Herkesin değişik yeme alışkanlıkları olabiliyor. Bir ara pirinç pilavı ile karpuz ya da sulu kırmızı elma yemeye bayılırdım mesela. Ya da makarnayla ekmek yiyebiliyor insan arada : ) Refika’nın Mutfağı değişik bir öneri ile kısır ve kavunu birleştirmiş “e neden olmasın?” deyip yaptım soğuk soğuk yedik bir güzel …
Kavunlu Kısır
(Tarif; Refika’nın Mutfağı – Refika Birgül )
Malzemeler
• 2 su bardağı ince bulgur
• 2 çorba kaşığı biber salçası
• 2 çorba kaşığı domates salçası
• 10 çorba kaşığı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı pul biber
• 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
• 1 çay kaşığı karabiber
• 2 çay kaşığı tuz
• 1 adet limon
• 2 çorba kaşığı nar ekşisi
• 8 adet yeşil soğan
• 2/3 bağ maydanoz
• 4 dal taze nane
• ½ kavun
• Marul yaprakları
İnce bulgur bir tencereye konur. 1 bardak kaynar suya ¼ ılık su eklenerek bulgurun üzerine dökülür. Tencerenin kapağı kapatılıp 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Bulgurun cinsine göre biraz daha fazla bekletilebilinir. Bulgur dinlenirken, zeytinyağı, salçalar ve istenilen baharatlar bir kapta karıştırılır. Limon sıkılıp suyu hazır edilir. Taze soğan, maydanoz, naneler yıkanıp ince ince doğranarak bir kenara konur. Bulgur tane tane hale gelince yoğrulabilecek bir kaba alınır, gelmediyse biraz daha kaynar su eklenir ve bekletilir. Sonrasında salçalı karışım eklenerek 5 dakika ila 10 dakika arası yoğrulur. Yeşillikler ve sonrasında nar ekşisi eklenir. Kavun kesilirken çıkan su bulgurun üstüne dökülür. Varsa dondurma kaşığı ile kavunlar kesilir. Marul yapraklarının üzerlerine kısırla birlikte dizilir. Kavunun buzdolabından çıkmış olması önemli ,hele de bu sıcakta oooh soğuk soğuk şöyle rüzgarlı bir yerde afiyetle yenir.
cok ilginc gorunuyor, tadi nasil acaba? Deneyen var ise yazsin.
YanıtlaSilDeğişik bir damak tadı :))
YanıtlaSilafiyet olsun
ben kavunu kısır dan sonra alayım canım :)
Ellerine sağlık .........
Black Pearl, bildiğin kısırla kavun işte, yaptım ve bir güzel de yedik ... işin aslı kısırı seviyorsan neden olmasın
YanıtlaSilYıldız; o da iyi fikir , damak tadına göre : )
Çok farklı bir tarif ama eminim çok yakışmıştır kavun. Görüntüsü süper. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
kısır ve kavunun müthiş buluşması, bence gayet güzel olabilir.
YanıtlaSilellerine sağlık :)
kısıra da kavuna da bayılırım...süper görünüyor mine'ciğim ellerine sağlıkk
YanıtlaSilBir yaşıma daha girdim.Deneriz,ellerine sağlık,sevgilerrr.öptüm....
YanıtlaSilcok degsik bir kisir olmus ellerinize saglik
YanıtlaSilkavun ve kisir ikisi bir arada degisik tadlara acik olanlar eminim begenir
Değişik tatları, farklı lezzetleri denemeye her zaman varım. Hemen deneyeceğim. Teşekkürler Mineciğim.
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok güzel gözüküyor...
YanıtlaSilKısıra bayılırım...
farklı lezzetlere açığım ama.. bilemiyorumm :)
YanıtlaSilBende degisik tadlara acigimdir,gercekten hic duymamistim bizim kisirla kavunumuzun biraraya geldigini,ben burda Almanlarin yaptigi ilginc salatalarida seviyorum,mesela mango koyuyorlar,icinde hersey var,bir sürü fistik cesidi,avakado,yada tatli herhangi bir meyve,ama evde yapmiyorum maalesef,davetlerde tatli geliyor insana,eline saglik,afiyetler olsun canim,sevgiler...
YanıtlaSilÇok ilginç gerçekten. Her ikisinide ayrı ayrı severim. E birliktede yenir herhalde:) ellerine sağlık
YanıtlaSilFuat Gencal; çok teşekkür ederim, çok naziksiniz
YanıtlaSilZennube; hımmm hem soğumasın diye üstüne peçete örtmene de gerek yok : )
Gülay; çok teşekkür ederim
annemineli; ben de şaşırmıştım : ) değişiklik olmuş oldu : )
Vijdan; çok teşekkürler
Syhn; neden olmasın : )
Bir Terazi Kızı; evet ya televizyonlarda da görüyorum sanırım avakodu kaşıkla içinden almalarına bayılıyorum :) denemeli diyorum hep inşallah : )
Yemekçinin Mekanı; değişiklik işte : ) neden olmasın deyip yaptım ben de : )
İlginç ama bence ayrı ayrı yesem daha çok keyif vericekmiş gibi geldi bana (:
YanıtlaSilaslında bulgur midede şişen birsey olsada kavun sanırım hazımı kolayşıtırır. harika bir fikir.
YanıtlaSilamanın ellerine ağlık pek değişik ama bu kesin veto yer evdeki gurmeden:)) tadı nasıl minecim?hayal edemedim
YanıtlaSilMine ciğim kısırı da kavunuda çok severim.birde böyle deneyeyim bakalım.
YanıtlaSilSanart Madamı; : ) biz de bir daha yapar mıyız bilmem değişiklik oldu işte : )
YanıtlaSilDicle kıyısında masal kentim; Refikanın Mutfağının fikri teşekkürler : )
Aylincim , sık sık yapmayız herhalde ama değişiklik oldu : )
Arzucum neden olmasın sevgiler...
Sanart Madamı; : ) biz de bir daha yapar mıyız bilmem değişiklik oldu işte : )
YanıtlaSilDicle kıyısında masal kentim; Refikanın Mutfağının fikri teşekkürler : )
Aylincim , sık sık yapmayız herhalde ama değişiklik oldu : )
Arzucum neden olmasın sevgiler...
Ben küçüklüğümden beri bulgurla karpuz ve kavunu çok severdim, o yüzden bana çok hoş bir fikir gibi geldi :)))
YanıtlaSilDamak zevki tartışılmaz belki güzeldir denemedim ama mideme iyi gelmeyeceği kesin :) Kısırdan sonra zaten problem yaşıyorum bir de kavun girerse tmm bittim ben :D Midesi sağlam olanlara tavsiye ederim eminim güzeldir :D
YanıtlaSilkavunlu kısır ilginç bir fikir.emeğine ellerine sağlık...
YanıtlaSilbenim eşimde tuzlu karpuz yer :S kavun ve kısır ayrı ayrı çok severim hiç bir arada yemedim :)
YanıtlaSilÇok yenilikçi biri değilimdir sanırım benim için kavun ve kısır imkansız gibi:).
YanıtlaSilÇok güzel görünüyorlar ama ellerinize sağlık.
Sevgiler...
İlknur;galiba bizde de bir kerelik bir denemeydi : )
YanıtlaSilKısırın görünüşü harikaa.. Bayılırımm:) çok canım çektii şimdi eve gidincee iş başa düştü desene...
YanıtlaSilçok merak ettim, kısırı ve kavunu severim ama birlikte? sanırım denemeden yorum yapmamalı:))
YanıtlaSilS€SS!zZC€; :)
YanıtlaSilinci çiçeği; değişik oluyor diyelim biz de bir kez denedik fena olmadı : )