9 Şubat 2013 Cumartesi

Pazılı Muska Böreği, Peynirli Pırtık Böreği



Börekler sıcak nefis oluyor. Misafire de sıcacık fırından yeni çıkmış gibi ikram etmek de  öyle. Ama benim gibi ısrarla mikrodalga kullanmıyorsanız ya da elektiriklere güvenmeyip pişirme işini son dakikaya bırakmayanlardansanız sıcak sunmak biraz zor. Bilmem belki de eski usul sarıp sarmalamalı ya da arada bir kullanmaktan bir şey olmaz diye mikrodalga almalı.

Kafelerde bebeklerinin yemeklerini mikrodalgaya koyduran annelere ya da mikrodalgada yemek yapanlara şaşırıyorum. Dedim ya belki de her şeyi bu kadar takmamalı ve almalı bir mikrodalga fırın ve rahat etmeli.


Pazılı Muska Böreği
(Tarif; Sofra Dergisi Ekim 2007)
4 adet yufka
2- 3 demet pazı ( ya da ıspanak)
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
½ su bardağı lor peyniri ( ya da normal peynir)
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
Tuz
Karabiber

Üzeri için
Yumurta sarısı



İnce doğranmış soğanlar yağda iyice çevrilir. Sapları kesilip ayıklanan ve elma sirkeli suda bekletilerek iyice yıkanan pazılar da ince doğranarak tavaya eklenir. Diriliğini kaybedene kadar çevrilir. Un eklenip karıştırılır. Sütün ilavesinden sonra kapak kapatılarak 5 dakika pişirilir. Lor da tavaya konur. Tuz ve karabiber ilave edilir.
Yufkalar 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir. Uç kısmına harçtan konularak muska şeklinde katlanır. Harcı fazla koymamaya dikkat etmek gerekiyor. Yoksa pişerken kenarından taşıyor.  Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine dizilerek üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.


Peynirli Pırtık Böreği
(Tarif; Sofra Dergisi Ekim2007)

4 adet yufka
1 adet orta boy soğan
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
½ demet maydanoz
4 çorba kaşığı tereyağı ya da margarin
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
Tuz
Karabiber

Soğan incecik doğranarak geniş bir kaba alınır. (Tadından tam emin olamadığım için 1-2 kaşık sıvıyağda biraz çevirdim peynirle karıştırmadan önce. Belki rendeleseydim çevirmezdim, yani pişmemiş soğanın ağza gelmesini istemedim galiba ne olur ne olmaz )Peynir, kıyılmış maydanoz, baharatlarla harmanlanır. Tereyağı eritilir. Biraz ılıdıktan sonra süt ve yumurta ilave edip karıştırılır. 

Bir fırın tepsisi ya da kabı yağlanır. Bir adet yufka kenarlardan taşacak şekilde kaba yayılır. Üzerine sütlü karışımdan biraz serpilir. Kalan yufkalar iki parmak genişliğinde koparılır. Üç guruba ayrılarak sütlü karışıma batırılır. İlk gurup tepsiye gelişigüzel konur. Üzerine peynirli harçtan serpildikten sonra ikinci gurup tekrar gelişigüzel konulduktan sonra tekrar harçtan serpilir. Kalan yufkayla da aynı işlemler yapılır. Son olarak tepsinin kenarlarından sarkan yufka ortaya doğru kapatılır. Üzerine kalan sos dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir. 

9 yorum:

  1. Minecim nasıl güzel görünüyor, özellikle de şu pırtık. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. : ) teşekkürler, pazılılar da nefisti haklarını yemeyelim : )

      Sil
  2. Bende mikrodalgayı sonuna kadar kullananlardanım..zararları..bilmiyorum yani..börekler enfes görünüyor ama pazılı olan tercihimdir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya ben de mi başlasam diye ciddi düşünmeye başladım ?

      Sil
  3. Ellerinize sağlık. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık çok iştah açıcı duruyorlar

    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Nefis tadları olduğuna eminim,tabi az yemek şartıyla ,kilo olarak dönmemesi için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen muskalı olan çıtır çerez misali bitiverdi : )

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...