6 Mayıs 2013 Pazartesi

Virginia Woolf (Bloomsbury ve Ötesi) - Anthony Curtis


Bir arkadaşım Virginia Woolf ve SlyviaPlath’ten bahsederken “sen seviyorsundur” demişti uzun zaman önce! Belki de sonlarının benzerliğiyle ilgili zihnimde oluşan imgeleri, uzun zaman uzak durmuş olmama sebep olabilir. Evet sanatçıların yapıtlarıyla hayat hikayelerini bağdaştırmayı severken, ruh halimin de etkileniyor olması çoğu zaman araya mesafe koymama neden olabiliyor. Bilmem, bu kısım uzun hikaye mi, tamam o zaman biraz daha kısa kesmeliyim. Sonuç olarak kendimi VW un hayat hikayesini okurken buluverdiğimi söylemeliyim o zaman.

Hayatı boyunca yaşadığı gelgitlerle, çocukken yaşadığı travmalar, tamamen dostluk üzerine kurulmuş bir evlilik ve edebiyat tarihine altın harflerle yazılmış eserler. İtiraf etmeliyim, beklediğimden biraz daha farklı buldum hayatını. Çok daha sosyal ve aktif, kendi çocuğu olmasa da yeğenleriyle arası iyi bir teyze, kalabalık bir aile, seçilen arkadaş toplulukları.Belki bunalımlarında bile yazmaya adanmış bir hayat. Ve intihar! Böyle bir zihnin içine girebilmek, neler olduğunu anlayabilmek gerçekten zor.

Kitaplığımdaki Dalgalar’a başlamadan önce hayat hikayesini okumak istedim özellikle, kitap bu açıdan oldukça doyurucu. Duvardaki bir lekeyle ortaya çıkan düşünceler silsilesinin, bir düşüncenin götürdüğü ötekilerin ve sonucun hayret vericiliğinin, gelgitlere çok açık olan zihniyle bağlantılı olduğunu ister istemez görüyor insan. Öte yandan kitapta o kadar çok isim var ki, konuyla benim gibi tam olarak ilgilenilmiyorsa fazla gelebiliyor ve bazı yerler çok daha hızlı geçilebiliyor. Ama dönem sanatçıları, ilişkileri için çok iyi bir kaynak. Tabii ki VW çevresindekilerden bahsediliyorsa…
Gelelim arka kapağa;

“Virginia Woolf’a göre, hayatı, geçmişteki anıların şu an yaşadıklarımıza mütemadiyen ışık tutarak yarıda kestiği, birbirinden kopuk bir dizi an olarak yaşarız. Woolf, bu anları karakterlerinin bilinçlerinde tasvir ederek benzersiz bir üslup oluşturmuştur. Dönemini farklı açılardan belgeleyen günlüğü, mektupları ve denemeleri de kurgu eserleri kadar edebi nitelik taşır. Bir yandan psikolojik sorunlarının, diğer yandan bir kadın ve modern yazar olarak göğüslediği eleştirilerin yarattığı baskıya karşın, yaratıcılığının sınırlarını zorlamaktan asla vazgeçmemiştir. Dönemin pek çok entelektüel isminin dahil olduğu Bloomsbury çevresinin bir üyesi olması, yaşamını ve bakışını zenginleştiren en önemli unsurlardan biridir………………………………………………”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...