1 Ekim 2013 Salı

Cehennem - Dan Brown

İnkar!

“İmkansız değil Robert, sadece akıl almaz. İnsan zihninin ilkel ego savunma mekanizması, beynin kaldıramayacağı kadar fazla stres üreten tüm gerçekleri reddeder. Buna inkar denir.” Sayfa269

“Mitolojiye göre, inkar halindeki bir kahraman, kibir ile gururun varabileceği en üst noktadadır. En kibirli kişi, dünyadaki tehlikelerin kendisine dokunamayacağına inanan kişidir. Kibri yedi günah arasında en kötüsü ilan ederek kibirlileri cehennemin en alt çukurunda cezalandıran Dante, bu fikre katılıyordu,” dedi. Sayfa 270


“Amaca giden her yol mubahtır”, Machiavelli’den bu cümle neredeyse her daim aklımda olan cümlelerden biridir. Olaylar karşısında, kendimin ve başkalarının davranışlarını değerlendirirken soru cümlesi olarak döner durur zihnimde bir yerlerde. Belki “inkar”la birlikte ve pek de beceremediğim bir şekilde! Dünyanın hiç de iyiye gitmeyen durumuna karşı hiçbir şey olmamış ya da olmayacak gibi devam ediyor oluşumuzu başka nasıl açıklayabiliriz?

Okuduğum ilk Dan Brown kitabı Cehennem, sürüklenerek okuduğum ve her nedense Türkiye ayağında iyice ağırlaştığım bir roman. Seviyorum bu tip romanları; bir parça düşünce ekerken akla kültür öğeleriyle destekliyor, azar azar. Haftasonu Sultanahmet’te Ayadofya’nın karşısına oturmuş, elinde Cehennem romanıyla inceleme yapan genç aklıma gelince daha da hoşum gittiğini farkediyorum. Bir yandan heyecanla okumaya devam ederken bir yandan incelemek… Üstelik dünyaca ünlü bir romanın Türkiye ayağını… Nasılsa Avrupa gezileri iyiden iyiye ucuzlayacak biraz daha bekleyebilirim derken artık yola çıkmak ister oldum, İtalya’ya doğru… Öte yandan Dante’nin İlahi Komedyası’nın bu kadar sanatçıyı etkilediğini ve hakkında bu kadar eser verildiğini öğrenmek ayrı ayrı keyifle öğrendiklerim.


Ah unutmadan kitabın sonunda tüm bu koşuşturmanın bir gün içerisinde geçen bir olayı anlattığını hatırlayarak gülümsedim. Nüfus artışına karşı bir dahinin ölümcül planlarına engel olmaya çalışan Prof.Langdon, bir diğer dahi, Dünya Sağlık Örgütü ve nefis sürprizler… Daha ne olsun ???

4 yorum:

  1. bende henüz okumadım, meraktayım :)

    YanıtlaSil
  2. Ben begendim.
    Inkar kısmı beni de çok etkiledi. Daha doğrusu açıklayış biçimi.

    Kitapkurdu anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uçuruma yuvarlanıyorken hiç bir şey yokmuş gibi davranmıyor muyuz tüm dünya ahalisi olarak : )

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...