2 Aralık 2012 Pazar

Mantarlı Pırasa Sote ve Pazı Sote


Anneciğimin çocukluk arkadaşlarını ağırladığımız davette, kereviz karpaçyonun yanında, pazılı sote ve mantarlı pırasa sote yaptım sebze çeşitleri olarak. Mantarlı pırasayı teyzemin sofrasında görmüş ve çok hoşlanmıştım. İclal Teyze'nin de sebzeye düşkünlüğünü bildiğim için bu basit ve sade yemeği yapmayı düşündüm, annem de olur verdi. Zeytinyağlılara arada bir parça şeker koyuyorum. Hani beğenilmesini garantilemek istediğimde. Ama sofrada şeker hastaları varsa pek tercih etmiyorum şeker eklemeyi, çünkü zaten havuç da oluyor tariflerin çoğunda. Ama isteğe göre şeker eklenebilir bu nefis sebzelere. 



Pazılı Sote

2 adet soğan
1 adet havuç
1 diş sarımsak
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı 
1 çorba kaşığı tereyağı -isteğe göre- 
3 bağ pazı
1 çorba kaşığı domates salçası 
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Pul Biber
1 küp şeker - isteğe göre- 

Soğanlar ufak küpler halinde doğranarak yağda çevrilmeye başlanır. Rendelenen ya da ufak doğranmış havuçlar ve sarımsak da eklenerek yumuşayıncaya kadar çevrilir. Salçalar eklenir. Elma sirkeli suda bekletilerek yıkanan pazılar doğranarak karışıma ilave edilir. Baharatlar da konularak tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. 

Mantarlı Pırasa Sote

1 adet ufak boy soğan
1 kg pırasa
2-3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı - isteğe göre- 
1/2 kg mantar
Tuz
Karabiber
Pul Biber
1 adet küp şeker - isteğe göre- 

Soğan küp küp doğranır. Elma sirkeli suda bekletilerek yıkanan pırasalar halka halka doğranarak soğanlara eklenir. Fazla çevirerek pırasaların şekli bozulmadan pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerekirse 1 çay bardağı sıcak su eklenir. Baharatlar da eklenir. İnce doğranan mantarlar pişen pırasaya eklendikten sonra 5 dakika civarı pişirilir. Altı kapatılır. İsteğe göre mantarlar ayrı ufak bir tavada çevrilir daha sonra pırasalara eklenebilir. 

4 yorum:

  1. pırasayıda mantarıda çok severim ama hiç aklıma gelmemişti bu şekilde birleştirmek deneyeceğim :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim yeşil yapraklarını pek kullanamadım pırasanın ama kullanınca renk daha da hoşlaşıyor teşekkürler...

      Sil
  2. pırasayı severim mantarla da nefis leziz olmuştur ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...