Kakuleyle ilk tanışmam Mardin Deyrulzafaran Manastırı’nda olmuştu. Değişik
bir aromayla Türk kahvesini denemek hoş olabilir diye bir miktar alıp eve
getirmiş ve gelen misafirlerimizle paylaşmıştım. Ama ondan sonra Güneydoğu Asya, Hindistan kökenli kakuleyi tek
başına alıp denemedim. Yıllar sonra buluştuğum ortaokul arkadaşım Seda kakuleli
bir tariften bahsedince merak edip denemek istedim. Satın almak için aktara
gittiğimde kabuklu bir şeyle karşılaşınca "ama ben bunu toz olarak almıştım" diye
itiraz ettim bir güzel. Kahveyi toz kakule olarak hatırlıyordum! Sonrasında
Seda’nın da kabuklu haliyle alıp ayıkladığını duyunca öylece aldım.
Ama arkadaşımın önerisiyle tarifte verilen ¼ su bardağı yerine bir çorba kaşığı
eklemekle yetindim ki bu miktarla bile oldukça hissedilir bir tat yakalanmış
oldu. Tarif için Seda’ya çok teşekkürler…
Kakuleli Antep Fıstıklı Kıtır
3 yumurta akı
1/3 su bardağı toz şeker
¼ su bardağı kakule – 1,5 çorba kaşığı kullandım-
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
¾ su bardağı un
¾ su bardağı kabuksuz Antep fıstığı
Tavsiye edilen kalıp 8x26 lık kalıp yani dikdörtgen kek kalıbı evde
olmadığı için ufak kare borcam kullandım. Önerilen kalıpla yapmak en güzeli çünkü fıstıklı kısımların daha geniş olmaları önemli! Yumurta akları iyice çırpılır. Şeker
azar azar eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Kakule, portakal kabuğu
rendesi, un, fıstık eklenir. Yağlanmış, yağlı kağıt serilmiş kalıba dökülür.
Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 30 dakika pişirilir. Fırından alınarak
soğumaya bırakılır. Üzerine alüminyum folyo kapatılarak bir gece dışarıda
bırakılır. Alüminyum folyonun zararlı olduğunu düşünsem de soğuk yiyecekler de
fazla temas olmadan kullanıyorum. Ertesi gün 3 mm lik dilimler halinde
kesilerek önceden ısıtılan fırında 15 dakika pişirilir. Kare kalıp kullandığım
için biraz daha geniş dilimler kestim. Dilimleri geniş bir tepsiye alıp
aralıklarla dizerek pişirdim. Sonuç keskin aromalı yağsız nefis kıtırlar.
Eşim çay yaparken kullanıyor bazen kakuleyi. Demliğe 2-3 adet kaküle atıyor. Ben genellikle çay içmediğim için kakuleli çayın tadını da bilmiyorum. Kakulenin tadını aromasını öğrenmek için güzel bir yol.
YanıtlaSilEllerine sağlık arkadaşım
evet ya ben de deneyeceğim İran'da içtim aroması keyifli oluyor : )
SilMine Hanim, elinize saglik. Kakuleyi toz haline getirip mi kullandiniz?
YanıtlaSilevet ayıkladıktan sonra içinden düşen parçaları biraz dövdüm
SilKakuleyi hep merak ederdim, merakımı giderdin canım,eline sağlık, sunum yine fevkalade
YanıtlaSilteşekkür ederim, değişik buruk bir aroma için bire bir ...
SilBen de merak edip çayla denedim kakuleyi. İlginç bir aroma kattı.Ara sıra içilebilir. Teşekkürler.
YanıtlaSilevet ara sıra denenebilir, bu kıtır da öyle
SilÇayın yanında ne güzel gider, ellerine sağlık;)
YanıtlaSilteşekkür ederim
SilKakuleyi bende hic kullanmadim,denemek lazim,elinize saglik sizinde...
YanıtlaSilneden olmasın , teşekkür ederim
SilMinecim sunum çok şık harika bayıldım... tarif çok farklı ellerine sağlık. zaten farklı tariflerin adresi sensin...
YanıtlaSilBen kakuleyi sakız olarak kullanıyorudum hiç bu şekillerde olduğunu bilmezdim... Sarımsak ve soğan yedikten sonra ertesi gün karanfilden daha etkilidir kakule her zaman çantamda olur biyere giderken iyice çinerim sonra çıtır tohumlarını çiğnerim kalan lifi yutmak da mide ve bağırsak için çok faydalıymış ama biraz zor:)) su ile yutunuz :) Sevgileirmle Minecim...
hıım süper bilgi çok teşekkür ederim, nazik yorumun için de ayrıca teşekkürler
Silellerinize sağlık bayıldım.mutlaka deneyeceğim teşekkürler
YanıtlaSil