31 Aralık 2018 Pazartesi

Manves City - Latife Tekin



Sanayi devimiyle, çarklar arasında kaybolan işçi sınıfına dair bir nevi John Steinbeck romanı okuyor gibi tam da öyle değil. Çünkü sanayi devrimini geçirmiş, işin teknoloji kısmındayız ve insan köleleştirilmekten öte bir kenara atılıyor. Sonuç gene aç gene çaresiz. Üstelik doğayı yok etme işinde öyle ilerlemişiz ki betonlardan, madenlerden göz gözü görmüyor. Aman boş  yer kalmasın. Bu Anadolu'nun tarımla geçinen insanını da çoktan bir kenara itmiş. Çıkış yolu bulmaya çalışan insanlar, sermaye karşısında oradan oraya savruluyor.

Burnumuzun dibinde bir yerlerde olanlar, belki o tepenin ardında hem çok uzak hem nasıl yakın. Doğduğum topraklarda, uzun zamandır hissettiklerim... Belki bu Manves City ve Sürüklenme'yle ilgili yazıyı yılın son iki gününe bırakmamalıydım. Ama bu sene iyi geçmedi benim için, biran önce geçsin gitsin istiyorum. Okuduklarımın yansıması da eşlik ediyor bu düşünceye. Bu ikilemeye bir üçüncüsü de eklenecekmiş. Latite Tekin'in satır aralarını derinleştiren, düşündüren, sürpriz yapan satırlarıyla tekrar buluşacağım sanırım. Hatta önümüzdeki yıl, her kitabını okumak gibi bir düşüncem de var. Peşpeşe ... Nefis bir yıl olsun o zaman isteklerimizle, sağlıkla, müjdeli haberlerle, bol çalışmayla buluştuğumuz...

Arka Kapak 

"... bizim gelincik tarlamız da bir dahaki bahara yok, Manves almış orayı da, üst yamacından çevirmeye başlamışlar bile, telefon fabrikası kuracaklarmış, Erice'nin yoksulu, sahipsizi bol nasıl olsa, işçi bulmaktan yana sıkıntı çekmiyorlar.

Manves City, Türkiye'nin büyük şirketlere teslim olan bir beldesinde, Erice'de yaşananları gözler önüne seriyor. Yıllar sonra hapisten çıkıp memleketine dönen  Ersel, dev üretim tesislerinin ve fabrikaların ele geçirdiği bir Erice'yle karşılaşır. Yuvası dağılmış olan Ersel kayıplara karışan üvey kızının peşine düşer. Bu dokunaklı yolculuğunda, yerel bir gazetede yazılarıyla halkın sesi olan çocukluk arkadaşı Nergis, ona eşlik edecektir.


Sürüklenme'yle aynı anda yayımlanan Manves City, yoksullaşan insanların, yok edilen doğanın, katledilen kadınların, kirlenen derelerin, acımasız holdinglerin, günümüz Türkiye'sinin romanı. Latife Tekin, Sürüklenme'yle birbirine el uzatan Manves City'de yepyeni, duru bir dille işsizleri, yoksulları, ağaçları, çocukları; bu büyük yıkıma direnenleri yazıyor." 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...