7 Ocak 2017 Cumartesi

Ayışığında "Çalışkur" - Haldun Taner


Her katta yanan ışıklar, gecenin karanlığına eşlik eden… Evlerden taşan hikayeler… 

İstanbul, yıl 1954… Dolunayın güzelliğinde, bekçi bir sigara yakar ve hikaye başlar. Çalışkur apartmanında oturanlar ve o gece tesadüfen orada olan fakir bir çifte dair… Kısacık bir öykü… Ve Haldun Taner’in okuduğum ilk kitabı…


Ön araştırmadan sonra deneysel olduğunu öğrendim “Ayışığında Çalışkur”un.  William Faulkner’ın Ses ve Öfke’sini yeni bitirmiş, iz sürmenin keyfi ve zorluğuyla yeni bir maceraya atılmak üzere hazırlanmıştım. Sonra ilk bölüm bitiverdi, ne olduğunu anlamadan. Yozlaşmayla saflığın karışımı bir hikaye… Derken ikinci bölümde gülümsemeye başladım. İnsanları memnun edemezdiniz işte. Her şeyi üzerlerine alınıp, eleştirebiliyorlardı. Hikayenin eski ve yeni hallerinin karşılıklı sayfalarda olduğu bölüme geldim sonra. Haldun Taner, insan doğasına dair nefis bir öykü yazmıştı. Hikayeye dair eleştirileri de kendi yazıp, toplumdaki bizi, bizle yüzleştirerek… Bu konudaki yaratıcılığına hayran kaldım, basitin derinliğini verişine… Öyle ki apartmanın adı ‘Çalışkur’ bile ironisiyle nefisti.

Yazar, yaşadığı dönemde edebiyat akımlarına dahil olmadığı için dönemdaşları tarafından çok eleştirilmiş ama o ille de halkın anlayacağı dil üzerinde kalmakta ısrar etmiş. Bu nedenle çok sevilmiş. Adı günlük hayatımızda bu kadar çok geçen ama eserlerine bu kadar yabancı olduğum Haldun Taner’le tanışmamıza vesile olduğu için canım okuma arkadaşım Necla’ya çok teşekkür ediyorum. Biz yine yeniden birlikte bir kitap okumanın keyfini doyasıya çıkardık, sevgili Esra, Hacer ve Necla’yla birlikte…

Arka Kapak

“Ayışığında “Çalışkur” yalnız Haldun Taner’in değil, ilk kez 1954’te yayımlandığı, göz önüne alınırsa, edebiyatımızın en özgün ve öncü sayılabilecek öykülerinden. Taner, ince mizahını adeta bir öykü dersi vererek konuşturuyor.

“Bu kuruluş ve belgeleme, herhangi bir edebiyat ürününde sanatçının yazdığıyla sıradan okuyucunun zevk ölçüleri arasındaki büyük farkı bir eğleni havası içinde göstermesiyle tipik ve orjinaldir.” Behçet Necatigil


“Modern deneyci bir edebiyat yapıtıdır Ayışığında “Çalışkur”. Üstelik Batı edebiyatındaki okunması ve anlaşılması güç deneysel metinlerin aksine inanılmaz derecede eğlencelidir. Ancak ilk başta çok kolay görünen bu metin, farklı okumalara olanak veren ve farklı konulara açılım sağlayan bir çalışmadır. Bu metni okumak, kişinin çevresini saran ideolojik söylemleri de okumasına olanak veren, düşünsel bir alıştırma niteliği taşımaktadır.” Murat Gülsoy”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...