10 Ekim 2013 Perşembe

Tek Kanatlı Kuş -Yaşar Kemal


“Ceviz ağacı çok değerlidir ama altında uyumayacaksın, gölgesi ağırdır. Bir de ceviz ağacının bir huyu vardır, budaklarından birisi oluşurken yakınında kim varsa, ne varsa hemencecik budağın içine resmini nakşediverir. Zamanla budakla birlikte resim de büyür. Ceviz ağacından çok acayip resimler çıkmıştır. Ulu ağaçlar, bulutlar, denizler, uzun yollar, kamyonlar, otomobiller, sincaplar, tilkiler, ayılar, kurtlar, çakallar...” Sayfa25


Ve bir gün bir eve hırsız girer. Herşeyi darmadağın ederken çoktan unutulmuş notları da gün yüzüne çıkarır, yani bize bir armağan verir. Korkunun romanı…

Usta yazar hayattaki korkuların üzerine gidilmesini söylüyor bir söyleşisinde. Babasının, göç sırasında, ölmek üzere iken bulduğu ve kendi çocuklarından ayırmadan yetiştirdiği çocuk tarafından camide öldürülmesinden sonra bu kişiden çok korktuğunu ama sonrasında ona kahvede otururken saldırarak bu korkunun üzerine gittiğini anlatıyor.  Askerliğini yaptığı kasabanın üzerinde bir taş olduğu ve halkın bu taşın üzerlerine düşmesinden çok korktuklarını ama gene de orada kaldıklarını, onlara bu kadar korkuyorsanız gidin dediğinden bahsediyor.  İşte Tek Kanatlı Kuş’ta yine güçlü ve iz bırakan kılasik Yaşar Kemal yalınlığıyla bu korkuyu anlatmış.

“Şaşırtıcı ve çok katmanlı olay akışı, kişilerinin zenginliği ve derinliği, zaman zaman bir röportaj keskinliği kazanan masalsı diliyle tam bir Yaşar Kemal romanı Tek Kanatlı Bir Kuş. Kısalığının şaşırtıcılığı onun roman oluşunun gerçekliğini değiştirmiyor.

Aynı zamanda bir çağ romanı da : Halkının neden terk ettiği bilinmeyen, gizemi karanlık bir kasaba, bu kasabaya atandığı halde gidemeyen bir posta müdürü, yalnızlığın timsali bir istasyon şefi, “Alamancı” bir genç kadın… Ve bütün fantastikliğine karşın son derece gerçekçi gelen bir dünya… Metafor mu ? Alegori mi yoksa?


Yaşar Kemal bu kısacık romanda anlatıcılığının sınırlarını zorluyor.”   Arka Kapak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...