19 Kasım 2012 Pazartesi

İstanbul'da Bir Kültür Sanat Haftası - Kariye Müzesi ve İstanbul Modern-


Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı gidilse de tekrar gidilmek istenen ve mümkünse bir bilenle gezilmesi gereken yerler diye düşünüyorum. Buraları tekrar ziyaret etmeyi düşünürken Kariye Müzesi'ne rastladık Edirnekapı'da.


Roma döneminde şapel olarak yapılmış, Bizanslılar'ın kiliseye çevirdiği, daha sonra cami haline gelmiş tarihi yapıdaki fireksler ve mozaiklerin anlatımı ve en önemlisi günümüze kadar bu kadar iyi korunmuş olması çok etkileyici. 


O dönemde okuma yazma bilmeyen halkı bilgilendirmek için yapılan fresk ve mozaiklerin anlatımı çok net, biz SSM deki gibi telsiz rehber aldığımız için teker teker hem yapı hem de içindekilerin açıklamasını an be an bazen birkaç kere dinleyerek gezme fırsatı bulduk.

Meryem'in anne ve babası, doğumu, ölümü, İsa'nın yeniden dirilişi çok net olarak anlatılmasının yanısıra eserlerin canlılığı da insanı büyülüyor. 


Osmanlı'nın cami olarak kullandığı dönemde tahta ile gerekli yerler kapatılmış sadece, mozaikler sökülmemiş ve bu da çok hoşuma gitti. Giriş ve telsiz rehber SSM'den ve İstanbul Modern'den daha pahalı. Varsın pahalı olsun içi bir boşalıp bir dolan bu nefis yeri koruyup, kültür turizminine katkısı olacaksa. 

Çıkıştaki çay bahçesi dinlenip sohbet etmek zaman geçirmek için gerçekten çok hoş bir yer. Müze çevresindeki binalar olduğu gibi korunmuş ve restore edilmiş her ne kadar küçük bir alan olsa da insanın hoşuna gidiyor bir nefes tarih solumak. 
Ve İstanbul Modern'in girişinden bir görüntü. Mekan olarak çevresi de ayrıca gezilebilecek Karaköy'de bu müze. Sürekli önünden geçsem de ilk defa gittiğim ve Portreler ve Çin Sanatı ile ilgili sergileri keyifle gezdiğim o sabahta bienale gelen 100 küsur kişilik öğrenci gurubunu görmek umut veriyor insana. Ah bir de genç rehberleri eşliğinde gezen minikler. 

Her ne kadar İstanbul'un trafiği bu sefer bizi fena halde bezdirse ve istediğimiz gibi gezemesek de gittiğimiz tiyatro ve müzeler açısından oldukça doyurucu oldu bu gezimiz diyebilirim. Hele de doktor konturol sonuçları da fena çıkmayınca daha ne olsun. Bir dahaki gezimizi pilanlamaya başladım bile. 

8 yorum:

  1. sayende bizde görmüş olduk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim sıkmayayım diye tüm fotoları koymuyorum koymalı belki de

      Sil
  2. ne guzel oldu..bızıde gezdırdın:)))))))))

    YanıtlaSil
  3. sevgili mine,
    ne kadar kültür ve sanat dolu bir gezi olmuş.
    ne güzel gezmişsiniz!
    yine bekleriz;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorma gene geleceğim ist. pilanlarımız dolu : ) ama bu sefer tırafik gerçekten çok yordu, bunalttı ve bezdirdi taksim biraz hale yola girsin de

      Sil
  4. Ooooo iyi gezmişssiniz.
    Tebrikler.
    Kariye bizde de sırada.

    Eski İstanbul u seven anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geciktirmeyin görülmesi gereken bir yer

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...