Seviyorum böyle cümbüşlü
çorbaları; balkabağını burokoli ve pırasayla pişirmeyi, lahanayla havucu,pırasayı mercimekle kaynaştırmayı, kerevize övgülerle bir sürü denemesini
yapmayı. Ve evet bugün de balkabağıyla yerelmasını karıştırdım tabii pırasa ve
kurutulmuş domates ekleyerek ve taze zencefille.
Yerelması bağırsakları fazlaca
çalıştırdığı daha doğrusu şişirdiği için her zaman zeytinyağlısını tercih etmiyoruz. Anacığımın da çorbaları
güzel oluyor demesiyle aldığım bir kilo yerelmasını parça parça karıştırıyorum
çorbalara. Böylece bu kadar yararlı bir sebzeyi bolca yemiş oluyoruz. Pırasa
için de aynı şeyler geçerli bizde. Zeytinyağlısı çokça tüketilmese de her yemeğe
soğanla birlikte ekliyorum. Anneciğim bu durumu fark etmemiş ve geçenlerde hiç
pırasa yapmıyorsun deyince anlattım.
Bu çorbada da tavuk suyu
kullandım. Ancak tadının baskın olmaması için 4 kepçe kadar kullandım, maksat
lezzet vermesi. İsteğe göre 4 bardağa kadar çıkarılabilir tavuk suyu. Normalde
sebzeleri el robotundan geçirmeden önce bir kase kadar köşeye ayırmak ve daha sonra eklemek görüntü
açısından iyi olsa da evde öff bunun içinde neler var diyen birileri varsa
hepsini robottan geçirmek en güzeli bence. Mercimek piştikten sonra çorbanın
kıvamı değişeceği için biraz daha su eklenebilir isteğe göre. Serviste üzerine
maydanoz serpmek en güzeli ama evde o maydanozları ayıklayanlar varsa ufakça
doğrayarak piştikten sonra çorbayla karıştırmak daha güzel diye düşünüyorum.
Evet salıya pek yakıştı bu cümbüşlü çorba şimdiden hepimize afiyet olsun.
Cümbüş Hanım Çorbası
1 adet ufak soğan
2-3 ufak dilim balkabağı
10 adet civarı yerelması
2-3 adet pırasa
2-3 kaşık sıvıyağ
6-8 dilim kurutulmuş domates
1 diş sarımsak
4 kepçe sıcak tavuk suyu
4-6 su bardağı sıcak su
2 avuç kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı rendeleniş taze
zencefil
Tuz
Karabiber
Pul Biber
Maydanoz
Küp küp doğranan soğan, pırasa,
yerelması, balkabağı, kurutulmuş domatesler yağda iyice çevrilir. Üzerine 1
bardak kadar sıcak su eklenerek pişirilir, robottan geçirilir. Üzerine iyice
yıkanmış kırmızı mercimekler eklenir. Baharatlar ve sularla birlikte pişmeye
bırakılır. Piştikten sonra maydanozla servis edilir.
Oooo bi ben yokum. Şifa versin. Eline sağlık.
YanıtlaSilYemek yapmak canı istemeyen anne
sen şimdi neler uydurur da koyarsın :) gelin bize bu akşam o zaman : )
SilCanım nefis bir çorba ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilteşekkür ederim canım
SilBu çorbanın ismine bayıldım Mine'cim patentini bir an önce al bence. Ellerine sağlık. Sevgiler.
YanıtlaSil: ) yok artık o kadar da değil : ) çok teşekkür ederim bu arada
SilBu çorbayı mutlaka deneyeceğim! Balkabağı oğlumun katıksız haşlanmışını bayıla bayıla tükettiği bir sebze; çorbada denemek güzel olacak:) Sevgiler!
YanıtlaSilo zaman diğer balkabağı çorbalarına da bakın derim şimdiden afiyet olsun
Sil