27 Kasım 2016 Pazar

"Her Şey" Ayrı Yazılır - Küçük İskender



Radyo, benim gibi yalnız büyüyen ve fazlasıyla asosyal olan çocuklar arasında pek popülerdi. Üniversiteden sonra yerleştiğim, kocaman mavi şehirde, gene asosyalliğimin etkisiyle olsa gerek radyo programları vazgeçilmezdi. Hafta sonu Ali Poyrazoğlu’nu dinlemek doyumsuzdu desem. 2000 yılından bahsediyorum. Eşyası çok az evde bağdaş kurmuş radyo dinlerken tanıştım Küçük İskender’le… Adını falan bilmeden muhabbetine katılır buldum kendimi sürekli. O zamanlardan, çok özel Küçük İskender benim için.

“Her Şey” Ayrı Yazılır’a rastladığımda, radyo programları anısına almak istedim, denemelerinin tadına doyamayacağımı düşünerek. Zamansız denemeleri okumanın, susuzluğumu gidermiş hissettirdiğini söylesem... Kendine dair, hayata dair, şiire dair, her şeye dair… Küre’den sonra şiirle ilgili okumanın beni nasıl beslediğini fark etmenin hazzıyla okudum şiire dair olanları. Kendine dair olanlar ve hepsi radyo programı tadındaydı gerçekten ve o günlere götürdü beni. Sahi bilen var mı Küçük İskender ya da Ali Poyrazoğlu program yapıyorlar mı bir yerlerde? Ara ara elime almak istediklerimden olacak bu kitap, yolda, tatilde, canım sıkkınken ve mutluyken… Dedim ya zamansızlar…

“Aç kalan bir sincapla aynı evde yaşasanız bir gün sizi kemirmeyeceğini kim garanti edebilir; bunu hiç kurgulamadığımız için güzeldir sincap. Mickey Mouse’undan Tom’un arkadaşı Jerry’e kadar bir dolu sevimli fare de vardır hayatımızda – yine de onlardan, doğal hallerinden ürkmeyi ortak akıl sayarız. Ben şahsen çok ünlü bir sincap karakteri hatırlamıyorum çizgi filmler arasında – ya da çevremizdekileri karikatürize ederek mi rahatlıyoruz acaba? Bu da bir fikir. Bu da ideolojiye kaymaya uygun bir iddia.

Fareler ormanlara çekilip ağaç üzerinde yaşasalar, sincaplar yerleşim yerlerine inip yuvalarımıza dadansalar sağlığına kavuşabilir mi her şey? Çirkinlik, güzellikten gasp edilmiş payını kurtarabilir mi? Yalnızca bir renk, bir kuyruksa mesele, bilim bu konuya el atıp iki türü tıpatıp benzetse hızla iyileşmemiz mümkün müdür? Huzur belki de gerçekliğin düzeltilmesinde gizli.

Şık giyimli bir insanla paspal birinin arasında da benzer ayrımı gözetmek, ilkine sincap diğerine fare muamelesinde bulunmak sisteme uyumlu gözlerimizin kabahati olduğu gibi değerlerimize, estetik algımıza, toplumsal konumumuza da bağlı değil mi? Sınıfsal mücadeleyi hayvanat bahçesini soyarak, boşaltarak başlamalı asıl, insanlık onurunu asıl o gün faşizmi ve bilumum ideolojileri yenecektir.” Sh 166

Arka Kapak

İnsan, gölgesiyle neyi temsil eder? Bir gölge kendisinin oluşmasına yol açan gövdeyi tanıyabilir mi? Gölge ile gövdenin ortak bir ödevi, ortak bir bilinci, ortak bir düşü var mıdır?


Edebiyatın pek çok alanında kalem oynatan küçük İskender’den hareketli, cesur, demir leblebi denemeler. “Her Şey” Ayrı Yazılır’ın okuru şimdiden şanslı; son dönem şiirimizin en etkili isimlerinden birinin düşünce dünyasına girecekler, türler arası bir yazının, tümüyle özgür ve özgürlükçü, apaydınlık bir zihnin izini sürecekler. İskender’in ülkede yaşanan ve aklı başında ( ya da bulutlarda) herkesi yakından ilgilendiren sorunlara yaklaşımı, hayranlık uyandıracak kadar iç açıcı. Okuyun, kendinize armağan edin.”

1 yorum:

  1. Ben de çok merak ediyorum bu kitabı, iyi oldu sende okuduğum canım. Pelinozgumus

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...