9 Aralık 2012 Pazar

Edebiyat Mutluluktur - Zülfü Livaneli



Düzenli olarak günlük gazete alınsa da evimize düzenli olarak okuyamıyorum. (Evde anacığımdan soruluyor gazeteler.) Ya da sevdiğim tüm yazarlar aynı gazetede yazmadığı için kaçırabiliyorum yazılarını. Hal böyle olunca da çok hoşuma gidiyor derlenmiş kitaplar.

Böylece mutluluk kaynaklarımdan biri olan edebiyata bakış açım genişlerken, yalının, insana dair olanın ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha anlıyorum. Ya da sevdiğim yazarlara dair besleniyorum farklı bir yorumla. Günümüzde kıymetini olduğu gibi koruyan kılasiklerden, Rönesans yaratıcılığına, @ işaretine, kıskançlığa ve hatta edebiyatta köpek temasına kadar uzanan insanı doyuran yazılar elimin altında işte, bir kitapta. İnsan doğasının karmaşık örgülerle değil, basit olaylarla ustalıkla verilişinin örneklerinden bahsetmiş. Okurken mükemmel ifade edilişi nedeniyle belki de dikkatini çekmeyen konuların ne kadar önemli olduğunu farkediveriyorum.
Kitabın son kısmında Shakespeare’in kıskançlıktan karısının boğan bir adamın hikayesini anlattığı Othello oyununun, Anadolu’da yıllarca “Arap’ın İntikamı” adıyla sahnelendiğini ve halkın bunu çok sevdiğinden bahsediliyor. Yani yüksek edebiyattır, sıradan insanlar bunu anlayamaz diye bir tezin doğru olmadığını belirtmiş usta yazar. Köylere yayılan “Şarlo” taklitleri, “ağzı bir yerde, gözü başka bir yerde”  diye tanımlanan Picasso. Sanat köklerini insandan alırken insanın anlayamaması diye bir şey olabilir mi? Evet edebiyatın malzemesi doğrudan doğruya hayat ve edebiyat sıkıcı değil, zevk meselesi. Zevk aldığı için kitap okumalı insanlar, zevk aldıklarını okumalılar. 

6 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. : ) eskiden sıkılsam da okumaya çalışırdım artık öyle düşünmüyorum : )

      Sil
  2. sevgili mine,
    ben görmemiştim bu kitabı! çok yeni sanırım.
    ve evet tespitin bence de doğru, her kitabı okumaya zorlamaya gerek yok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. : ) Usta'nın yaptığı tespit desem : )

      Sil
  3. merhaba mine, Edebiyat Mutluluktur kitabı kitaplığımda yer alıyor maalesef ona daha sıra gelmedi. halbuki ben bu kitabı Hürriyet'in sitesinde yer alan Kültür-Sanat sayfasındaki çekilişten kazandım. her hafta düzenli olarak soruları cevaplayıp katılıyorum kısmet Zülfü Livaneliyeymiş hemde kendi el yazısı ile 10 kitaba imza atılmış. süper bir hediyeydi yani acayip mutlu oldum. işyerindeki arkadaşlarımın yorumu ise; "bukadar mutlu olacağını bilselerdi önceden yollarlardı" uzun oldu kusura bakmayın ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne tatlı bir yorum zaten kısa kısa denemeler ara ara okunabilir, birşeylerin arasında mesela tavsiye ederim
      seviyorum yazılarının Lİvaneli'nin şimdi yeni romanı kitaplığımda bakalım haziran başında okumayı düşünüyorum hadi hayırlısı :)

      bu arada tebrik ederim her daim böyle sevdiğimiz kitaplar olsun hediyemiz sevgiler

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...