14 Ocak 2014 Salı

Katık Böreği -Vezirköprü - Samsun


Bir yeri gezerken en sevdiğim kısımlardan biri o yöreye ait lezzetleri öğrenmek ve hatta mümkünse orada tatmak. Vezirköprü’de semavercilerin olduğu çarşıdaki bir kahvede katık böreğini öğrendim tesadüfen. Tarif edilirken ısrarla “yarma kullanılacak ama” dendi. Yarma buğdayı bulamayınca aşurelik buğdayla arasındaki farkı araştırdım ben de.

Yarma buğday, sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde ediliyormuş. Bu börekte olduğu gibi bazı yemeklere eklenirken haşlanması gerekmeyebiliyor, yani akşamdan ıslatılması yeterli. Ancak aşurelik buğdayın akşamdan ıslatılması bir yana mutlaka haşlanması gerekiyormuş her kullanımda. İle de deneyeceğim ya bu güzel böreği, elimdeki buğdayı haşladım ben de. Yayıldılar sanki ama süzme yoğurt yani katıkla ve diğer baharatlarla karışınca hoş bir lezzet oldu. Bu arada malzemeleri yarım ölçü kullandım. Sahi bu tarifi başka bir yöreden tanıyan var mı? Haftanın kalanı çok güzel geçsin inşaAllah.

Katık Böreği
(Tarif; vezirkoprum.com)
1kg yarma buğday (dövme çorbalık buğday)
2kg süzme yoğurt (katık)
2 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
2 yumurta
 1 paket kabartma tozu
Tuz
Nane – isteğe göre-
Pul biber –isteğe-


Yarma buğday bir gece önceden iyice yıkanıp üzeri geçene kadar su ile ıslatılır. Buğday yumuşayınca katıkla yani süzme yoğurtla iyice karıştırılır. Daha sonra sıvıyağ, tuz, un, kabartma tozu, çırpılmış yumurtalar eklenerek iyice karıştırıldıktan sonra elma sirkeli suyla yıkanıp, incecik doğranan maydanoz ve dereotu, baharatlar eklenir. Yarım saat mayalanmaya bırakılır. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülür. Kalınlığı 1,5 -2 cm civarında olmalıdır. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. 

20 yorum:

  1. ben başka bir yöreden tanımıyorum bu tarifi hatta hiç görmedim :) elinize sağlık harika :)

    YanıtlaSil
  2. Günaydın, değişik bir lezzet. Ellerine sağlık.
    Pirinçli duymuştum ama bunu duymamıştım.

    Bi haber anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçek tarifii yani yarmayla yapılanı da merak ediyorum pirinci de hiç duymamıştım

      Sil
  3. harıka olmuş...ellerinize sağlık:)sevgıler zeynep

    YanıtlaSil
  4. nefis... ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Hımmm nefis bir yöresel lezzet ellerine sağlık... sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. az bilinen yöresel lezzet hoşuma gitti ... teşekkür ederim

      Sil
  6. E yeni yazı yok, iyimisin?

    meraklı anne

    YanıtlaSil
  7. Valla o muhteşem görünüşe göre yapımı kolay gibi geldi ve not aldım. Ben de kara lahana çorbası yapım aşamasında pazarda Karadenizli bir hanım illa ki mısır kırığı ile olur sakın mısır kullanma demişti. Ben de inat ettim sonunda olmayacak bir yerde mısır kırığı bulmutum. Size afiyet olsun süper.

    YanıtlaSil
  8. Börek görüntü lezzetinin garantisidir derler ya işte öyle. Ama yarma buğdaya itirazım var. Öyle ıslstmakla olmuyor hatta çok da kaynaması gerekiyor. Belki de bana öylesi rastladı. :(( Afiyet olsun size nefis gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifte yarma buğday bulamadığım için kullanamamıştım... Daha sonra bir komşumuz verdi ince ince henüz denemedim bulgurumsu neredeyse en kısa zamanda kullanmalıyım

      Sil
  9. Özgün Vezirköprü Katık Böreği Tarifi: Ana malzeme, yarma'dır. Yarma, Vezirköprü'de Bütün Yarma diye adlandırılan aşurelik buğdayın (ki bu malzeme kaynatılmamış temiz buğdayın, bol suda yıkanıp, "seten" tabir edilen basit atelyede, at veya merkeple döndürülen yaklaşık 170 cm. çapındaki silindirik taşla ezilerek, kabuklarının ayrılması, kurutulup savrulması ile elde edilir. Bu haliyle keşkeğin de ana malzemesidir) ikinci sefer, bir kırma makenisinde kırılması ile çekilmesi ile elde edilir. Çarşı-Pazarda Tokat/Merzifon ürünü olarak, kırık yarma diye hazır satılır. İşte bu ürün (orta boy bir tepsi için yaklaşık 400-500 gr.) sabahtan yeterli su ile ıslanır, 4-5 saat sonra yumuşar. Derin, temiz bir kap veya kovaya alınır, içine yeteri kadar (az olmaz) katık ilave edilip, bolca dereotu eklenir. İstenirse bir kaşık sıvı yağ da konabilir. Gevrek olması isteniyorsa, bu yağ gerekmez. Ama tepsi bol tereyağı ile yağlanır ve hazırlanan karışım tepsiye dökülerek, nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir ve çıkar çıkmaz üstü yine tereyağı ile yağlanır. Başka bir katkı maddesine gerek yoktur. Sıcak servis edilir. Ama mutlaka adam gibi çayla yenir.Bu arada katık'ı da kısaca anlatalım: katık, bir bakıma süzme yoğurttan farklıdır. Çünkü, kaynamış sütten yapılan yoğurdun, yayıkta dövülüp yağı alındıktan sonra kalan ayranının, temiz beyaz bir torbaya konup, ağzı bağlanarak, ağırlık altında süzülmesi ile elde edilen, süzme yoğurt kıvamındaki bir güzel üründür; kimi yerde ekşimik olarak adlandırılır.

    YanıtlaSil
  10. bilgi için çok teşekkürler bir arkadaşım yarma hediye etti tekrar denemek istiyorum umarım oralarda da yemek kısmet olur

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Mine, çok değişik ve hiç duymadığım bir lezzet bunu en kısa zamanda bende denemek istiyorum hafızamda canlandırmaya çalıştım bu lezzeti .haziran içinde karadeniz gezimiz olacak kısmetse, bunu tatma fırsatım olur inşallah..seninde eline sağlık muhabbetle sağlıkla kalın, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işin aslı çok bilinen bir tarif değil Vezirköprü'ye gittiğimizde yapan bir yere rastlamadım ... belki tesadüf ederseniz tadabilirsin ya da ben pişirebilirim :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...