24 Kasım 2013 Pazar

Tarçınlı Çelenk

Çocukken öğretmenime bahçemizdeki güllerden, galalardan götürürdüm her öğretmenler gününde ve özel günlerde. O zamanlar canım babam verirdi elime, pek de anlamadan, hediye vermenin keyfiyle verirdim çiçekleri. Şimdilerde böylesine kutsal mesleği icra eden öğretmenlere ne kadar büyük görev düştüğünü biliyorum. Daha bir özenmek, şartlarını iyileştirebilmek isterdim. Tüm öğretmenlerimizin bu özel günü kutlu olsun…
Bugün öğretmenimize çicek yanında neden bu çelenkten de götürmeyelim? Tarifi her daim beğeniyle takip ettiğim sevgili Sarkaç da görünce hemen denedim, o da bir o kadar keyifli bir günlük olan Ev Atölyesi’nde görmüş bu hoş lezzeti. Güzel tatlar deneyelim, bol bol okuyacak zaman yaratalım, güzel haberler alalım bu hafta ve çok çalışarak mutlu edelim öğretmenlerimizi…



Tarçınlı Çelenk
(tarif; ev atölyesi)

2 su bardağı un
½ su bardağı ılık süt
1 paket instant maya
1 adet yumurta sarısı
1 çimdik tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
Arasına sürmek için;
60 gr oda sıcaklığında tereyağı
4-5 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tepeleme tarçın




1,5 su bardağı un yoğurma kabına alınır. Maya, tuz ve şeker de eklenir, karıştırılır. Ortası açılarak tereyağı süt ve yumurta sarısı da eklendikten sonra yoğrulur. Ele yapışmayacak, kulak memesi kıvamında hamur elde etmek için gerekiyorsa biraz daha un eklenir. Üzerine nemli bir bez ya da benim yaptığı gibi kabın üzerini streç folyoyla kapatıp bir saat kadar bekletilir. Un serpilen tezgahta oklava ile diktörtgen açılır. Tereyağı toz şeker ve tarçınla iyice yedirilerek ezilir. Hamurun üzerine bu karışım bıçak yardımıyla sürülür. Hamur rulo şeklinde sarılır. Ortadan ikiye kesilir.


 Daha sonra saç örügüsü gibi bir sağdan bir soldan alınan hamur fazla sıkmadan örülür. Kabaracağı için fazla sıkmamalı. İki ucu birleştirilir. Üzerine biraz toz şeker serpilir, isteğe göre biraz daha tereyağı ve tarçın karışımı da sürülebilir. Yağlanan ya da yağlı kağıt serili tepsiye koyup 15-20 dakika bekletilir. Önceden ısıtılan fırında 20 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilir.

12 yorum:

  1. Sevgili Mine ne kadar ince düşünmüşsün eline koluna sağlık. Ben de tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutluyorum, bende bir öğretmen çocuğuyum babam, çok başarılı bir öğretmendi.. ilk eğitim enstitü mezunlarındandı.Allah sağlıklı ömürler versin hala babamı ilk okul talebeleri kocaman birer insan oldukları halde arayıp sorarlar ziyaretine gelirler..Bu çelengi bir türlü denme fırsatım olmadı bende çok istiyorum bu güzel tarifi yapıp bloğumda yazmayı. Sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle aranıp sorulan bir öğretmen olmak ne hoş babacığınızın ellerinden öpüyorum...

      Sil
  2. eline sağlıkkk.. ben de dün elmalı tarçınlı turta yaptım.. çok seviyorum tarçınlı herşeyi.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elmalı tarçınlı da tadından yenmez ellerine sağlık

      Sil
  3. Şahane bir görüntüsü var ki tadı da buna paraleldir eminim, afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  4. Bu celenkten üc dört hafta önce arkadsimda yemistik,cocuklar cok seviyorlar, elinize saglik sizinde ve tüm ögretmenlerimin günü kutlu olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. görüntüsüyle bile doyuyor insan değil mi ?

      Sil
  5. Tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun. Ellerinize sağlık çelenk çok güzel olmuş. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Öğretmen blogdaşlarımız için ne güzel bir hediye olmuş tarçınlı çelenk. Düşünce de görüntü de muhteşem, lezzetten zten eminim, ellerine sağlık. Ayrıca zerafetin ve inceliğin için çok özel teşekkürler Sevgili Mine'cim.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...