5 Şubat 2013 Salı

Salıya Cümbüş Hanım Çorbası


Seviyorum böyle cümbüşlü çorbaları; balkabağını burokoli ve pırasayla pişirmeyi, lahanayla havucu,pırasayı mercimekle kaynaştırmayı, kerevize övgülerle bir sürü denemesini yapmayı. Ve evet bugün de balkabağıyla yerelmasını karıştırdım tabii pırasa ve kurutulmuş domates ekleyerek ve taze zencefille.


Yerelması bağırsakları fazlaca çalıştırdığı daha doğrusu şişirdiği için her zaman zeytinyağlısını tercih etmiyoruz. Anacığımın da çorbaları güzel oluyor demesiyle aldığım bir kilo yerelmasını parça parça karıştırıyorum çorbalara. Böylece bu kadar yararlı bir sebzeyi bolca yemiş oluyoruz. Pırasa için de aynı şeyler geçerli bizde. Zeytinyağlısı çokça tüketilmese de her yemeğe soğanla birlikte ekliyorum. Anneciğim bu durumu fark etmemiş ve geçenlerde hiç pırasa yapmıyorsun deyince anlattım.

Bu çorbada da tavuk suyu kullandım. Ancak tadının baskın olmaması için 4 kepçe kadar kullandım, maksat lezzet vermesi. İsteğe göre 4 bardağa kadar çıkarılabilir tavuk suyu. Normalde sebzeleri el robotundan geçirmeden önce bir kase kadar köşeye ayırmak ve daha sonra eklemek görüntü açısından iyi olsa da evde öff bunun içinde neler var diyen birileri varsa hepsini robottan geçirmek en güzeli bence. Mercimek piştikten sonra çorbanın kıvamı değişeceği için biraz daha su eklenebilir isteğe göre. Serviste üzerine maydanoz serpmek en güzeli ama evde o maydanozları ayıklayanlar varsa ufakça doğrayarak piştikten sonra çorbayla karıştırmak daha güzel diye düşünüyorum. Evet salıya pek yakıştı bu cümbüşlü çorba şimdiden hepimize afiyet olsun.



Cümbüş Hanım Çorbası

1 adet ufak soğan
2-3 ufak dilim balkabağı
10 adet civarı yerelması
2-3 adet pırasa
2-3 kaşık sıvıyağ
6-8 dilim kurutulmuş domates
1 diş sarımsak
4 kepçe sıcak tavuk suyu
4-6 su bardağı  sıcak su
2 avuç kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı rendeleniş taze zencefil
Tuz
Karabiber
Pul Biber
Maydanoz

Küp küp doğranan soğan, pırasa, yerelması, balkabağı, kurutulmuş domatesler yağda iyice çevrilir. Üzerine 1 bardak kadar sıcak su eklenerek pişirilir, robottan geçirilir. Üzerine iyice yıkanmış kırmızı mercimekler eklenir. Baharatlar ve sularla birlikte pişmeye bırakılır. Piştikten sonra maydanozla servis edilir. 

8 yorum:

  1. Oooo bi ben yokum. Şifa versin. Eline sağlık.

    Yemek yapmak canı istemeyen anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen şimdi neler uydurur da koyarsın :) gelin bize bu akşam o zaman : )

      Sil
  2. Canım nefis bir çorba ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Bu çorbanın ismine bayıldım Mine'cim patentini bir an önce al bence. Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. : ) yok artık o kadar da değil : ) çok teşekkür ederim bu arada

      Sil
  4. Bu çorbayı mutlaka deneyeceğim! Balkabağı oğlumun katıksız haşlanmışını bayıla bayıla tükettiği bir sebze; çorbada denemek güzel olacak:) Sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman diğer balkabağı çorbalarına da bakın derim şimdiden afiyet olsun

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...