Börekler sıcak nefis oluyor. Misafire de sıcacık fırından
yeni çıkmış gibi ikram etmek de öyle.
Ama benim gibi ısrarla mikrodalga kullanmıyorsanız ya da elektiriklere
güvenmeyip pişirme işini son dakikaya bırakmayanlardansanız sıcak sunmak biraz
zor. Bilmem belki de eski usul sarıp sarmalamalı ya da arada bir kullanmaktan bir
şey olmaz diye mikrodalga almalı.
Kafelerde bebeklerinin yemeklerini mikrodalgaya koyduran
annelere ya da mikrodalgada yemek yapanlara şaşırıyorum. Dedim ya belki de her
şeyi bu kadar takmamalı ve almalı bir mikrodalga fırın ve rahat etmeli.
Pazılı Muska Böreği
(Tarif; Sofra Dergisi Ekim 2007)
4 adet yufka
2- 3 demet pazı ( ya da ıspanak)
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
½ su bardağı lor peyniri ( ya da normal peynir)
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
Üzeri için
Yumurta sarısı
İnce doğranmış soğanlar yağda iyice çevrilir. Sapları
kesilip ayıklanan ve elma sirkeli suda bekletilerek iyice yıkanan pazılar da
ince doğranarak tavaya eklenir. Diriliğini kaybedene kadar çevrilir. Un eklenip
karıştırılır. Sütün ilavesinden sonra kapak kapatılarak 5 dakika pişirilir. Lor
da tavaya konur. Tuz ve karabiber ilave edilir.
Yufkalar 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir. Uç
kısmına harçtan konularak muska şeklinde katlanır. Harcı fazla koymamaya dikkat
etmek gerekiyor. Yoksa pişerken kenarından taşıyor. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın
tepsisine dizilerek üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 200
derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
Peynirli Pırtık Böreği
(Tarif; Sofra Dergisi Ekim2007)
4 adet yufka
1 adet orta boy soğan
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
½ demet maydanoz
4 çorba kaşığı tereyağı ya da margarin
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Soğan incecik doğranarak geniş bir kaba alınır. (Tadından
tam emin olamadığım için 1-2 kaşık sıvıyağda biraz çevirdim peynirle
karıştırmadan önce. Belki rendeleseydim çevirmezdim, yani pişmemiş soğanın ağza
gelmesini istemedim galiba ne olur ne olmaz )Peynir, kıyılmış maydanoz,
baharatlarla harmanlanır. Tereyağı eritilir. Biraz ılıdıktan sonra süt ve
yumurta ilave edip karıştırılır.
Bir fırın tepsisi ya da kabı yağlanır. Bir
adet yufka kenarlardan taşacak şekilde kaba yayılır. Üzerine sütlü karışımdan
biraz serpilir. Kalan yufkalar iki parmak genişliğinde koparılır. Üç guruba
ayrılarak sütlü karışıma batırılır. İlk gurup tepsiye gelişigüzel konur.
Üzerine peynirli harçtan serpildikten sonra ikinci gurup tekrar gelişigüzel
konulduktan sonra tekrar harçtan serpilir. Kalan yufkayla da aynı işlemler
yapılır. Son olarak tepsinin kenarlarından sarkan yufka ortaya doğru kapatılır.
Üzerine kalan sos dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir.
Minecim nasıl güzel görünüyor, özellikle de şu pırtık. Ellerine sağlık.
YanıtlaSil: ) teşekkürler, pazılılar da nefisti haklarını yemeyelim : )
SilBende mikrodalgayı sonuna kadar kullananlardanım..zararları..bilmiyorum yani..börekler enfes görünüyor ama pazılı olan tercihimdir:)
YanıtlaSilya ben de mi başlasam diye ciddi düşünmeye başladım ?
SilEllerinize sağlık. Afiyetler olsun.
YanıtlaSilEllerine sağlık çok iştah açıcı duruyorlar
YanıtlaSilsevgiler
çok teşekkürler
SilNefis tadları olduğuna eminim,tabi az yemek şartıyla ,kilo olarak dönmemesi için :)
YanıtlaSilaynen muskalı olan çıtır çerez misali bitiverdi : )
Sil