığı domates salçası
• 10 çorba kaşığı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı pul biber
• 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
• 1 çay kaşığı karabiber
• 2 çay kaşığı tuz
• 1 adet limon
• 2 çorba kaşığı nar ekşisi
• 8 adet yeşil soğan
• 2/3 bağ maydanoz
• 4 dal taze nane
• ½ kavun
• Marul yaprakları

İnce bulgur bir tencereye konur. 1 bardak kaynar suya ¼ ılık su eklenerek bulgurun üzerine dökülür. Tencerenin kapağı kapatılıp 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Bulgurun cinsine göre biraz daha fazla bekletilebilinir. Bulgur dinlenirken, zeytinyağı, salçalar ve istenilen baharatlar bir kapta karıştırılır. Limon sıkılıp suyu hazır edilir. Taze soğan, maydanoz, naneler yıkanıp ince ince doğranarak bir kenara konur. Bulgur tane tane hale gelince yoğrulabilecek bir kaba alınır, gelmediyse biraz daha kaynar su eklenir ve bekletilir. Sonrasında salçalı karışım eklenerek 5 dakika ila 10 dakika arası yoğrulur. Yeşillikler ve sonrasında nar ekşisi eklenir. Kavun kesilirken çıkan su bulgurun üstüne dökülür. Varsa dondurma kaşığı ile kavunlar kesilir. Marul yapraklarının üzerlerine kısırla birlikte dizilir. Kavunun buzdolabından çıkmış olması önemli ,hele de bu sıcakta oooh soğuk soğuk şöyle rüzgarlı bir yerde afiyetle yenir.

29 yorum:

  1. cok ilginc gorunuyor, tadi nasil acaba? Deneyen var ise yazsin.

    YanıtlaSil
  2. Değişik bir damak tadı :))
    afiyet olsun
    ben kavunu kısır dan sonra alayım canım :)
    Ellerine sağlık .........

    YanıtlaSil
  3. Black Pearl, bildiğin kısırla kavun işte, yaptım ve bir güzel de yedik ... işin aslı kısırı seviyorsan neden olmasın

    Yıldız; o da iyi fikir , damak tadına göre : )

    YanıtlaSil
  4. Çok farklı bir tarif ama eminim çok yakışmıştır kavun. Görüntüsü süper. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  5. kısır ve kavunun müthiş buluşması, bence gayet güzel olabilir.
    ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. kısıra da kavuna da bayılırım...süper görünüyor mine'ciğim ellerine sağlıkk

    YanıtlaSil
  7. Bir yaşıma daha girdim.Deneriz,ellerine sağlık,sevgilerrr.öptüm....

    YanıtlaSil
  8. cok degsik bir kisir olmus ellerinize saglik
    kavun ve kisir ikisi bir arada degisik tadlara acik olanlar eminim begenir

    YanıtlaSil
  9. Değişik tatları, farklı lezzetleri denemeye her zaman varım. Hemen deneyeceğim. Teşekkürler Mineciğim.

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor...

    Kısıra bayılırım...

    YanıtlaSil
  11. farklı lezzetlere açığım ama.. bilemiyorumm :)

    YanıtlaSil
  12. Bende degisik tadlara acigimdir,gercekten hic duymamistim bizim kisirla kavunumuzun biraraya geldigini,ben burda Almanlarin yaptigi ilginc salatalarida seviyorum,mesela mango koyuyorlar,icinde hersey var,bir sürü fistik cesidi,avakado,yada tatli herhangi bir meyve,ama evde yapmiyorum maalesef,davetlerde tatli geliyor insana,eline saglik,afiyetler olsun canim,sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Çok ilginç gerçekten. Her ikisinide ayrı ayrı severim. E birliktede yenir herhalde:) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. Fuat Gencal; çok teşekkür ederim, çok naziksiniz

    Zennube; hımmm hem soğumasın diye üstüne peçete örtmene de gerek yok : )

    Gülay; çok teşekkür ederim

    annemineli; ben de şaşırmıştım : ) değişiklik olmuş oldu : )

    Vijdan; çok teşekkürler

    Syhn; neden olmasın : )

    Bir Terazi Kızı; evet ya televizyonlarda da görüyorum sanırım avakodu kaşıkla içinden almalarına bayılıyorum :) denemeli diyorum hep inşallah : )

    Yemekçinin Mekanı; değişiklik işte : ) neden olmasın deyip yaptım ben de : )

    YanıtlaSil
  15. İlginç ama bence ayrı ayrı yesem daha çok keyif vericekmiş gibi geldi bana (:

    YanıtlaSil
  16. aslında bulgur midede şişen birsey olsada kavun sanırım hazımı kolayşıtırır. harika bir fikir.

    YanıtlaSil
  17. amanın ellerine ağlık pek değişik ama bu kesin veto yer evdeki gurmeden:)) tadı nasıl minecim?hayal edemedim

    YanıtlaSil
  18. Mine ciğim kısırı da kavunuda çok severim.birde böyle deneyeyim bakalım.

    YanıtlaSil
  19. Sanart Madamı; : ) biz de bir daha yapar mıyız bilmem değişiklik oldu işte : )

    Dicle kıyısında masal kentim; Refikanın Mutfağının fikri teşekkürler : )

    Aylincim , sık sık yapmayız herhalde ama değişiklik oldu : )

    Arzucum neden olmasın sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Sanart Madamı; : ) biz de bir daha yapar mıyız bilmem değişiklik oldu işte : )

    Dicle kıyısında masal kentim; Refikanın Mutfağının fikri teşekkürler : )

    Aylincim , sık sık yapmayız herhalde ama değişiklik oldu : )

    Arzucum neden olmasın sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Ben küçüklüğümden beri bulgurla karpuz ve kavunu çok severdim, o yüzden bana çok hoş bir fikir gibi geldi :)))

    YanıtlaSil
  22. Damak zevki tartışılmaz belki güzeldir denemedim ama mideme iyi gelmeyeceği kesin :) Kısırdan sonra zaten problem yaşıyorum bir de kavun girerse tmm bittim ben :D Midesi sağlam olanlara tavsiye ederim eminim güzeldir :D

    YanıtlaSil
  23. kavunlu kısır ilginç bir fikir.emeğine ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  24. benim eşimde tuzlu karpuz yer :S kavun ve kısır ayrı ayrı çok severim hiç bir arada yemedim :)

    YanıtlaSil
  25. Çok yenilikçi biri değilimdir sanırım benim için kavun ve kısır imkansız gibi:).

    Çok güzel görünüyorlar ama ellerinize sağlık.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. İlknur;galiba bizde de bir kerelik bir denemeydi : )

    YanıtlaSil
  27. Kısırın görünüşü harikaa.. Bayılırımm:) çok canım çektii şimdi eve gidincee iş başa düştü desene...

    YanıtlaSil
  28. çok merak ettim, kısırı ve kavunu severim ama birlikte? sanırım denemeden yorum yapmamalı:))

    YanıtlaSil
  29. S€SS!zZC€; :)

    inci çiçeği; değişik oluyor diyelim biz de bir kez denedik fena olmadı : )

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...