21 Ekim 2013 Pazartesi

Kakuleli Antep Fıstıklı Kıtır

Kakuleyle ilk tanışmam Mardin Deyrulzafaran Manastırı’nda olmuştu. Değişik bir aromayla Türk kahvesini denemek hoş olabilir diye bir miktar alıp eve getirmiş ve gelen misafirlerimizle paylaşmıştım. Ama ondan sonra Güneydoğu Asya, Hindistan kökenli kakuleyi tek başına alıp denemedim. Yıllar sonra buluştuğum ortaokul arkadaşım Seda kakuleli bir tariften bahsedince merak edip denemek istedim. Satın almak için aktara gittiğimde kabuklu bir şeyle karşılaşınca "ama ben bunu toz olarak almıştım" diye itiraz ettim bir güzel. Kahveyi toz kakule olarak hatırlıyordum! Sonrasında Seda’nın da kabuklu haliyle alıp ayıkladığını duyunca öylece aldım. Ama arkadaşımın önerisiyle tarifte verilen ¼ su bardağı yerine bir çorba kaşığı eklemekle yetindim ki bu miktarla bile oldukça hissedilir bir tat yakalanmış oldu. Tarif için Seda’ya çok teşekkürler…




Kakuleli Antep Fıstıklı Kıtır

3 yumurta akı
1/3 su bardağı toz şeker
¼ su bardağı kakule – 1,5 çorba kaşığı kullandım-
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
¾ su bardağı un
¾ su bardağı kabuksuz Antep fıstığı

Tavsiye edilen kalıp 8x26 lık kalıp yani dikdörtgen kek kalıbı evde olmadığı için ufak kare borcam kullandım. Önerilen kalıpla yapmak en güzeli çünkü fıstıklı kısımların daha geniş olmaları önemli! Yumurta akları iyice çırpılır. Şeker azar azar eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Kakule, portakal kabuğu rendesi, un, fıstık eklenir. Yağlanmış, yağlı kağıt serilmiş kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 30 dakika pişirilir. Fırından alınarak soğumaya bırakılır. Üzerine alüminyum folyo kapatılarak bir gece dışarıda bırakılır. Alüminyum folyonun zararlı olduğunu düşünsem de soğuk yiyecekler de fazla temas olmadan kullanıyorum. Ertesi gün 3 mm lik dilimler halinde kesilerek önceden ısıtılan fırında 15 dakika pişirilir. Kare kalıp kullandığım için biraz daha geniş dilimler kestim. Dilimleri geniş bir tepsiye alıp aralıklarla dizerek pişirdim. Sonuç keskin aromalı yağsız nefis kıtırlar.

15 yorum:

  1. Eşim çay yaparken kullanıyor bazen kakuleyi. Demliğe 2-3 adet kaküle atıyor. Ben genellikle çay içmediğim için kakuleli çayın tadını da bilmiyorum. Kakulenin tadını aromasını öğrenmek için güzel bir yol.
    Ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ya ben de deneyeceğim İran'da içtim aroması keyifli oluyor : )

      Sil
  2. Mine Hanim, elinize saglik. Kakuleyi toz haline getirip mi kullandiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ayıkladıktan sonra içinden düşen parçaları biraz dövdüm

      Sil
  3. Kakuleyi hep merak ederdim, merakımı giderdin canım,eline sağlık, sunum yine fevkalade

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, değişik buruk bir aroma için bire bir ...

      Sil
  4. Ben de merak edip çayla denedim kakuleyi. İlginç bir aroma kattı.Ara sıra içilebilir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ara sıra denenebilir, bu kıtır da öyle

      Sil
  5. Çayın yanında ne güzel gider, ellerine sağlık;)

    YanıtlaSil
  6. Kakuleyi bende hic kullanmadim,denemek lazim,elinize saglik sizinde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. neden olmasın , teşekkür ederim

      Sil
  7. Minecim sunum çok şık harika bayıldım... tarif çok farklı ellerine sağlık. zaten farklı tariflerin adresi sensin...
    Ben kakuleyi sakız olarak kullanıyorudum hiç bu şekillerde olduğunu bilmezdim... Sarımsak ve soğan yedikten sonra ertesi gün karanfilden daha etkilidir kakule her zaman çantamda olur biyere giderken iyice çinerim sonra çıtır tohumlarını çiğnerim kalan lifi yutmak da mide ve bağırsak için çok faydalıymış ama biraz zor:)) su ile yutunuz :) Sevgileirmle Minecim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hıım süper bilgi çok teşekkür ederim, nazik yorumun için de ayrıca teşekkürler

      Sil
  8. ellerinize sağlık bayıldım.mutlaka deneyeceğim teşekkürler

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...