16 Kasım 2014 Pazar

Theo'nun Kutsal Yolculuğu - Catherine Clement




Dinler tarihi okumalarım için kitap araştırdığımda Telos Yayınlarından bir romana rastlamak çok hoştu. Hem güvendiğim bir yayıneviydi hem de roman olduğu için konuya odaklanmam daha kolay olacaktı. Ölümcül bir hastalığa yakalanan Theo’nun halasıyla birlikte çıktığı dinler tarihi izinde dünya seyahati, O’nu bu dinleri anlamak için çizdiği ağaç gibi hayata bağlarken beni de öğrenmenin, düşünmenin keyfine vardırdı demeliyim sanırım.

Kıtadan kıtaya geçerken hep olduğunu düşündüğüm bazı olayların nedenini öğrenmek şaşırtıcıydı. Mesela Güney Amerika’da sömürgeciler tarafından ilk önce yerli halkın çalıştırılması ancak ağır koşullara dayanamadıkları için sömürge Afrika’sının berbat koşullarına dayanıklı insanların getirilmesi fikri yeniydi benim için. Gelen insanların toprak yiyerek intihar etmelerinden sonra davul çalmalarına izin verilmesi. Belleklerdeki Tanrıların ve Afrika dillerinin gizlice ortaya çıkışı. Günümüzde resmileşen ancak o dönemlerde gizlice belirlenen mihraplar, yapılan törenler. Ve 1870’li yıllarda Afrikalıların  Rio dağlarından inerek efendilerinin kentini davulları ile istila etmeleri ve işte ilk Karnaval!

Öte yandan çok sert bulduğum Rus insanın gözyaşları içindeki bambaşka bir hali! İnsanı büyüleyen çay seremonisi ve zen, Hindistan, İstanbul, Prag, Senegal, Mısır… İstanbul’da havaalanında develerin ve hamalların tarifi yazarın her şehre gitmediğini düşündürdü doğrusu. Ya da bazı tanımlar, olaylara bizim Anadolu bakış açımızın dışında, bu sınırlar ötesinden nasıl bakıldığıyla ilgili yine yeniden fikir verdi.

Ve Kudüs… Üç din tarafından Kutsal sayılan uğruna yapılan ve bitmek bilmeyen savaşların kenti Kudüs. Hz Süleyman’ın tapınağı, Hz. İsa’nın ölümden sonra göğe yükselişi, Hz Muhammed’in (S.A.V.) göğe yükselişinin gerçekleştiği kutsal şehir. 

Bu kitap benim için derinlerde seyredecek bir yolculuğun başlangıcı, tıpkı Theo’nun çizdiği gibi dallanacak, yeşerecek ve meyvelerini verecek bir hayat ağacıyla birlikte… Günden güne, bilgiyle sulamanın çok önemli olduğunu farkında olarak yola devam etmek en çok istediklerimden…

Arka Kapak

“Şeytan’ın Orospusu ile yirminci yüzyıl felsefe tarihini romanlaştıran Catherine Clement, bu kez Theo’nun  Kutsal Yolculuğu ile dinler tarihinin romanını yazıyor. Theo’nun  Kutsal Yolculuğu aynı zamanda, inanç ve bilinçle bir erken ölümü yenme yolculuğu.

Çocukluktan çıkarken, doktorların tanımlayamadığı ölümcül bir hastalığa yakalanan Theo’yu, delifişek halası Marthe tinsel bir Odysseia’ya çıkartır: Roma ve İstanbul’dan geçerek Kudüs ve Beneras’e, Prag ve Bahaia, Moskova ve Jakarta… Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’ya uzunan yolculuk. Musevilik, Hıristiyanlık, İslam ve eski Mısır dinleri, Grek ve Roma tanrıları; Afrika’nın kökleri derinlerde yerel dinleri. Bütün ülkelerde karşılaştığı din bilginleri onun zihnini ve ruhunu açarlar, yüreğine huzur getirirler. Theo yolculuk boyunca kutsal gücü hisseder ve O’nun varlığını her yerde, her şeyde görür.

Dokuz ay boyunca süre yolculuk boyunca, bir yandan büyürken, ölümcül hastalığından da kurtulur ve özgürlüğüne kavuşur. Sonunda insanları birbirine yaklaştıran, bir arada tutan kimyayı keşfeder: İnsan sevgisi, çoğulluk bilinci ve hoşgörü.

Theo’nun Kutsal Yolculuğu sadece insan ve ülkeler coğrafyasının, dinler tarihinin bir anlatısı değil, aynı zamanda çok başarılı bir serüven romanı.”

9 yorum:

  1. bilgilendirme için çok teşekkür. Notunu aldım benim için ilginç olabilir
    Deniz

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler bakmaya gidiyorum hemen :)

    YanıtlaSil
  3. Bu tarz romanları seviyorum, okumalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim yalnız daha çok bilgi anlatımlı diyebilriim

      Sil
  4. Mine Hanım yeni rastladım sitenize.. ben de beklerim! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. memnun oldum sıklıkla görüşmek dileğiyle

      Sil
  5. Çok eğlendiğin ve bilgilendiğin belli. Ben de sevindim, okurken bayağı bilgiliyim ben de dedim. Ama kitabı okurmuyum bilmem, daha çok eşime göre bir kitap sanki.

    Gözlerine sağlık
    I pad e yapışmış, eski kitapkurdu anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gözlerine sağlık :) bayrağı kuzuna devrettin :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...