25 Nisan 2013 Perşembe

Kar Kokusu -Ahmet Ümit


Gülümseyerek kar kokusunu düşündüm. Karla aram iyi olmasa da o kokuyu ne çok sevdiğimi. O dönem geldi aklıma sonra. Çocuk aklımda kalanlara güldüm. Çocuk hafızasının ne kadar saf ve etkili olabileceğini bilsem de kapalı kapılar ardında olanlar hakkında ne kadar bilgim olabilirdi. Tek aklımda kalan SSCB diye bir devlet olduğu ve belki Brejnev adında biri. Hani ilkokulda başkentler ve ülkeler hakkında bir şeyler ezberleme yarışındaydık ya iki arkadaş ha bir de buğulanan cama dünya haritasını çizerdim evde. E malum Sovyetler Birliği toprakları çok genişti ve yanında medeniyetler beşiği Anadolu.

Çok değil birkaç on yıl öncesinde geçen roman kapalı kapılar ardından ipuçları verirken şehirler, dünya, insanlar hakkında yaptığı yorumlarla ilgi çekici öte yandan tarihle haşır neşir olmayı sağlıyor gene. Bu “gene”yi çok severek söylüyorum, Ahmet Ümit’le ne kadar geç tanıştığımı hatırlayarak. Romanlarında bilgiyle harmanladığı nefis kurgularını hatırlayarak. Yeni kitabı sonbaharda çıkacakmış. Benim için bir dolu yeni kitabı var henüz, heyecanla okumayı bekleyen hatta okumayı geciktirdiğim.

Bu aralar antıremanlarda yarım saatlik kitap okuyabileceğim bir süre oluyor. Yürüyüş bandında değil yani hoca izin vermiyor,  bir şey olur diye okumama. O nedenle bu minik kitabı elime almıştım. Kolay taşınan, kolay okunan… Gerisi mi fotoğraftaki arka kapakta… 

8 yorum:

  1. Bir Ahmet Ümit fanatiği olarak bu kitabı da çok sevdiğimi söylemeliyim. Ben ki Tarihten nefret ederim bana tarihi sevdirdi. Bütün kitapları bitti. Şimdi aynı türden Tess Gerrıttsen'i okuyorum o da türünde dünyanın en iyilerinden. Ama onu okudukça Ahmet Ümit'in ne kadar büyük bir yazar olduğunu daha iyi anlıyorum. Size iyi okumak olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler
      Tess Gerrittsen'i ilk defa duydum bakalım belki kesişir yollarımız : )

      Sil
  2. Ne güzelmiş , Kar kokusu düşüncesi bile , karın kokusunu hissettiriyor çok orijinal bir isim olmuş sevgiler,
    Okumak için sabırsızlandım doğrusu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tarihin tozlu sayfalarına doğru diyelim o zaman : )

      Sil
  3. merhabalar
    ahmet ümit in merak ettiğim kitaplarından biri
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cep boyuyla çok kolay okunuyor konusu da ilgi çekici geldiyse beklemeden okumalı derim :)

      Sil
  4. Ahmet Ümit'i fırsat bulamadım hiç okumaya, ah bu yoğun zamanlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kolay ve keyifli okunuyor ... kolaylıklar az yoğun zamanlarda okuman dileklerimle

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...