Bu yaz başlayan patlıcan şenliklerimiz sıcakları dinlemeden tam gaz ilerliyor. Patlıcan yemeklerinin sultanı dendiğinde neredeyse herkesin aklına gelir herhalde karnıyarık ama gerçek tarifin biraz daha sağlıklısıyla tabii : ) ( yani bizim fırın gene durmadı, patlıcanları kızartmak yerine pişirdi. )
Karnıyarık
(Tarif; cafe fernando)
Malzemeler
• 4 adet orta boy patlıcan
• 250 gram kıyma
• 1 adet büyükçe kuru soğan
• 2 adet domates
• 2 adet sivri biber
• Tuz, karabiber
• 2 diş sarımsak
• Yarım su bardağı kaynamış su
• 1 çorba kaşığı domates salçası
• Sıvıyağ
• 1 çorba kaşığı şeker
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Patlıcanlar sapları kesilmeden, alacalı soyularak yarım saat tuzlu suda bekletilir. Sonrasında kurulanarak, çatalla birkaç yerinden delinerek önce 175 sonrasında 200 derecelik fırına konularak yumuşayıncaya kadar pişirilir. 1 çorba kaşığı zeytinyağında sarımsaklar, ufakça yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur, bir kenara alınır. Kıyma 1 kaşık zeytinyağıyla kavrulmaya başlanır. 15 dakika civarı sonrasında soğanlar da eklenir. Domateslerden biri bu karışımın üstüne rendelenir. Salça, tuz da eklenerek domatesin suyuyla pişirilir. Fırından çıkarılan patlıcanlar iki kaşık yardımıyla ortadan ayrılır. Kenar kısımları kesilmez. İçleri kıymalı harçla doldurulur. Üzerlerine yarım su bardağı sıcak suda çözdürülmüş salça eklenir. Üzerlerine ortadan ikiye bölünmüş sivri biberlerin biri ve birer dilim domates konulur. Piştiklerinde servis edilir, övgüler alınır. : )
Yaz geldi mi patlıcan şenliği bitmez dediğiniz gibi:))
YanıtlaSilKarnıyarıkta ilk sıradadır daima. Bir de kızartmadan yapılırsa, aman ağır olacak korkusu olmadan afiyetle yenilir...
Sevgiler, ellerinize sağlık olsun...
Patlıcan seven biri olunca bizide sıcaklar pek etkilemiyor :)
YanıtlaSilKesinlikle bende sizin gibi fırın taraftarıyım..
Kızım evde olmadığı için yemek yapmadan geçiştiriyoruz akşamları..
Sizin yaptıklarınızı görünce iştahım kabarıyor :)
Ellerinize sağlık...
ellerine sağlık minecim karnıyarığı kim sevmez
YanıtlaSilmmm...mmm bayılırım! annem çok güzel yapar,kızartınca lezzeti daha bir güzel oluyor sanki ama sağlıklı olanı fırında pişeni tabiki. Ellerine sağlık mine, afiyetle bizim yerimize de yiyiniz ;)
YanıtlaSilCanım bayılırım ellerine sağlık ta
YanıtlaSilbağı alıp kaçıyorum.Kucak dolusu sevgiler...
Ellerinize sağlık. Leziz ve iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
dokuzuncu bulut; kızartmadan yapılırsa tabii nefis oluyor ama biz gene de tedbirli olalım fırında da epey lezzetli oluyor :)
YanıtlaSilVijdan; herşey tatlı hanıma için : ) fırın daha sağlıklı kesinlikle, sevgiler..
Aylincim çok teşekkür ederim
Sebi; haftaya patlıcanın kızartmalı bir tarifini deneyeceğim bakalım bir kere de öyle olsun :)
Derya; çok teşekkürler, ne demek al tabii : )
Fuat Gencal ; çok teşekkürler
Mine ciğim bir tane ayır bana çok seviyorum karnıyarığı. yemeğe sendeyim .öpüyorum.
YanıtlaSilellerine sağlık.
ben hayatımda hiiiç patlıcan yemedim tadı sümük tadıymış gibi geliyo bana.şimdi sen sümüğün tadını nerden biliyosun deme utanırım :p
YanıtlaSilben hayatımda hiiiç patlıcan yemedim tadı sümük tadıymış gibi geliyo bana.şimdi sen sümüğün tadını nerden biliyosun deme utanırım :p
YanıtlaSilArzucum çok memnum olurum, ama Rüyayla gel oldu mu :)
YanıtlaSilzey0zey; bamya için belki de patlıcanın günahını alma derim : )
süper bence .patlicana bayılırım dolapta var yarın yapmalı.eline sağlık
YanıtlaSilkarnıyarıık, en sevdiğimden, ellerine sağlık. enfess görünüyor...
YanıtlaSilmerhaba ben aranıza giren yeni misafiriniz.ayrıca karnıyarık muhteşem ben çok severim ellerinize sağlık
YanıtlaSiluğurböceği; evdekiler pek bir seviniyor karnıyarık görünce : )
YanıtlaSilZennube; teşekkür ederim
Gülcan; hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz , teşekkürler : )
şahane bir yaz lezzeti.ellerine sağlık mine abla.bu arada ben bloger da yeniyim.sizi izlemeye aldım sevgiler ablacım...
YanıtlaSilhoşgeldin , teşekkür ederim canım
YanıtlaSilgünlüğün çok hoş ben de izlemeye aldım seni görüşmek üzere sevgiler...
hoşgeldin , teşekkür ederim canım
YanıtlaSilgünlüğün çok hoş ben de izlemeye aldım seni görüşmek üzere sevgiler...
Mmmm nefis görüyor ellerinize sağlık..
YanıtlaSilSevgi ve Muhabbetle..
ellerine sağlık. nefis görüyor
YanıtlaSilMine bloguna giremiyorum çok pahalıya mal oluyo bana. Çünkü hem yemek yapmayı beceremiyorum hem de bunları görünce belki olur bu sefer diye mutfağa girip ortalığı darmadağan edip çıkıyorum. Bu görsellikten sonra midemi tutcak bir şeyler de kesmediğinden üzerine çıkıp bir de ev yemekleri yapan lokanta aramaya başlıyorum. Ama şu an hiç uğraşmadan direk çıkıcam çünkü çok açım AAaaaAa... :D:D
YanıtlaSilOzan Meriç; çok şeker bir mesaj çok teşekkür ederim : ) afiyet olsun demekten başka elden ne gelir : )
YanıtlaSil